Ο Προεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνης Στρατος Τσακιριδης για το υπο ψηφιση νομοσχεδιο του ΥΠΕΝ

«Ζητούμε την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος σε ό,τι αφορά την διαχείριση του νερού και την άμεση ενίσχυση των ΔΕΥΑ»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει ξεσηκώσει πανελλαδικές αντιδράσεις λόγω της διαφαινόμενης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, αλλά και στην στήριξη των ΔΕΥΑ όλης της χώρας προβλέπει το ψήφισμα που ενέκρινε ομοφώνως σε έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής.

Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Μαρτίου, λόγω της κατάθεσης του νομοσχεδίου και της επικείμενης ψήφισής του στην Βουλή, το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος, σε ό,τι αφορά την διαχείριση του νερού από την Ελληνική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων, καθώς και την ενίσχυση των ΔΕΥΑ σε προσωπικό.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 16 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ.Στράτος Τσακιρίδης εξήγησε πως μέχρι σήμερα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων έχει η Ελληνική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και  Υδάτινων Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το προς ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει την μετακίνηση των αρμοδιοτήτων αυτών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία θα μετονομαστεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Οι πανελλαδικές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) αλλά και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), αφορμώνται από το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές στην Ελλάδα, έχουν ως κύριο γνώμονα λειτουργίας τους την ανταγωνιστική οικονομία, γεγονός που  όπως ο ίδιος τόνισε δεν μπορεί να υφίσταται στην περίπτωση του νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένας συνδετικός νόμος, ο ν.1069/1980 σύμφωνα με τον οποίο ξεκίνησαν να δημιουργούνται οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας, οι οποίες ορίζονται και ως υπεύθυνες τις διαχείρισης των πόρων. Η εισαγωγή της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, όπως τόνισε «δημιουργεί εύλογα την σκέψη, ότι ενδεχομένως επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του νερού».

Ο κοινωφελής χαρακτήρας των ΔΕΥΑ

Σήμερα οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας είναι δημοτικές κοινωφελής επιχειρήσεις, επεσήμανε ο ίδιος, δίνοντας το παράδειγμα της «απορρόφησης» των αυξήσεων τα τελευταία δύο χρόνια στους λογαριασμούς του νερού, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόσμου, που έχει οδηγήσει σε «μπαράζ» ανατιμήσεων. Δια του λόγου το αληθές, όπως εξήγησε, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής έχει να προβεί σε τιμολογιακή αύξηση από το 2008, διατηρώντας εδώ και 15 χρόνια το ίδιο τιμολόγιο, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει πως υπάρχουν κατηγορίες συμπολιτών που δυσκολεύονται ή ακόμα και αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, αλλά μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να έχουν νερό στα σπίτια τους.

2 εσωτερικές μετακινήσεις έναντι 20 αποχωρήσεων στην ΔΕΥΑ Κομοτηνής τα τελευταία 13 χρόνια

Η «είσοδος» του νερού σε μια ανταγωνιστική αγορά που πρωταγωνιστούν οι κερδοσκοπικές καταστάσεις, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν πρωτίστως όσους αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό τους, δεδομένο και για το οποίο οι αντιδρώντες στο νομοσχέδιο σε όλη τη χώρα ζητούν την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και την ενίσχυση της υποστελεχωμένης Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Πόρων, αλλά και των ίδιων των ΔΕΥΑ. Ερωτηθείς σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση στην ΔΕΥΑ Κομοτηνής ο κ.Τσακιρίδης εξήγησε πως τα τελευταία 13 χρόνια, με την εξαίρεση δύο εσωτερικών μετακινήσεων εργαζομένων, δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, εν αντιθέσει με την συνταξιοδότηση περίπου 20 ατόμων, οι θέσεις των οποίων δεν έχουν αναπληρωθεί.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει τις στάσεις εργασίας, διαμαρτυρόμενοι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, στάσεις εργασίας στις οποίες συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κομοτηνής. Όπως εξήγησε ο κ.Τσακιρίδης οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν δεδομένου ότι το νομοσχέδιο δεν έχει αποσυρθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.