Οι αγωνες στον δρομο η μοναδικη απαντηση στην «δολοφονικη» πολιτικη των ιδιωτικοποιησεων

Το βασικό συμπέρασμα της πολιτικής εκδήλωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κομοτηνή με τίτλο «Οι ιδιωτικοποιήσεις και το κεφάλαιο δολοφονούν»

Ο δρόμος των διεκδικήσεων όπως αυτός εκφράζεται πάνδημα και συλλογικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσα από κινητοποιήσεις είναι η μοναδική απάντηση από πλευράς των πολιτών απέναντι στις διαχρονικές πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας, ήταν το επιστέγασμα της πολιτικής συζήτησης που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, 1 Απριλίου στο καφέ – μπαρ «Οχτώ» στην Κομοτηνή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ροδόπης.

Με καλεσμένους ομιλητές τον Περιφερειακό Σύμβουλο με την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΑΜ-Θ» κ. Θοδωρή Περεντίδη, τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.) κ.Πάνο Παπανικολάου και τον κ.Θρασύβουλο Τζιάρα, μέλος της Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ροδόπη.

Στην κορύφωσή της η πολιτική των ιδιωτικοποίησεων σήμερα

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της υγείας, ένα ζήτημα που διαφαίνεται και από παραδείγματα της περιοχή μας, όπως εξήγησε ο κ.Περεντίδης, τόσο από την ανεπάρκεια των στρατηγικών κατευθύνσεων της Περιφερειακής αρχής, όσο και από το υπουργείο και την κεντρική διοίκηση, ήτοι την κυβέρνηση, που οδηγούν τις δομές υγείας της περιοχής σε πλήρη υποστελέχωση αλλά και υποχρηματοδότηση. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα παραδείγματα των νοσοκομείων Κομοτηνής, Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, και την αδυναμία κάλυψής τους έστω και με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θέμα το οποίο όπως τόνισε έχουν ως παράταξη θίξει πολλάκις στο περιφερειακό συμβούλιο όπου συναντούν «τοίχο».

Ο κ.Περεντίδης έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που υπηρετείται και από την περιφερειακή αρχή, για την υποβάθμιση κοινωνικών υποδομών και αγαθών αλλά και την αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε αυτές, υπενθυμίζοντας και τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τον Έβρο, για την σιδηροδρομική αναβάθμιση της γραμμής Ορμενίου –Αλεξανδρούπολης που παραμένει στα λόγια εδώ και χρόνια, οδηγώντας την περιοχή σε πλήρη απαξίωση και ερημοποίηση. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή της, όπως τόνισε, για να καλέσει τον κόσμο να αγωνιστεί μέσα από τις κοινωνικές και πολιτικές του επιλογές.

«Ο λαός να βγει στους δρόμους και να διεκδικήσει»

«Δεν ταλαντευόμαστε ανάμεσα στα δύο ερωτήματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για να διαλέξουμε διαχειριστή ώστε αυτοδύναμα να μας ρημάζουν τις ζωές. Θα πάρουμε την τύχη στα χέρια μας με μαζικό κίνημα πολιτικής και κοινωνικής κατεύθυνσης» ανέφερε καλώντας τον κόσμο το αμέσως επόμενο διάστημα «ο λαός θα πρέπει να βγει όχι μόνο στους δρόμους αλλά να διεκδικήσει μαζικά και θαρρετά τις επιθυμίες και τις επιλογές του, που θα μας βάλουν σε ένα σωστό διάβα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς».

«Το “έγκλημα” των ιδιωτικοποιήσεων έχει ξεκινήσει πολύ πριν το 2019»

Το «έγκλημα» όπως το χαρακτήρισε των ιδιωτικοποιήσεων έχει ξεκινήσει πολύ πριν το 2019 επεσήμανε ο κ.Πάνος Παπανικολάου, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο της δημόσιας περίθαλψης «δεν περιμέναμε το έγκλημα των Τεμπών για να κάνουμε αυτήν την διαπίστωση».

Άλλωστε όπως τόνισε η πρόσφατη εμπειρία από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ των τελευταίων τριών χρόνων συνοψίζει απόλυτα την φράση ότι η «κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει βίαια τα πάντα, πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ που η ίδια κατεδαφίζει και πάνω σε χιλιάδες τάφους αδικαιολόγητων θανάτων, τους οποίους η ίδια έσκαψε».

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως ως Ομοσπονδία ήδη από τον Μάρτιο του 2021 κατέθεσαν αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τρεις κατηγορίες αδικαιολόγητων θανάτων και τη διερεύνηση τυχόν κρατικών ευθυνών, καταγγέλλοντας πως δύο χρόνια μετά «ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη» υπενθυμίζοντας πως ήδη από τότε η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. μιλούσε  για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, για τους απλούς θαλάμους νοσηλείας όπου όπως τόνισε «έγινε πανωλεθρία» αλλά και για «επικίνδυνες» όπως τις χαρακτήρισε εντολές διοικητών νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών για εφημερίες ακόμα και ειδικευόμενων γιατρών άσχετων ειδικοτήτων.

Οι ίδιοι όπως τόνισε μιλούσαν επίσης για την παραμέληση της λοιπής νοσηρότητας πέραν της πανδημίας, καταγγέλλοντας την απαγόρευση χειρουργειών την ώρα που τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια «με τις πλάτες του κράτους όχι απλά δεν εφάρμοσαν τον περιορισμό ούτε για ένα 15νθήμερο αλλά λειτουργούσαν ως άλλοι “μαυραγορίτες” εκβιάζοντας ασθενείς που δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο να ξεπουληθούν» αλλά και το μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα «ακόμα και κάποιος που πλήρωνε μια πανάκριβη ιδιωτική ασφάλεια εφόσον νοσούσε από κορωνοϊό, αυτόματα έπαυε να αντιμετωπίζεται ως πελάτης και τον έστελναν με κλωτσιές στο δημόσιο νοσοκομείο».

«Οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας»

Ο κ.Παπανικολάου μίλησε για οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης των δομών δημόσιας υγείας, δίνοντας και το πρόσφατο παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης της Παιδοογκολογικής μονάδας των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», νόμο που χαρακτήρισε ως τον πιο «αισχρό» των τελευταίων χρόνων, για να τονίσει πως «όλα αυτά είναι μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν αβίαστα σε αυτό το συμπέρασμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και το κεφάλαιο δολοφονούν».

Η «απάντηση» από πλευράς της κοινωνίας όπως τόνισε δεν μπορεί να είναι «το να σηκώνεται ο κόσμος από τον καναπέ του μια φορά στα τέσσερα χρόνια για να ρίξει ένα χαρτί σε ένα κουτί» αλλά «ο δρόμος που έχει ήδη ξεκινήσει» μέσα από τις «μεγαλειώδης πάνδημες κινητοποιήσεις για την σωτηρία των δημόσιων νοσοκομείων και την περιφρούρηση του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη». Κινητοποιήσεις ελπιδοφόρες όπως ανέφερε που πρέπει να γενικευτούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.