Ο Υπουργος που «ξαφνιασε» με τη συνεπεια του τον Δ. Καρασταυρου

Ανέλπιστη ανταπόκριση στο επί τριετία καταχωνιασμένο αίτημα για την παραχώρηση οικοπέδου για τον Βιολογικό του Φαναρίου

Επί τριετία σχεδόν το αίτημα της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για την παραχώρηση του οικοπέδου, που προορίζεται για την κατασκευή της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στο Φανάρι, παρέμενε καταχωνιασμένο σε κάποιο από τα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρ’ όλες τις επιστολές και τις οχλήσεις που έγιναν από πλευράς της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, στο σύνολό τους οι υπουργοί που κάθισαν στη συγκεκριμένη καρέκλα κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, επέδειξαν προκλητική αδιαφορία και ασυνέπεια, διατηρώντας το τελευταίο ουσιαστικό εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου. Την επομένη του σχηματισμού της σημερινής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, επανέλαβε αυτό που έκανε κάθε φορά που άλλαζαν οι κυβερνήσεις και οι ηγεσίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απέστειλε δηλαδή στον νέο Υπουργό τον φάκελο με τα στοιχεία του υπό κατασκευή έργου, συνοδευόμενο από το αίτημα για την έγκριση της παραχώρησης του οικοπέδου, όπου σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί. Παραδόξως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, απάντησε στο αίτημα σε σχετικά σύντομο-αλλά οπωσδήποτε ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα- χρονικό διάστημα. Η απάντησή του μάλιστα ήταν θετική ως προς την παραχώρηση του επίμαχου οικοπέδου, εξέλιξη που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για τη δημοπράτηση του έργου και για την έναρξη της κατασκευής της μονάδας του Βιολογικού.
 
 

Το «ευχαριστώ» του Δ.Καρασταύρου στον Β.Αποστόλου

 
Η αντίδραση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ στην παραπάνω θετική έκπληξη εκ μέρους του Υπουργού ήταν να του αποστείλει μία ευχαριστήρια επιστολή, με την οποία δηλώνει την πρόθεση της Επιχείρησης να συνδράμει στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο. Το περιεχόμενο του ευχαριστηρίου του κ. Καρασταύρου προς τον κ. Αποστόλου είναι το εξής:
 
«Αγαπητέ κε Υπουργέ,
 
Σπεύδω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την άμεση επίλυση
του ζητήματος της παραχώρησης του οικοπέδου που αφορά στην
εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας, το οποίο εκκρεμούσε επί τριετία.
 
Η ενέργεια σας αυτή εξάλειψε το τελευταίο εμπόδιο για την υλοποίηση
ενός σχεδίου μεγάλης περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής σημασίας για την περιοχή μας.
 
Θεωρούμε ότι η ταχύτατη παρέμβαση από πλευράς σας, σηματοδοτεί τη βούληση της κεντρικής διοίκησης για επανεκκίνηση της ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο μετά την πενταετή ύφεση της οικονομίας της χώρα και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή.
 
Θερμές Ευχαριστίες».

«Από τους προηγούμενους ακούγαμε μόνο “ναι, ναι” και “θα, θα”, ενώ τώρα, μόνο με την κοινοποίηση του φακέλου, μας ήρθε η παραχώρηση σχεδόν άμεσα»
 

Εξηγώντας το σκεπτικό της πρωτοβουλίας του να ευχαριστήσει τον Υπουργό Ανάπτυξης για την παρέμβασή του, ο κ. Καρασταύρου παρατήρησε ότι έκανε το χρέος του, το οποίο όμως δεν έκαναν οι προκάτοχοί του για σχεδόν τρία χρόνια.
«Ακούγαμε μόνο “ναι, ναι” και “θα, θα”, αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους προηγούμενους υπουργούς, ενώ αντέτεινε ότι «τώρα, μόνο με την κοινοποίηση του φακέλου που τους ξανακάναμε, μας ήρθε η παραχώρηση σχεδόν άμεσα και γι’ αυτό θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να στείλουμε το λιγότερο ένα ευχαριστήριο στον συγκεκριμένο υπουργό».
 
 

«Να ευαισθητοποιούνται και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες του τόπου μας, που πολλές φορές κάθονται με “σταυρωμένα χέρια”»

 
«Η εκτίμησή μου είναι ότι τέτοιου είδους δράσεις θα πρέπει να γίνονται γνωστές στην τοπική κοινωνία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, «τόσο για να γνωρίζουν οι πολίτες σε ποιο στάδιο βρίσκεται κάθε φορά ένα έργο, το οποίο περιμένουν ως έργο πνοής, αλλά πολύ περισσότερο για να ευαισθητοποιούνται και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες του τόπου μας, που πολλές φορές κάθονται με «σταυρωμένα χέρια», παρότι γνωρίζουν τις ανάγκες που υπάρχουν προκειμένου να τρέξουν κάποια έργα στην περιοχή ευθύνης τους». Ο κ. Καρασταύρου δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι προτεραιότητες της δημοτικής επιχείρησης δεν έχουν τύχει της προσδοκώμενης υποστήριξης από τους τοπικούς πολιτευτές, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πρόσκληση για ενημέρωση, που είχε απευθύνει πριν από τις πρόσφατες εκλογές στους βουλευτές του νομού μας δεν είχε ανταποκριθεί κανείς. «Εμείς από τη δική μας πλευρά ό,τι ήταν να κάνουμε το έχουμε κάνει», σημείωσε, διαπιστώνοντας όμως ότι «οι πολιτικές μας επιρροές και δυνατότητες είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες». «Υπάρχουν οι θεσμικοί, οι οποίοι εκπροσωπούν το νομό στην κεντρική πολιτική σκηνή», συμπλήρωσε με νόημα, «και θα πρέπει κι αυτοί πλέον να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί».
 
 

Μοναδική εκκρεμότητα η εντολή δημοπράτησης των δύο κατασκευαστικών υποέργων

 
Υπενθυμίζουμε ότι η προετοιμασία για την κατασκευή Βιολογικού στο Φανάρι ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010. Το έργο, που φέρει τον τίτλο «Δίκτυα Ακαθάρτων Φαναρίου, Αρωγής και Παραλίας Μέσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Φαναρίου», περιλαμβάνει δύο βασικά υποέργα, την κατασκευή δικτύων ακαθάρτων και την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Για την υλοποίηση του δεύτερου υποέργου, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η παραχώρηση του περί ου ο λόγος οικοπέδου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Αρωγή και στην Παραλία Μέσης και ανήκει στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το συνολικό έργο είναι ήδη ενταγμένο στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη ύψους 12 εκατ. ευρώ, και η μοναδική πλέον, γραφειοκρατικού χαρακτήρα, εκκρεμότητα είναι η έκδοση εντολής εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ. Προγραμμάτων για τη δημοπράτηση.
 
 

Η επιστολή του Δ.Καρασταύρου στην Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ. Προγραμμάτων

 
Για τον λόγο αυτό, μετά από την ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης παραχώρησης του οικοπέδου για τη μονάδα του Βιολογικού, ο κ. Καρασταύρου απευθύνεται με επιστολή του στην Ειδική Γραμματέα, κ. Ευγενία Φωτονιάτα, προσδοκώντας τη συντομότερη δυνατή ανταπόκρισή της ώστε να ξεκινήσει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης η μονάδα και τα δίκτυα του Βιολογικού του Φαναρίου. Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Καρασταύρου προς την κ. Φωτονιάτα:
 
«Αγαπητή Κα Γραμματέα,
 
Σας παραθέτω στοιχεία του έργου «Δίκτυα ακαθάρτων Φαναρίου, Αρωγής και
παραλίας Μέσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φαναρίου» με ΜΙΒ
340032.
 
Η πράξη είναι ενταγμένη στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. 2007-2013 και θα ολοκληρωθεί με
την διαδικασία υλοποίησης κατά φάσεις στη νέα προγραμματική περίοδο. Τα
κατασκευαστικά υποέργα (Δίκτυα και Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων) που θα
μεταφερθούν στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 παρουσιάζουν ετοιμότητα υλοποίησης από τον Ιούνιο του 2015 μετά από σχετική αξιολόγηση της μονάδας Γ' του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.
 
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία παραχώρησης από τον Αρμόδιο
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ: ΩΚ9Χ4653ΠΓ-Τ5Χ) του
οικόπεδου που αφορά την εγκατάσταση της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού.
 
Σας επισυνάπτω την σχετική ευχαριστήρια επιστολή μου προς τον Υπουργό.
 
Ειδικά για το έργο των δικτύων σας επισημαίνω το γεγονός της πλήρους
ετοιμότητας υλοποίησης και ζητούμε την πρωτοβουλία σας για σύμφωνη γνώμη για την προέγκριση δημοπράτησής του.
 
Το έργο είναι εγγεγραμμένο στην ΣΑΕ 075/8 με κωδικό ΚΑΕ 2011 ΣΕ07580077
και για την δημοπράτησή του είναι απαραίτητη η αύξηση του προϋπολογισμού του στη ΣΑΕ, χωρίς να απαιτείται η αύξηση της πίστωσης ούτε το όριο πληρωμών της ΣΑΕ 075/8.

 
Η περιοχή παρέμβασης του έργου είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA,
αποτελεί το παραλιακό μέτωπο του Νομού Ροδόπης και δέχεται τα τελευταία χρόνια μετά τη λειτουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Βουλγαρίας τεράστιο αριθμό επισκεπτών την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο με ανάλογη περιβαλλοντική
επιβάρυνση.
 
Καθίσταται συνεπώς άκρως αναγκαία η άμεση υλοποίησή του, με τη διαδικασία
της προέγκρισης δημοπράτησης και προς τούτο ζητούμε την συνδρομή σας.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.