Ο οικισμος του Κρυονεριου εκπεμπει “SOS”

Αδιαφορία από πλευράς των τοπικών φορέων στην ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων του οικισμού, που «βουλιάζει» στην λήθη καταλόγισε ο Πρόεδρος του Οικιστικού Συλλόγου Γιώργος Καρακωστίδης

Κατά την διάρκεια της συζήτησης για την τουριστική ανάδειξη του οικισμού στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κατόπιν επερώτησης του Μανώλη Ταπατζά

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «έφτασε» το ζήτημα της ανάδειξης της περιοχής του Κρυονερίου της Ροδόπης, μέσω σχετικής επερώτησης που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Μανώλης Ταπατζάς.

Τόσο το ζήτημα της τουριστικής προβολής, όσο και η υφιστάμενη κατάσταση του οικισμού και των υποδομών του τέθηκαν στο σώμα από τον κ.Ταπατζά, ο οποίος έκανε λόγο για μία πολύ υποβαθισμένη περιοχή της Ροδόπης, πάνω από την οποία η διοίκηση της Περιφέρεις οφείλει να «ενσκύψει».

Όπως εξήγησε ο ίδιος η Ροδόπη έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αερολιμένες, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, να έχει το Πανεπιστήμιο, να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα λιμάνια, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, την Εγνατία Οδό αλλά και τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, που αποτελεί την δεύτερη πύλη εισόδου της χώρας, και όμως καταφέρνει να «κρατήσει» μόλις το 0,5% του 1,8 εκατ. επισκεπτών που εισέρχονται στην χώρα από την συγκεκριμένη πύλη. «Όχι μόνο δεν κάθονται, αλλά αποχωρούν και όσοι μένουν είναι επισκέπτες αμφιβόλου οικονομικού εισοδήματος» ανέφερε για να τονίσει πως το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι «η Ροδόπη δεν προϋποθέτει κάτι το σωστό τουριστικά».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Περιφερειακής αρχής, να βρει τρόπους να αυξήσει το συνεχώς μειούμενο εισόδημα των πολιτών, για να τονίσει πως σε επίπεδο τουριστικό η Ροδόπη είναι στην χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της ΑΜ-Θ.

Δίνοντας το παράδειγμα του Κρυονερίου και της παντελούς έλλειψης υποδομών, ο κ.Ταπατζάς κάλεσε την περιφερειακή αρχή να σκύψει στα προβλήματα, εξειδικευμένα ανά περιοχή «και όχι να μιλάμε για οριζόντια τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας» τονίζοντας πως «η Ροδόπη δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Θάσο ή την Καβάλα που είναι πολύ αναπτυγμένες τουριστικά».

Απατώντας στον κ. Ταπατζά ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε πως η Περιφέρεια μετρά περισσότερους των 1200 οικισμών, καλώντας τον να καταθέσει προτάσεις για κάθε έναν εκ των οικισμών αυτών, χαρακτηρίζοντας ως «αστεία» την επερώτηση. Ο κ. Μέτιος επεσήμανε πως οι αιτηθείσες πρωτοβουλίες για κάθε οικισμό, σε ό,τι αφορά την τουριστική προβολή, θα πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν συγκεκριμένες αδυναμίες, για να υπογραμμίσει πως η περιφέρεια στηρίζει και θα στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό έχει λάβει σχετικό έγγραφο από τον Σύλλογο του Κρυονερίου επί του έχουν απαντήσει εγγράφως για τις προτεραιότητες της διοίκησης που αφορούν στην συντήρηση του οδοστρώματος και την σήμανση.

Γιώργος Καρακωστίδης: «Θα φτάσουμε έως και τον Πρωθυπουργό για την αναβάθμιση του Κρυονερίου»

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος του Οικιστικού Συλλόγου Κρυονερίου κ. Γιώργος Καρακωστίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε την συνεχή υποβάθμιση του οικισμού τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και την παντελή έλλειψη ανταπόκρισης από πλευράς τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της πολιτείας, καθώς ως Σύλλογος, έχουν καταγράψει και επικοινωνήσει υπό την μορφή υπομνήματος όλα τα αιτήματά τους, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έως και τα Υπουργεία.

Όπως εξήγησε ο ίδιος «ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε καταγράψει και έχουν υποβληθεί με υπόμνημα, αιτιολογική έκθεση και πίνακα προτεραιοτήτων όλα τα ανοιχτά για τον οικισμό ζητήματα, ωστόσο 20 μήνες μετά δεν έχει γίνει πραγματικότητα κανένα από αυτά».

«Τόσο ο Δήμος και υπηρεσίες, όλοι οι τοπικοί φορείς κάθε άλλο παρά βοηθούν» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «σχεδόν μας σαμποτάρουν».

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο των αιτημάτων ο κ.Καρακωστίδης ανέφερε το παράδειγμα της παρουσίας ναυαγοσώστη, διαδικασία επί της οποίας ήδη από την περσινή χρονιά κινήθηκαν, δίχως ωστόσο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η παραλία δεν χαρακτηρίστηκε από την αρμόδια τριμελή επιτροπή ως πολυσύχναστη, για να αναφερθεί επίσης στις αισθητικές αναδασώσεις που ενώ υπόκεινται σε συγκεκριμένη νομοθεσία και παρά τα διαβήματα στην διεύθυνση δασών και λοιπούς φορείς σήμερα βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση.

Οι κλειδωμένες επί εικοσαετίας και πλέον τουαλέτες στην παραλία του Κρυονερίου, ο καθαρισμός της παραλίας, η τοποθέτηση ομπρελών αποτελούν μόλις κάποια από τα ανοιχτά για τους κατοίκους του οικισμού αιτήματα, πολλά εκ των οποίων όπως τόνισε ο κ.Καρακωστίδης δεν απαιτούν χρήματα. Μάλιστα ο ίδιος έδωσε το παράδειγμα της πρότασης που έχουν καταθέσει για την ονοματοδοσία των οδών του οικισμού, με τους ίδιους να αναλαμβάνουν την κάλυψη του κόστους, για την οποία και πάλι όπως έκανε γνωστό ο Δήμος δεν είναι θετικός.

Σε πιο κρίσιμα ζητήματα ο κ. Καρακωστίδης ανάδειξε την ανάγκη μελετών οδοποιίας και αντιπλημμυρικών έργων, καθώς όπως εξήγησε κάθε χειμώνα ο οικισμός μετατρέπεται σε λίμνη. «Γι’ αυτόν τον λόγο απευθυνθήκαμε στην περιφέρεια στην χρηματοδότηση των μελετών ούτως ώστε εφόσον αυτές προηγηθούν τα επόμενα χρόνια να γίνουν και τα έργα» ανέφερε για να τονίσει πως «θα πάμε οπουδήποτε χρειαστεί, ακόμα και στον Πρωθυπουργό, για να αναβαθμίσουμε την περιοχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.