«Οι αγροτες δεν εχουν να φοβηθουν τιποτα, ψηφιζοντας “οχι”»

Διαβεβαίωσε από την Κομοτηνή ο Π.Σγουρίδης

Διαδοχικές επαφές με τοπικά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και με εκπροσώπους τοπικών φορέων είχε χθες το πρωί στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Το κυρίαρχο θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας, η διενέργεια δηλαδή του δημοψηφίσματος και η έκβασή του, ήταν το θέμα που μονοπώλησε τις συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχε ο κ. Σγουρίδης, και ένα θέμα που ο ίδιος θέλησε να δώσει απαντήσεις, για να ξεδιαλύνει το «νεφελώδες» τοπίο γύρω από τις διαστάσεις και τα διακυβεύματα των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων.
 
 

«Πρωταρχικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης ήταν το χρέος, αλλά δεν υπήρχε καμία μα καμία ένδειξη ότι οι θεσμοί ήθελαν να το συζητήσουν»
 

Αρχικά, ο Υφυπουργός υπερασπίστηκε την απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει τον λόγο στους πολίτες, ενώ έστρεψε τα «πυρά» του εναντίον των εκπροσώπων των θεσμών, υποδεικνύοντάς τους ως υπεύθυνους για το αδιέξοδο, στο οποίο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις. «Οι προτάσεις, που κατέθετε η κυβέρνηση, συναντούσαν είτε αδιαφορία είτε ασαφή άρνηση είτε φτάναμε σε σημείο να αντιμετωπίζουμε την απόλυτη άρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακολούθως ξεκαθάρισε ότι «πρωταρχικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης ήταν το χρέος», για να συμπληρώσει ότι «καμία λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, αν δεν υπάρχει ρύθμιση στο χρέος». «Γιατί υπογράφεις τη συμφωνία μεν», εξήγησε, «αλλά μετά από 3, 4 ή 5 μήνες είσαι υποχρεωμένος να ζητήσεις πάλι δανεικά, για να πληρώσεις τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχεις συμφωνήσει προηγουμένως». «Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπήρχε καμία μα καμία ένδειξη ότι οι θεσμοί ήθελαν να το συζητήσουν», έσπευσε να διαπιστώσει ο κ. Σγουρίδης, «επιμένουμε όμως στο θέμα της ρύθμισης του χρέους», συνέχισε, «γιατί από τον πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φαίνεται ότι η Ελλάδα για το 2015 έπρεπε να είχε δώσει τοκοχρεολύσια ύψους 23,5 δις ευρώ, για το 2016 πρέπει να δώσει 14 δις ευρώ, για το 2017 16 δις ευρώ, ενώ έως το 2030 συνολικά 300 δις ευρώ». «Πληρώνονται αυτά;», διερωτήθηκε ο Υφυπουργός, για να αποκριθεί ότι επιβαλλόταν η ρύθμιση του χρέους και να επισημάνει με έμφαση «η απάντηση στην άρνηση των θεσμών ήταν η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, η οποία πέρασε «δια πυρός και σιδήρου», αφού ο Γερμανός επίτροπός μαζί με κάποιους άλλους επιτρόπους του Ταμείου ήθελαν να την αποτρέψουν». «Η έκθεση αυτή ορίζει πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να «κουρευτεί» κατά 30%», εξήγησε, «και να πάει σε ρύθμιση με περίοδο χάριτος σε βάθος 40 ετών».
 
 

«Ζητούσαν μέσα από τη δική τους πρόταση την απονεύρωση της ελληνικής οικονομίας»

 
Πέρα από την πεισματική άρνηση για τη ρύθμιση του χρέους, η ελληνική αντιπροσωπεία, κατά τον κ. Σγουρίδη, συνάντησε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και μια ανεξήγητη εμμονή σε μέτρα, που απονεύρωναν την ελληνική οικονομία. «Όταν πια καταθέσαμε μία πρόταση, η οποία ήταν στα όρια των «κόκκινων γραμμών» των δύο κομμάτων, ύψους 8,2 δις ευρώ περίπου», εξήγησε ο Υφυπουργός, «υπήρξε η αντιπρόταση από τον κ. Γιούνγκερ, μια αντιπρόταση που δε δημιουργούσε θέμα διαφοράς χρημάτων, αλλά δημιουργούσε θέμα ποιοτικό. Το ποιοτικό αυτό θέμα, για το οποίο εμείς είπαμε «όχι», ήταν ότι χτυπούσαν την καρδιά της οικονομίας. Αυτοί, που ήθελαν να υπάρξει οικονομία, που θα δώσει έσοδα, για να ξεπληρωθούν τα δανεικά, χτυπούσαν τον τουρισμό. Με 23% τουρισμό, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, είναι δυνατόν να υπάρξει δυνατότητα να αποπληρώσεις δάνεια; Χτυπούσαν επίσης τη ναυτιλία, που είναι ο δεύτερος πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, ξαναέβαζαν επιπλέον φόρους στους φτωχούς, σε αυτούς που υφίστανται την ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 5 χρόνια, και την ίδια στιγμή δε δέχονταν στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ να μπει 12% έκτακτη εισφορά. Εκεί μάλιστα είπαν καμία εισφορά. Και ερωτώ, για ποιον λόγο καμία εισφορά και όχι 6%, ώστε να πεις ότι πάω να το διαπραγματευτώ; Άρα εκείνο, που μας έκανε να οδηγηθούμε στο δημοψήφισμα ήταν ότι ζητούσαν μέσα από τη δική τους πρόταση την απονεύρωση της ελληνικής οικονομίας».
 
 

«Δεχόμαστε ένα διεθνές bullying, αλλά θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα»

 
Με βάση και τα παραπάνω, κάλεσε τον ελληνικό λαό να αξιολογήσει το καλύτερο για την πατρίδα του. Να πει «όχι» στην απονεύρωση της οικονομίας, όπως επίσης να υπερασπίσει την αξιοπρέπειά του. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, επικαλέστηκε και την απροκάλυπτη παρέμβαση ξένων ΜΜΕ και αξιωματούχων στα εσωτερικά της χώρας μας, καλώντας απέναντι σε αυτό ο λαός «να σηκώσει το ανάστημά του και να πει «όχι»». «Δεχόμαστε ένα διεθνές bullying από μέσα μαζικής ενημέρωσης και από πολιτικούς και μάλιστα αυτό αναπαράγεται συνεχώς από τα ΜΜΕ του εσωτερικού», παρατήρησε ο κ. Σγουρίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα όμως ότι «αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα». «Όταν βλέπουμε ξανά «φαντάσματα» του παρελθόντος να ζητούν από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι», τότε γίνεται αποτρεπτικό», σχολίασε με νόημα. 
 
 

«Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ»

 
Ο κ. Σγουρίδης δεν παρέλειψε, πάντως, να απαντήσει σε όσους αντικαθιστούν το ερώτημα του επικείμενου δημοψηφίσματος με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», αναρωτώμενος αρχικά «ποια είναι η διαδικασία, που θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ;». «Δεν υπάρχει καμία τέτοια διαδικασία», αποκρίθηκε, «και αντιθέτως έχει αποδειχτεί οι θεσμοί, ο άξονας Βρυξελλών-Βερολίνου, αποδέχονται πλήρως τα δημοψηφίσματα, γιατί πρόκειται για τον πυρήνα των ευρωπαϊκών συνθηκών». «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα αυξημένου ενωσιακού κύρους, που οφείλουν να το σεβαστούν τα όργανα της Ε.Ε.», συνέχισε, «για να μην παρανομούν στις πρωτογενείς συνθήκες».
 

 
«Δεν μπορεί να συμψηφιστεί το χρέος ενός κράτους με συμφωνίες, οι οποίες είναι διμερείς και ατομικές»

 
Τέλος, έκανε λόγο για προσπάθεια κατατρομοκράτησης και παραπληροφόρησης του κόσμου, προκειμένου να επιτευχθεί μια «αντιμνημονιακή παρένθεση» στον τόπο, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στον εκφοβισμό του αγροτικού κόσμου, με την απειλή της απώλειας χρημάτων από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Γίνεται παραπληροφόρηση, ότι θα χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις», παρατήρησε, «όπως και ότι οι επιχειρήσεις που είναι συμβεβλημένες με το ΕΣΠΑ, όπως και οι δήμοι και οι περιφέρειες, δε θα πάρουν τα λεφτά τους». «Τα χρήματα, που δίνονται μέσα από την ΚΑΠ, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας και το ΕΣΠΑ», αντέτεινε, «είναι χρήματα που προέρχονται από διμερή συμφωνία μεταξύ των Ταμείων από τη μια μεριά και των αγροτών, των επιχειρήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης από την άλλη». «Κάτι που σημαίνει ξεκάθαρα», επισήμανε με έμφαση, «ότι δεν μπορεί να συμψηφιστεί το χρέος ενός κράτους με συμφωνίες, οι οποίες είναι διμερείς και ατομικές». «Και ενώ το ξέρουν αυτό, βγαίνουν έξω στην ύπαιθρο και παραπληροφορούν τον κόσμο ότι θα χάσουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις τους», σχολίασε καυστικά, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο αγροτικός κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ψηφίζοντας «όχι»».
 
 

Ελαφρύνσεις στους αγρότες στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο
 

Στον αντίποδα, γνωστοποίησε ότι στον «φάκελο» του φορολογικού, που έχει ήδη ανοίξει και αναμένεται να κατατεθεί γύρω στον Σεπτέμβριο, θα υπάρξουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τον αγροτικό κόσμο. «Εκεί μέσα η φορολογία των αγροτών θα επανέλθει στα προ της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου του κ. Στουρνάρα», προανήγγειλε.

 

«Κάλυψη» σε Δαμαβολίτη-Μαυραγάνη, «άδειασμα» σε Καμμένο-Κόκκαλη

 
Στο σχόλιό του για το ρήγμα, που προκλήθηκε στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ από τις διαφοροποιήσεις 4 βουλευτών του κόμματος, ο κ. Σγουρίδης διευκρίνισε αρχικά πως ο συνάδελφός του, κ. Κωστής Δαμαβολίτης «εκ των προτέρων είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα και είπε “εγώ θα φύγω και θα παραδώσω την έδρα μου”, πράγμα που έκανε», ενώ για την περίπτωση του κ. Νικόλαου Μαυραγάνη σημείωσε πως «ουσιαστικά είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει το δημοψήφισμα, δήλωσε όμως ότι θα ψηφίσει «όχι»». Στον αντίποδα, για τους συναδέλφους του κ.κ. Δημήτρη Καμμένο και Βασίλη Κοκκαλη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιφύλαξε ένα «φαρμακερό» σχόλιο λέγοντας πως «διαφοροποίησαν τη στάση τους, παρόλο που μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα, με καθαρά δημοκρατικές διαδικασίες, είπαν το αντίθετο. Και μάλιστα ήταν και οι πιο σκληροί…».
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.