Ο Προκοπης Παυλοπουλος εγινε επισημως Ξανθιωτης

«Σημαίνει πολλά για κάθε Έλληνα να θεωρείται μέρος των Θρακών, δηλαδή μέρος των ιστορικών Ακριτών της Ελλάδας» - Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα ελευθέρια της Ξάνθης παρευρέθη ο ΠτΔ - Αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη Ξάνθης

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στη γειτονική Ξάνθη η 96η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης στις 4 Οκτωβρίου υπό το βλέμμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε αρχικά την επίσημη δοξολογία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης όπου σε τιμητική εκδήλωση ανεκηρύχθη σε επίτιμο δημότη της πόλης ως ένδειξη βαθύτατης τιμής από το δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, ο οποίος παρέδωσε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας το χρυσό κλειδί της πόλης.
 
Ως μια από τις μεγαλύτερες τιμές που του «επιδαψίλευσε ο Λαός και η Θεία Πρόνοια» χαρακτήρισε αυτή την ανακήρυξη ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση παρέλαβε το κλειδί της πόλης, δηλώνοντας ότι αυτή του η διαβεβαίωση «δεν ενέχει τίποτα το υπερβολικό, τίποτα το εθιμοτυπικό. Είναι μια απολύτως ειλικρινής κατάθεση ψυχής, αν αναλογισθεί κανείς τι σημαίνει για κάθε Έλληνα να θεωρείται μέρος των Θρακών, δηλαδή μέρος των ιστορικών Ακριτών της Ελλάδας». 

«Η ελληνικότητα της Θράκης ρίζωσε στα βάθη της ιστορίας με πολλαπλά για τον Ελληνισμό διδάγματα»

Στη συνέχεια της ομιλίας του κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής ο κ. Παυλόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της Θράκης «η ελληνικότητα της οποίας ρίζωσε στα βάθη της ιστορίας, όπως τεκμηριώνει αδιαψεύστως και η Ορφική παράδοση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης, μια επέτειο «με πολλαπλά για τον Ελληνισμό διδάγματα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το δίδαγμα της ανεξάντλητης δημιουργικής δύναμης των Ελλήνων και της συνειδητοποίησης των δυνατοτήτων που διαθέτουμε ως Λαός για την υπεράσπιση της Πατρίδας «όταν αξιοποιούμε καταλλήλως και συνδυαστικώς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Διπλωματία».

«Θα είμαι δίπλα σας στην αποστολή της υπεράσπισης στο διηνεκές της Θράκης κα της ελληνικότητάς της»

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάλεσε και προσκάλεσε το λαό της Θράκης «να υπερασπισθεί στο διηνεκές τη Θράκη μας και την ελληνικότητά της –και σ’ αυτή την αποστολή θα είμαι δίπλα σας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αυτό είναι το χρέος που μου αναθέτει ο τίτλος τον οποίον μου απονείματε. Μ’ όλους τους Έλληνες ενωμένους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, δηλαδή μ’ όλους εκείνους που έχουν ταχθεί να τηρούν πιστά το Σύνταγμα και να υπερασπίζονται, αν χρειασθεί και με την τελευταία σταγόνα του αίματός τους, την Ελλάδα, την ιερή Πατρίδα μας».

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, δήμαρχος Ξάνθης «Η σημερινή μέρα, όπως το επιβάλλει η ιστορία της, αποτελεί μέρα περισυλλογής και αυτογνωσίας»

Ο δήμαρχος Ξάνθης καλωσόρισε τον Προκόπη Παυλόπουλο στη Θράκη και την Ξάνθη χαρακτηρίζοντας τον ως έναν πολιτικό άνδρα ο οποίος με τη γενικότερη παρουσία του στην πολιτική ζωή του τόπου «συνεισφέρει τα μέγιστα και συγχρόνως ενισχύει την εθνική ομοψυχία με το κύρος και τον τρόπο άσκησης των υψηλών του καθηκόντων. «Καλωσορίζουμε τον εγγυητή της ενότητας και της ισονομίας που έχει το προνόμιο να ανοίγει πλέον τις πύλες της πόλης μας με το χρυσό κλειδί της», υπογράμμισε.

Ο κ. Δημαρχόπουλος επεσήμανε ότι η 4η Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Θράκης, λέγοντας ότι «η σημερινή μέρα, όπως το επιβάλλει η ιστορία της, αποτελεί μέρα περισυλλογής και αυτογνωσίας. Ταυτόχρονα συνιστά ένα μήνυμα υπέρ της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας για τη θωράκιση της ειρήνης και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα ηχηρό μήνυμα υπερηφάνειας των Ελλήνων». 

«Πρώτιστο διακύβευμα είναι αυτό της εθνικής συνεννόησης»

«Συνεχίζουμε στο διηνεκές να φυλάσσουμε Θερμοπύλες. Η υπεράσπισή τους βαραίνει όλους μας. Τα διδάγματα που απορρέουν από την ιστορία είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών, με σύνεση, προνοητικότητα και σθένος. Ζούμε μια περίοδο πρωτόγνωρη. Τα προβλήματα υπαρκτά, πολλά και μεγάλα. Όμως, πολλά είναι και τα διακυβεύματα» επεσήμανε ο κ. Δημαρχόπουλος ολοκληρώνοντας τον τιμητικό λόγο του στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας δε ότι το πρώτιστο διακύβευμα είναι αυτό «της εθνικής συνεννόησης και είμαστε βέβαιοι ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεμέλιο εθνικής συνεννόησης. Έχουμε υποχρέωση όλοι να συμβάλλουμε να βγει ο τόπος από αυτή την κρίση που ξεπερνά τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης». 

Η παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στην παρέλαση και η επαφή του με του Ξανθιώτες

Αμέσως μετά την αντιφώνηση του σε επίτιμο δημότη Ξάνθης ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον της πόλης και στη συνέχεια παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ξάνθης για την επέτειο της απελευθέρωσής του 1919, αφού προηγουμένως περπάτησε στην κεντρική λεωφόρο της 28ης Οκτωβρίου συνδιαλεγόμενους με Ξανθιώτες που έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε τιμή σ’ εκείνους που αγωνίσθηκαν και έπεσαν για να είναι πάντα ελεύθερη και ελληνική η Ξάνθη και η Θράκη δίνοντας το ιστορικώς πολύτιμο αλλά και πολυσήμαντο δίδαγμα της «αυθεντικής ελληνικότητα της Ξάνθης και της Θράκης, τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως Λαός για την υπεράσπιση της Πατρίδας και τη δύναμη δημιουργίας των Ελλήνων, όταν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια του Έθνους ενωμένοι και αποφασισμένοι για κάθε θυσία προς αυτή την κατεύθυνση». Η επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου ολοκληρώθηκε με ένα επίσημο γεύμα που δόθηκε από το δήμαρχο και τους φορείς της περιοχής στην ορεινή Σταυρούπολη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.