Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιαζει την προταση του για το ιδιωτικο χρεος και την ρευστοτητα των μικρομεσαιων επιχειρησεων

Οι τρεις άξονες του σχεδίου

Σχέδιο επούλωσης των πληγών που αφήνει η πανδημία και επανεκκίνησης της οικονομίας με όρους βιωσιμότητας παρουσιάζει την Τρίτη 13 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Το σχέδιο που θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει τόσο μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όσο και εργαλεία ρευστότητας ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους. Επίσης, θα καταθέσει ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή ένα μόνιμο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικεντρώνεται σε τρεις άξονες όπως αποκάλυψε και ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη:

  1. Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία τόσο προς το δημόσιο (χρέη προς εφορία) όσο και προς τις τράπεζες. Κατά τις πληροφορίες υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφή των τόκων και ρύθμιση της αρχικής οφειλής με κούρεμα που μπορεί να φθάσει από 40% έως και 60%. Τα κριτήρια θα είναι οι απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στον τζίρο των επιχειρήσεων. Το χρέος που απομένει μπορεί να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.
  2. Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Αυτό σημαίνει δυνατότητα δανεισμού από το κράτος με ευνοϊκούς όρους και αποπληρωμή σε βάθος χρόνου με μικρό επιτόκιο. Επίσης, θα κατατεθεί πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο 6% για ένα εξάμηνο και χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα ορισμένων μηνών ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση.
  3. Ο τρίτος άξονας αφορά ένα μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους: Κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου με πλήρη προστασία της κύριας κατοικίας.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης θα πάρουν μέρος οι τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (κ.κ. Μίχαλος, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς), η Λούκα Κατσέλη που είχε δημιουργήσει το αρχικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.