Ο υποψηφιος βουλευτης Θεοφανης Κωφιδης σε μια πρωτη αποτιμηση του μετεκλογικου πολιτικου σκηνικου της χωρας και της Ροδοπης

«Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας είναι κατευθυνόμενη»

«Πρέπει να συστρατευθούμε ακόμη περισσότερο, ούτως ώστε να μετατρέψουμε το ροζ σε μπλε»

Καθώς η πρώτη εκλογική αναμέτρηση πολιτικών αρχηγών και κομμάτων έφτασε στο τέλος της και η χώρα βρίσκεται εν αναμονή της δεύτερης κάλπης, ο αγώνας των κομμάτων προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αναδειχθούν νικητές, δεν σταματά. Χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού αυτή τη στιγμή φαίνονται να είναι, η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας από την μια πλευρά, τη στιγμή που από την άλλη επικρατεί η εμφανής απογοήτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης και ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ο κ. Θεοφάνης Κωφίδης, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή, αναφέρθηκε στην πρωτιά του κόμματος, την οποία χαρακτήρισε «θριαμβευτική» και εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο από αυτή όσο και από τη δική του πορεία όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον μίλησε για την απόκλιση των exit polls και των δημοσκοπήσεων από το τελικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, προσμετρώντας όλους τους πιθανούς παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την αστοχία και τονίζοντας ιδιαίτερα, ως έναν από αυτούς, τα στρατηγικά λάθη της αντίπαλης παράταξης, του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Κωφίδης τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα περί κατευθυνόμενης ψήφου της μουσουλμανικής  μειονότητας, καθώς επίσης παρουσίασε και την στόχευση του κόμματος για την περιοχή της Ροδόπης και την μειονότητα που ζει και δραστηριοποιείται σε αυτή.

Θεοφάνης Κωφίδης όμως αναλυτικότερα…  

«Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας»

ΠτΘ: Η δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας είναι μια τιμητική θέση. Κάνατε έναν μεγάλο αγώνα που έχει τελικά αντίκρισμα. Δεν ξέρω αν κι εσείς αντιλαμβάνεστε το αποτέλεσμα ως τέτοιο.

Θ.Κ.: Σε προσωπικό επίπεδο είμαι ικανοποιημένος, δεδομένου ότι τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε το όνομά μου και  δεν είχα παρά ελάχιστο χρόνο να οργανωθώ. Έπρεπε να κινηθώ βάσει εμπειρίας και όχι θεωρίας της επικοινωνίας. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με τους ανθρώπους που με τίμησαν, που με ψήφισαν και πίστεψαν σε μένα, αλλά η δέσμευσή μου όπως και πριν, έτσι και τώρα, για την πορεία στα πράγματα, αφορά όλους τους ροδοπίτες και τις ροδοπίτισσες. Να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας. Σημειώσαμε πανελλαδική πρωτιά, που δεν θα μπορούσε παρά θριαμβευτική να χαρακτηριστεί. Όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν 33-34% στον πρώτο γύρο, το 41% είναι θρίαμβος. Είναι θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, θρίαμβος της Δημοκρατίας γενικά και επιτέλους της συστράτευσης των ανθρώπων που άκουσαν προσεκτικά το σαφές μήνυμα που εξέπεμψε η Νέα Δημοκρατία. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο,  ευθύνη και μπροστά ή λαϊκισμός και πίσω.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν πιάσει  μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό»

ΠτΘ: Ακόμα και τα exit poll δεν έπιασαν ούτε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, ούτε την τεράστια διαφορά κατά κύριο λόγο που είχαν μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων. Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό, ως άνθρωπος της επικοινωνίας;

Θ.Κ.: Οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν πιάσει  μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό. Λάθη στρατηγικά και ακόμα περισσότερο λάθη  προσανατολισμού. Δεν μπορείς να στοχεύεις στο να είσαι κυβερνητική παράταξη και να έχεις τόσο αντικρουόμενες απόψεις και τάσεις.  Μιλούσε για προοδευτική συμμαχία, όταν σε αυτήν συμπεριλαμβανόταν και ένας άνθρωπος, ο Βαρουφάκης, ο οποίος μιλούσε ακόμα και για κλείσιμο τραπεζών και παράλληλα νομίσματα. Επίσης δεν έπιασαν ούτε το φάλτσο του Κατρούγκαλου, όπου ο στόχος είναι η υπερφορολόγηση πάλι και αύξηση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών. Όσον αφορά στα exit polls, αυτά προκύπτουν από τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να απαντήσουν, καθώς δεν απαντούν όλοι έξω από την κάλπη. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος το οποίο δήλωνε αναποφάσιστο, αλλά πείστηκε την  τελευταία στιγμή από το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κόντρα μάλιστα στην ανευθυνότητα αυτών που ανέφερα μόλις τώρα. Αυτοί, επομένως, δεν είχαν μια προτίμηση πριν αποφασίσουν σίγουρα τι θα ψηφίσουν και ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, ή που δεν είχαν διάθεση να απαντήσουν και να δηλώσουν τι ήταν αυτή η γκρίζα ζώνη.

«Δεν γίνεται να αποδίδουμε τα πάντα στη μειονότητα και στη κατευθυνόμενη ψήφο»

ΠτΘ: Όλη η Ελλάδα είναι μπλε και η Ροδόπη έγινε ροζ. Πώς αποτιμάτε αυτό το αποτέλεσμα;

Θ.Κ.: Το αποτιμώ πολύ ψύχραιμα. Όλοι μιλούν για την πληθυσμιακή σύνθεση του νομού Ροδόπης με τους χριστιανούς και ένα μεγάλο μέρος, το μεγαλύτερο πληθυσμιακά, που είναι η μειονότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει και εκλογικά. Όμως το να ισχυριστεί κανείς ότι υπήρξε κατευθυνόμενη ψήφος, παρότι γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν πράγματα και θάματα στην Ροδόπη, είναι βιαστικό προκειμένου να το ταυτίσουμε με το αποτέλεσμα που προέκυψε. Δεν γίνεται να αποδίδουμε τα πάντα στη μειονότητα και στη κατευθυνόμενη ψήφο. Πρέπει να ανιχνεύσουμε λίγο πιο βαθιά τα πράγματα.  Από εκεί και πέρα, εδώ και 6-7 χρόνια συμπορεύομαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσον αφορά τον στόχο του για την ευημερία και ιδιαίτερα για την προαγωγή του επιπέδου ζωής στη Θράκη. Είμαι κεντρώος, φιλελεύθερος στο θέμα της οικονομίας, προοδευτικός σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων, πατριώτης, και αυτό εκφράζει πλήρως νομίζω τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠτΘ: Από το βράδυ των εκλογών η Ροδόπη πρωταγωνιστεί και μάλιστα με αρνητικό τρόπο, με πολύ μεγάλη ευθύνη ημών των ροδοπιτών. Είναι προσβλητικό προς τους συμπολίτες μας εν έτη 2023 να παραμένουμε σε λογικές, που μιλούν για κατευθυνόμενη ψήφο. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται και τις ιδιαίτερες συνθήκες. Μιλάμε όμως για ένα ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον αριθμό τον οποίο κέρδισε ο Οζγκιούρ Φερχάτ. Μειώνει την ίδια την αντίληψη και ημών των ροδοπιτών, πολύ δε περισσότερο των ανθρώπων που πήγαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Θ.Κ.: Όπως εγώ δεν αμφισβητώ κανενός την παραταξιακή προσήλωση και αφοσίωση, δεν επιτρέπω και σε κανένα να  θεωρεί ότι είμαι ένας ξενόφερτος άνθρωπος. Μπορεί κομματικά να μην έχω διαγράψει πορεία στη Νέα Δημοκρατία, αλλά όσον αφορά στη στρατηγική για μια ευημερία που την εκφράζεται από το κόμμα σε όλη την Ελλάδα και στη Θράκη, στη Ροδόπη, είμαι απολύτως ταυτισμένος. Δεν μειώνω κανενός την παρουσία, κανενός την κομματική ιδιότητα και προσήλωση, αλλά ούτε και τη δική μου συμπόρευση στα πράγματα. Δεν θέλω να υποτιμήσω το επιχείρημα ότι υπάρχει μειονοτική ψήφος. Υπάρχει και δεν πήγε μόνο στον συγκεκριμένο που αναφέρατε, πήγε και εντός ΠΑΣΟΚ. Δεν μιλώ για τον Ιλχάν Αχμέτ. Ακριβώς επειδή θέλω να είμαι αντικειμενικός, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν  να λέμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μειονότητας  είναι κατευθυνόμενη. Μπορούμε να πούμε ότι ένα μέρος είναι προσανατολισμένο, όμως ο όρος «κατευθυνόμενη» είναι βαριά λέξη. Από το να περιγράφουμε το πρόβλημα και να κάνουμε καριέρες πάνω σε αυτό, οφείλουμε να δούμε πώς μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων, πώς μπορούμε να τους εντάξουμε μέσα στην αναπτυξιακή μηχανή και να τους δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Οι ίδιοι έτσι  θα έχουν την ευκαιρία,  να σκεφτούν πού βρίσκονται, τι τους συμφέρει, πώς θέλουν να λειτουργούν. Πρέπει να τους προσφέρουμε επιπλέον ευκαιρίες να σκεφτούν με κριτική ικανότητα και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη τους. Δεν περισσεύει κανένας στη Ροδόπη μπροστά στο στοίχημα της ευημερίας.

«Να συστρατευθούμε ούτως ώστε να μετατρέψουμε το ροζ σε μπλε»

ΠτΘ: Ποιο είναι το διακύβευμα, κατά την άποψή σας, του δεύτερου γύρου των εθνικών εκλογών και σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο;  Μπορεί τελικά να έχουμε ανατροπή αποτελεσμάτων, σε επίπεδο εδρών;

Θ.Κ.: Το 41%, είναι καθαρή νίκη του μηνύματος που εξέπεμψε η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή  ευθύνη και φιλολαϊκότητα, κόντρα στην ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός δεν σημαίνει απαραίτητα να λες ψέματα, πολλές φορές μπορεί να λες και αλήθεια. Όταν  λες απομονωμένες αλήθειες, χαϊδεύοντας αυτιά και ασκώντας μόνο κριτική χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, δεν μπορείς να λέγεσαι φιλολαϊκός, αλλά λαϊκιστής. Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό είναι πολιτικαντισμός. Άρα αυτό κέρδισε και αυτό θα κερδίσει, μετά και την πραγματική, την πολύ μεγάλη ήττα προσωπικά του Τσίπρα, και του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει με όλες αυτές τις εσωτερικές αντιφάσεις. Εξέπεμψε ένα μήνυμα στα όρια της επικινδυνότητας για την ευημερία, για την ανάπτυξη, μιλώντας ακόμα και  για προοδευτική συμμαχία και προοδευτικές τράπεζες. Άρα πηγαίνουμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, για την υπέρβαση. Υπέρβαση ώστε να φύγουμε από τις αγκυλώσεις και να ακουμπήσουμε επιτέλους αυτό το όνειρο της ευημερίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, και της αυτοπεποίθησης παντού. Αντιστοίχως και εδώ στη Ροδόπη, πρέπει να συστρατευθούμε, ούτως ώστε να μετατρέψουμε το ροζ σε μπλε. Ούτως ώστε αυτή η ασυνέχεια στον χάρτη, που είναι όλα μπλε, αλλά η Ροδόπη ροζ, να γίνει συνέχεια και σταθερότητα. Ιδίως από τη στιγμή  που η Θράκη έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της ανάπτυξης και της ραγδαίας αναβάθμισής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.