Οχι απο το Δημοτικο Συμβουλιο Ιασμου στην εγκατασταση φωτοβολταικων στην περιοχη Μεγαλου Πιστου

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η εταιρεία είχα δώσει χορηγία 10.000 ευρώ στο Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας μετά από αίτημα του Δημάρχου

Ενστάσεις από τους συμβούλους για το μίσθωμα αλλά και τα ανταποδοτικά

Ομόφωνα αρνητικό στη μίσθωση από την εταιρεία ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 MON ΑΕ Δημοτικής έκτασης 297,98 στρεμμάτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 27,37 MW στην περιοχή του Μεγάλου Πιστού ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου, με τους δημοτικούς συμβούλους τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης να συμφωνούν.

Οι σύμβουλοι δεν πείστηκαν από το ύψος του μισθώματος που προσέφερε η εταιρεία, ούτε από τα ανταποδοτικά για τα οποία δεσμεύτηκε, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά από τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πως κατέληξαν να χορηγήσουν 10.000 ευρώ στο Φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας, μετά από συνομιλία με τον Δήμαρχο.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Την εισήγηση για το θέμα έκανε ο κ. Γιάννης Γούμενος, εκπρόσωπος της ΙΔΕΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΕ, που έχει υπό την εποπτεία της την εταιρεία ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΜΟΝ ΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα έχει αδειοδοτήσει 22 έργα εγκατεστημένα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνολικής ισχύος 517,55 MW.

Τα έργα βρίσκονται στην Δημοτική Ενότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου στις θέσεις Μέγα Πιστό 1, Μέγα Πιστό 2, Μέγα Πιστό 3 και Μέγα Πιστό 4, που ανήκουν στο Δήμο Ιάσμου, με την εταιρεία να ζητά την μίσθωση των εκτάσεων για τουλάχιστον σαράντα χρόνια, με σκοπό την εγκατάσταση τεσσάρων φωτοβολταΐκών πάρκων, το κόστος των οποίων θα ανέλθει στα 20 εκ. ευρώ, με ετήσιο μίσθωμα το ποσό των 150 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο κ. Γούμενος μετέφερε τις δεσμεύσεις της εταιρείας για την χρήση τοπικού εργατικού δυναμικού και προσωπικού κατά την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία του πάρκου, και την οικονομική ενίσχυση τυχόν πληττόμενων κτηνοτρόφων από η χρήση της έκτασης με 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, ενώ σημείωσε πως στους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται τα κοπάδια για να βόσκουν.

Παράλληλα η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο φωτοβολταϊκά συστήματα στέγης σε δύο δημόσια κτήρια που θα υποδείξει ο Δήμος μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου, ενώ τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα είναι επισκέψιμα από σχολεία της περιοχής για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η χορηγία στο Φεστιβάλ

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκάλεσε στους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, η περιγραφή των επαφών του κ. Γούμενου με τον Δήμαρχο κ. Οντέρ Μουμίν, με μία από αυτών να έχει σαν αποτέλεσμα τη δέσμευση για το θέμα των ζωοτροφών, και την άλλη, να έχει σαν αποτέλεσμα τη χορηγία της εταιρείας στο φεστιβάλ Ειρήνης και Δημοκρατίας που έλαβε χώρα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γούμενος αναφέρθηκε στις οχλήσεις που είχαν κάνει προς τον Δήμαρχο, αφού είχε αποστείλει το αίτημα για την εκμίσθωση, και δεν προχωρούσε η διαδικασία, είχε επισκεφτεί τον κ. Μουμίν για να ρωτήσει γιατί δεν έχει εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτός του πρότεινε «να τους βοηθήσει σε κάτι».

Ο Δήμαρχος του μίλησε για το Φεστιβάλ, και όταν τον ρώτησε ποιο είναι το αίτημα και ποιος ο προϋπολογισμός της εκδήλωσης, του είπαν πως ήταν 20.000 ευρώ. «Λέω εγώ τότε, να στείλουμε 10.000 ευρώ, στείλτε ένα αίτημα στην εταιρεία, να κοπεί παραστατικό, και να δώσουμε αυτά τα χρήματα ως χορηγία» ανέφερε. Μάλιστα ο Δήμος καθυστέρησε να στείλει κάποιο έγγραφο για να προχωρήσει η διαδικασία, με αποτέλεσμα ο ίδιος να χρειαστεί να έρθει σε επαφή ξανά και μετά από επαφές τελικά κατέθεσαν τα χρήματα.

Αντίθετο το Συμβούλιο με την πρόταση

Την αντίθεση όλης της αντιπολίτευσης εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Συνεργασία κ. Ισμέτ Καδή, που μετέφερε την αρνητική θέση όλης της τοπικής κοινωνίας, θεωρώντας τόσο την τιμή ενοικίασης, όσο και τα ανταποδοτικά, κατώτερα από αυτά που πραγματικά θα έπρεπε να δοθούν, όταν μάλιστα θα δέσμευε για μεγάλο διάστημα την έκταση για το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Κατέθεσε δε την άποψη πως η δημιουργία πάρκων ΑΠΕ σε δημοτικές εκτάσεις πρέπει να γίνονται από τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους, ώστε να έχουν έσοδα που θα κατευθυνθούν προς τους πολίτες, για αυτό και αντιτάχθηκε, όπως και τελικά έκαναν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί η σκωπτική πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου κ. Ηλίας Μπούκας, αφού είναι πρόθυμοι να κάνουν χορηγίες στην περιοχή, να στηρίξουν και την Γιορτή Τσίπουρου, που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, και αποτελούσε παράδοση της περιοχής πριν ξεκινήσει ο «πόλεμος» με τον Δήμαρχο Ιάσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.