Ο Υφυπουργος Αγροτικης Αναπτυξης Παναγιωτης Σγουριδης στην Κομοτηνη

«Θα ξανακαπνίσει η τσιμινιέρα στο Εργοστάσιο Ζάχαρης Ορεστιάδας»

Την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, «και για εθνικούς λόγους» όπως χαρακτηριστικά διευκρινίστηκε,  αλλά και με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής στην περιοχή της Θράκης, ανακοίνωσε από την Κομοτηνή χθες, ο Υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης.  Η τοπική επίσκεψη του Υφυπουργού, δύο μέρες μετά την ψήφιση σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αποσκοπούσε στην κατεύθυνση της παρακίνησης νέων και παλαιών τευτλοπαραγωγών στη Ροδόπη, να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία της μονάδας, με την δωρεάν προσφορά σπόρου, έστω και την «ύστατη στιγμή».  Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Σγουρίδης έθιξε και το θέμα της χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της βιομηχανικής ντομάτας και σε επιμέρους αγροτικά θέματα
 
Για το ζήτημα της τευτλοπαραγωγής, ο κ. Σγουρίδης, είχε την Παρασκευή το πρωί, επαφές  με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Χρήστο Μέτιο και υπηρεσιακούς παράγοντες, στην έδρα  της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ.Βαγγέλης Αποστόλου και ο Υφυπουργός, συζήτησαν την Πέμπτη στον Έβρο για τη δυνατότητα επαναλειτουργίας κατά την εφετινή περίοδο του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που στηρίζουν την τευτλοκαλλιέργεια.
 
 
Ο κ. Σγουρίδης στην Κομοτηνή, κατά την σχετική συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε την προσπάθεια «συμβολική» παραδεχόμενος ότι είναι και «οριακή» αναφορικά με το χρονική στιγμή που επιχειρείται, στα όρια δηλαδή της καλλιεργητικής περιόδου για τα τεύτλα, η οποία θα έχει πιθανότατα επιπτώσεις και στην απόδοση. Ωστόσο όπως επισήμανε «είμαστε υποχρεωμένοι και για λόγους εθνικούς να την επιχειρήσουμε», διατυπώνοντας  τη θέση ότι «θα συγκεντρωθούν τα στρέμματα εκείνα που θα βοηθήσουν το εργοστάσιο να ξανακαπνίσει την τσιμινιέρα του» και πως «από του χρόνου, θα ξανανθίσει η τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή μας,  που ήταν ένα δυνατό εισόδημα».
 
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλυσε ότι για την πληρωμή των παραγωγών, έχει ληφθεί δάνειο ύψους 8,5 εκ. ευρώ με ενέχυρο την παραγωγή που υπήρχε ήδη στα σιλό. Η τιμή του τόνου,  θα κυμανθεί από 42 έως 45 ευρώ ενώ και προβλέπεται επιδότηση για τη μεταφορά περίπου,  στα 4,5 με 5 ευρώ.
 
Το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά για την παράδοση των τεύτλων,  θα απορροφήσει την παραγωγή  και της ενότητας Ξάνθης , που  πέρσι κατευθυνόταν στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας.  Συνολικά, αναμένεται να συγκεντρωθεί φέτος η παραγωγή 20.000 στρεμμάτων, από τους  Θρακιώτες καλλιεργητές, με τους  Εβρίτες να κατέχουν  το μεγαλύτερο ίσως ποσοστό.  Στη Ροδόπη, όπως αναφέρθηκε καλλιεργούνται 600-700 στρέμματα ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και νέοι παραγωγοί που θα επιχειρήσουν όπως και στην περιοχή της Ξάνθης.
 
Ο κ. Σγουρίδης ξεκαθάρισε εξάλλου πως από τα πέντε εργοστάσια, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο τα δύο αυτή την στιγμή, σημειώνοντας εμφατικά ότι  οι μονάδες της Ξάνθης  και της Λάρισας   «έχουν λεηλατηθεί».
 
 

Η βιομηχανική ντομάτα στην συνδεδεμένη ενίσχυση

 
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα της βιομηχανικής ντομάτας, τόνισε πως στο πλαίσιο των όρων που θέτει η νέα ΚΑΠ, μπορεί η καλλιέργεια της να είναι χρήσιμη για τους αγρότες. Επισήμανε τέλος πως «το Υπουργείο έχει ανοιχτές τις πόρτες, ανοιχτά τα αυτιά του για να μπορέσει να βοηθήσει την παραγωγή στον τόπο».
 
 

Βαίνει προς οριστική επίλυση το θέμα των βοσκοτόπων

 
Αναφορικά με τους βοσκότοπους , το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής επίλυσης του ζητήματος , ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις. Αναλυτικά όπως ανέφερε ο Υφυπουργός,  «η λύση στην οποία προχωράμε είναι κατά χωρικές ενότητες, ώστε η χώρα να μη χάσει χρήματα, από την επιδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και του ζωικού κεφαλαίου, αλλά ούτε κι οι παραγωγοί. Είναι μια λύση ρεαλιστική» . Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε « οι κτηνοτρόφοι που δεν πληρώθηκαν, θα πληρωθούν αλλά θα λυθεί και το ζήτημα οριστικά για να μπορεί μέχρι το 2020 αυτός ο βοσκότοπος που θα δοθεί σε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να είναι ένα βραχιόλι που θα τον ακολουθεί».
 
 

Προγραμματισμός των πληρωμών για κτηνοτροφία και βιολογικές καλλιέργειες

 
Την ίδια ώρα πίνακες με τον προγραμματισμό των πληρωμών που αφορούν σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς βιολογικών καλλιεργειών, για τα έτη 2012, 2013, 2014 παρέδωσε ο Υφυπουργός στον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης. Οι πληρωμές αναμένονται μετά τις 20 Μαΐου κι εφόσον παραδοθούν οι βάσεις δεδομένων με τα ανάλογα στοιχεία στο Υπουργείο που εκκρεμούν.
 
Ο κ. Σγουρίδης πάντως διευκρίνισε ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με ενστάσεις, θα εξεταστούν και θα πληρωθούν. « Το Υπουργείο δεν κωλύεται να πληρώσει, κωλύεται τεχνικά να έχει τα στοιχεία για να πληρώσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
 

«Στηρίζουμε την προσπάθεια για το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα»

 
Στην καλή συνεργασία μεταξύ της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης και του Θρακιώτη Υφυπουργού,  αναφέρθηκε με την σειρά του ο κ. Χρήστος Μέτιος, σημειώνοντας το ενδιαφέρον του κ. Σγουρίδη για τα τοπικά ζητήματα για τα οποία , όπως είπε, έχει εκδηλωθεί διάθεση επίλυσής τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης εξέφρασε την στήριξη της ΠΑΜΘ στην προσπάθεια για την επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, τονίζοντας κι από την πλευρά του το θέμα του χρόνου. «Φέτος ενδεχομένως στη Ροδόπη ειδικά μπορεί να μην έχουμε την παραγωγή που επιθυμούμε» επεσήμανε ευελπιστώντας όπως είπε «να αποτελέσει μια από τις επιλογές της δεύτερης και τρίτης καλλιέργειας ενδεχομένως και της πρώτης για κάποιους για την επόμενη χρονιά».
 
 

Δημήτρης Χαρίτου
 
«Η επίσκεψη του κ.Σγουρίδη δείχνει την πολιτική βούληση της νέας  κυβέρνησης, να στηρίξει την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή μας»

 
Παρόν στην σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ροδόπης, με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν και το μέλος της Ν.Ε Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ.Δημήτρης Χαρίτου. Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Χαρίτου υπογράμμισε τον συμβολικό χαρακτήρα της  επίσκεψης του κ.Σγουρίδη αλλά και στην ουσία της επίσκεψης που όπως είπε «δείχνει την πολιτική βούληση της νέας  κυβέρνησης, να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αναπτυχθεί η τευτλοκαλλιέργεια στην περιοχή μας. Να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή καλλιέργειας που μπορεί να δώσει εισόδημα στον παραγωγό, να στήριξή την Ε.Β.Ζ και ιδιαίτερα το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα. Να συμβάλει έμπρακτα ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».
 
Όπως τόνισε ο ίδιος στην σύσκεψη με τον Υφυπουργό «του υπενθυμίσαμε τις εκκρεμότητες που υπήρχαν  στις πληρωμές του ΕΛΓΑ για  ζημιές από την προηγούμενη χρονιά, όπως και τις εκκρεμότητες σε σχέση με την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι αλλά και την κτηνοτροφία που επλήγη από τις ζωονόσους» με τον κ.Σγουρίδη να διαβεβαιώνει τους παρευρισκομένους πως «οι πόροι υπάρχουν και οι πληρωμές θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.