Οχι (προς το παρον) σε Οργανισμο Διαχειρισης Προορισμου της ΑΜΘ απο τον Περιφερειαρχη

«Όσα θα έκανε ο Οργανισμός, θα γίνουν από την Διεύθυνση Τουρισμού» απάντησε σε σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης

Δεν αποτελεί προτεραιότητα για την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, η δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, τόνισε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, σημειώνοντας πως η προβολή της Περιφέρειας θα γίνει με παρόμοιο τρόπο απευθείας από την Διεύθυνση Τουρισμού.

Το θέμα έφερε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ζητώντας ενημέρωση τόσο για την προετοιμασία της Περιφέρειας για την φετινή τουριστική σεζόν, όσο και για τις προθέσεις της όσο αφορά τη δημιουργία του συγκεκριμένου Οργανισμού.

Οι οργανισμοί αυτοί εισήχθησαν πρόσφατα στη νομοθεσία από το Υπουργείο τουρισμού, αντλώντας έμπνευση από τις βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού.

Μέσω του οργανισμού δίνεται σε Δήμους και Περιφέρειες η δυνατότητα συνδιαχείρησης και συντονισμού με τον ιδιωτικό τομέα και τις υπηρεσίες του κράτους, ώστε να σταματήσει η ασυνεννοησία και η χαοτική κατάσταση που χαρακτηρίζει πολλά μέρη της Ελλάδας τα οποία αλλού απειλούνται με τουριστικό κορεσμό και αλλού με εγκατάλειψη.

Στόχος των οργανισμών είναι να σχεδιάζουν και να εκτελούν προγράμματα σχετικά με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, προστασία φυσικού περιβάλλοντος του προορισμού καθώς και την παροχή κινήτρων για την προώθηση και διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας.

Δίνεται δε η δυνατότητα να συστήσουν παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με σκοπό την παρακολούθηση δεικτών που ταξινομούνται σε τρεις πυλώνες, α) οικονομία β) κοινωνία γ) περιβάλλον.

Ο κ. Τοψίδης ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ενέργειες που έχει προγραμματίσει η διοίκηση με βάση τις δυνατότητες αυτές, αν δηλαδή θα υπάρχει ανεξάρτητος φορέας, ή θα υπαχθεί σε αναπτυξιακή εταιρεία.

Κεντρικός πυλώνας του σχεδιασμού η Τουριστική προβολή

Απαντώντας στην ερώτηση για το σχεδιασμό, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης, σημείωσε πως η τουριστική προβολή αποτελεί κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού τους, υλοποιώντας σειρά δράσεων παρά την πανδημία, εστιάζοντας στην ψηφιοποίηση και την προβολή με σύγχρονα εργαλεία, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν γίνεται τουριστική προβολή με πυροτεχνήματα».

Έτσι ερχόταν στην έναρξη της τουριστικής σεζόν με την πεποίθηση ότι θα έχουμε πολύ καλές επιδόσεις στον Τουρισμό, ξεπερνώντας ίσως και το υψηλό επίπεδο του 2019, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί με την άνοδο του ενεργειακού κόστους, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.

Όσο για τον Οργανισμό, απάντησε πως θέλουν τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά επειδή, μεταξύ άλλων, ο νόμος ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα, είναι ακόμα πρόωρο να τους απευθύνουν το ερώτημα αυτό.

Όχι στον Οργανισμό από την διοίκηση της Περιφέρειας

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τον κ. Τοψίδη, που μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά πως μέχρι σήμερα μόνο πυροτεχνήματα είδαμε στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας.

Επίσης τόνισε πως θα πρέπει να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά, και πως θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα νέα εργαλεία που δίνει η νομοθεσία, μέσα από το οποίο θα μπορέσουν να αντλήσουν και χρηματοδότηση.

Απαντώντας ο κ. Μέτιος τόνισε πως από πλευράς περιφέρειας υπάρχει ήδη σχεδιασμός και έργα, και έχουν γίνει πολλά από τα όσα περιγράφονται στο Νομοσχέδιο, και ανάλογα θα λειτουργήσει η Διεύθυνση Τουρισμού, που θα δημιουργηθεί επίσημα με την αλλαγή του Οργανισμού της Περιφέρειας το επόμενο διάστημα.

Τόνισε δε πως προώθηση του προορισμού θα γίνει μέσα από το πρόσφατα υπογραφέν πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ ετοιμάζονται για ανάλογο έργο που θα υποβληθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.

«Τώρα έχουμε ένα μεγάλο έργο για την προβολή της Περιφέρειας, και θα δείτε τη διαφορά με την υλοποίησή του» σημείωσε, ενώ για το αν θα πρέπει να υπάρχει Οργανισμός, η διοίκηση αποφασίζει τις κινήσεις. Άλλωστε θεωρεί πως όσα θα έκανε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, θα γίνουν από την Διεύθυνση Τουρισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.