Ο πονοκεφαλος των δασικων χαρτων «χτυπησε» τον καμπο της Γρατινης

Σοβαρά προβλήματα σε όλο το Δήμο Κομοτηνής από τις αστοχίες που εμφανίστηκαν με την ανάρτησή τους

Συνεργασία Δημήτρη Χαρίτου και Γιάννη Γκαράνη για να βρεθούν λύσεις για τους αγρότες που επηρεάζονται

Το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, το οποίο ανέδειξε ο ΠτΘ πριν από μερικές ημέρες, ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση  που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των συντονιστριών του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Κομοτηνής Κ.Κιόρογλου και Κ.Πανέρη, αναδείχθηκαν οι προτεραιότητες που έχει η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής για το επόμενο χρονικό διάστημα και οι επείγουσες ανάγκες του Δήμου, αλλά και η ανάγκη να ληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες για το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη Ροδόπη.

Προωθεί εμβληματικά έργα ο Δήμος

Πριν τους δασικούς χάρτες, συζητήθηκαν τα έργα που προωθεί ο Δήμος Κομοτηνής, όπως η ανάπλαση της περιοχής της παλιάς Νομικής, το Φράγμα Συμβόλων, ο αγωγός μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης Φαναρίου και η αναβάθμιση του λιμένα του.

Τονίστηκε δε η ανάγκη ένταξης όλων τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και σε προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, με τον κ. Χαρίτου να δεσμεύεται πως θα είναι αρωγός στην προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω εμβληματικών έργων, ενώ υπενθύμισε στον δήμαρχο την πρωτοβουλία που πήρε στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Περιβάλλοντος να αρθούν τα εμπόδια για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής.

Απόλυτα απαραίτητη η επανεξέταση των δασικών χαρτών

Το θέμα όμως της επικαιρότητας ήταν η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Ροδόπη, όπου ο κ. Χαρίτου εντόπισε λάθη και παραλείψεις, που έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία σε κατοίκους του Δήμου Κομοτηνής, ιδιαίτερα του οικισμού της Γρατινής.  Εκεί, γεωργικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί πολλές δεκαετίες πριν και αξιοποιούνται για γεωργική χρήση από πολίτες της περιοχής, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις στους χάρτες που αναρτήθηκαν.

«Αυτές οι αστοχίες δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους που πρέπει σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής κρίσης να αποδείξουν ότι η γη που χρησιμοποιούν ως γεωργική δεν είναι δασική» σημείωσε ο κ. Χαρίτου.

Για αυτό και θεωρεί πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο Κομοτηνής νομικά να εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες για ομάδες πολιτών της Γρατινής, όπου αμφισβητείται η γεωργική γη. Σημείωσε δε πως «πριν κατατεθούν οι ενστάσεις πρέπει να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες, να διορθωθούν και να αναρτηθούν εκ νέου, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας και του Δήμου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, θεωρεί τους δασικούς χάρτες αναπτυξιακό εργαλείο, γι’ αυτό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του προχώρησε η ανάρτηση δασικών χαρτών στο 55% από το 1% που είχε παραλάβει. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως, πάγωσε τις αναρτήσεις δασικών χαρτών μέχρι πρόσφατα, με τις νέες που ανακοινώθηκαν να δημιουργούν ήδη σοβαρά προβλήματα. Η ολοκλήρωση των χαρτών, τόνισε ο βουλευτής, είναι αναγκαία, χωρίς όμως να δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα κυρίως στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Ο βουλευτής ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την αναλυτική συζήτηση και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που στόχο έχει να αμβλυνθούν τα προβλήματα στον Δήμο Κομοτηνής.

Στήριξη για μια καλύτερη Κομοτηνή

Από την πλευρά του ο κ. Γκαράνης ευχαρίστησε τον κ. Χαρίτου για την επίσκεψή του, σημειώνοντας πως στο πρόσωπό του ο Δήμος βλέπει έναν άνθρωπο που βοηθά στα προβλήματα του, ιδιαίτερα από τα έδρανα της Βουλής.

Για αυτό και η ενημέρωση αφορούσε τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με τους δασικούς χάρτες, όσο και για τα έργα που θέλει να εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να αλλάξει την εικόνα της πόλης, κάτι που ελπίζει να καταφέρει με τη βοήθεια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλων των βουλευτών της Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.