Οι 5+1 προτεραιοτητες της Νεας Αριστερας για τις επικειμενες ευρωεκλογες

Να παλέψουμε για την Ελλάδα και την Ευρώπη που θέλουμε

Του Αλέξη Χαρίτση, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Νέας Αριστεράς»

Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι μια μάχη υπαρξιακή όχι μόνο για τον νεοσύστατο πολιτικό μας φορέα, τη Νέα Αριστερά, αλλά συνολικά για την Αριστερά στη χώρα μας και την Ευρώπη. Γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της γενοκτονίας που υλοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα και την επακόλουθη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης. Σε μια περίοδο επικίνδυνης ανόδου των ακροδεξιών σχηματισμών τόσο σε ευρωπαϊκά κράτη, όσο και αλλού στον πλανήτη. Με το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ να βρίσκεται ante portas.

Από την πλευρά μας, ως Νέα Αριστερά, θέλουμε στις ευρωεκλογές η κοινωνική δυσαρέσκεια να μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα ανυπακοής στη Δεξιά. Να μην επιτρέψουμε να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια η Άκρα Δεξιά. Επιδιώκουμε να είμαστε η κοινωνικά χρήσιμη Αριστερά, που οργανώνει την κοινωνική αντιπολίτευση και σχεδιάζει την πολιτική αλλαγή που απαιτεί ο τόπος.

Στόχος μας είναι άμεσα «να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα μεγάλων τομών που περιγράφουν τη χώρα και την Ευρώπη που θέλουμε και για την οποία παλεύουμε», αυτός είναι ο τρόπος που επιλέγει να πορευτεί η Νέα Αριστερά στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην οποία θα συμμετάσχει, στις κρίσιμες για όλους ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Παίρνοντας αποστάσεις από τη λογική του μέσου όρου και της κοινωνίας του θεάματος, από τις αντιφατικές και εντέλει συστημικές αντιλήψεις που εκπροσωπούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη λογική της ωρίμανσης των ιστορικών συνθηκών που εκπροσωπεί το ΚΚΕ, αρνούμενο να απαντήσει στην ανάγκη να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων στο σήμερα, η Νέα Αριστερά προχωρά με το σύνθημα «Η πολιτική επιστρέφει», και επιστρέφει για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε σήμερα τη ζωή που μας αξίζει.

Ακολουθούν οι 5+1 προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς που θα αποτελέσουν τους άξονες της καμπάνιας της Νέας Αριστεράς στις επικείμενες ευρωεκλογές:

1) Φορολόγηση του πλούτου: Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που κερδίζουν από αυτή.

Για να ελαφρυνθεί η κοινωνική πλειοψηφία και να στηριχτεί το κοινωνικό κράτος. Από την παρατεταμένη πληθωριστική κρίση υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Αυτοί που κερδίζουν είναι οι πάροχοι της ενέργειας, οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ, οι πολυεθνικοί όμιλοι. Αυτοί που χάνουν είναι όλοι οι υπόλοιποι: οι παραγωγοί και οι καταναλωτές. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που κερδίζουν από αυτήν. Να επιστραφούν τα υπερκέρδη στην κοινωνία. Με αυξήσεις μισθών, με ουσιαστικές μειώσεις στους έμμεσους φόρους, με επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.

2) Κάτω ο πόλεμος και οι εξοπλισμοί: Τα χρήματα για τα F35 να τροφοδοτήσουν το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Παιδείας και της Υγείας

Αν η Αριστερά συνεχίσει να υποτάσσεται στην ξέφρενη πορεία της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, σύντομα θα δούμε μπροστά μας το τέλος της εποχής της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Και να μην ξεχνάμε και το άλλο: η απειλή του πολέμου γίνεται το εργαλείο της καθυπόταξης των κοινωνικών διεκδικήσεων. Όχι στην κούρσα των εξοπλισμών. Τα χρήματα για τα F-35 να τροφοδοτήσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Παιδείας και της Υγείας. Αυτή είναι η προτεραιότητα της χώρας αυτή τη στιγμή.

3) Στέγη για όλους και όλες: Κατάργηση Golden Visa, να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια με ενεργειακή αναβάθμιση, επιδότηση νέων ανθρώπων για το δικάιωμα στην αξιοπρεπή στέγη

Το μοντέλο της ξέφρενης τουριστικής ανάπτυξης διαλύει την κοινωνική συνοχή. Η στέγαση γίνεται το συνώνυμο της κερδοσκοπικής επένδυσης. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: απαγόρευση της Golden Visa, φραγμοί στο Airbnb, προγράμματα για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια με ενεργειακή αναβάθμιση, πρόγραμμα επιδότησης των νέων ανθρώπων για να αποκτούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη.

4) Δίκαιη κλιματική μετάβαση: Πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

Αυτή τη στιγμή η διεθνής Δεξιά μας οδηγεί με βεβαιότητα στην καταστροφή. Αρνείται την απεξάρτηση από τον άνθρακα, επιδοτεί τα φαραωνικά έργα για το φυσικό αέριο. Αυτή είναι η μεγάλη διαιρετική τομή της εποχής μας. Εμείς δεν θα πούμε αυτά που λέει η Δεξιά.
Aυτό που επιβάλλει η σύγχρονη αριστερή και οικολογική αντίληψη για το μέλλον των κοινωνιών μας είναι: πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επένδυση σε ενεργειακές κοινότητες, σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν.

5) Χωρισμός κράτους-εκκλησίας: Είναι ή ώρα του ειλικρινούς διαλόγου και της αντίστοιχης νομοθετικής πρωτοβουλίας
Αναγκαία τομή ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα που είδαμε στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι η ώρα τα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας να σημαδευτούν από μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή που θα φέρει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα. Είναι η ώρα του ειλικρινούς διαλόγου και της αντίστοιχης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

+1) Συγκάλυψη τέλος: Οι μέρες της πολιτικής ατιμωρησίας σας είναι μετρημένες!
Τέλος στην ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος και την πολιτική της συγκάλυψης. Το λέμε και το εννοούμε. Η τραγωδία των Τεμπών και η διαχείρισή της, αυτή η χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης της κυβέρνησης, πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα και προσδιορισμένη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημοκρατία μας. Τίποτα δεν τελείωσε.

Με βάση τις παραπάνω προτεραιότητες θα συγκροτηθεί και το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, οι πρώτοι δέκα υποψήφιοι του οποίου ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Σε αυτό «δεν θα έχουν θέση τα κάθε λογής celebrities του lifestyle. Αλλά οι πρωταγωνιστές της πραγματικής ζωής. Οι κοινωνικές δυνάμεις και τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να αποτελέσουν τους θεμέλιους λίθους του δικού μας ηγεμονικού μπλοκ εξουσίας».

Για μια Αριστερά οραματική στους στόχους της και πρωταγωνίστρια στις πολιτικές εξελίξεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.