Ο Κωστας Τασουλας εξελεγη Προεδρος της Βουλης με ρεκορ ψηφων

Την εκλογή του κ. Τασούλα στήριξαν οι ΚΟ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25

Ο Κώστας Τασούλας από τις 18 Ιουλίου θα είναι ο 13ος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συγκεντρώνοντας και τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
 
Η θητεία του ξεκινά με μια μοναδικότητα καθώς έχει την τιμή να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής που η καταγωγή του έλκει από την Ήπειρο. Κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να προσδώσει σε αυτή την εκλογή και μια “καρμική” διάσταση καθώς η εκλογή του συμπίπτει μια μέρα μετά τα γενέθλια του … Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1959 στα Ιωάννινα.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι στα πηγαδάκια της Βουλής, κάποιοι πιο “ψαγμένοι” με τα μεταφυσικά έλεγαν ότι επιτεύχθηκε η “χρυσή ισορροπία” ανάμεσα στην αρνητικότατα που εκπέμπει ο αριθμός “13” με την τύχη που προοιωνίζει η γενέθλια ημερομηνία!
 
Στην πραγματική ζωή ο Κώστας Τασούλας είναι ένας πολιτικός που δεν περνάει απαρατήρητος. Δεν είναι θορυβώδης. Αποφεύγει τις εντάσεις και έχει στη φαρέτρα του ισχυρά επιχειρήματα με λογοτεχνικές και ιστορικές προσθήκες. Τον διαπνέει μια φλεγματικότατα. Προφανώς από τις επιρροές που είχε από την βρετανική πρωτεύουσα όταν εργαζόταν σε δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος τους Βρετανικού Συμβουλίου (1988-89).
 
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήρθαν κοντά κατά τη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης όταν είχε οριστεί ως υπεύθυνος Συντονιστής για την επεξεργασία και την διαμόρφωση των προτάσεων της ΝΔ, αλλά και ο γενικός εισηγητής των προτάσεων της Ν.Δ.
 
Από τη στιγμή που θα αναλάβει τα καθήκοντα του, στις άμεσες πρωτοβουλίες του αναμένεται να είναι η ενίσχυση της διακριτότητας των ρόλων ανάμεσα σε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Δηλαδή μέτρα που θα αφορούν στον “περιορισμό” της κυβερνητικής ανάμειξης στα κοινοβουλευτικά δρώμενα όπως για παράδειγμα η συνήθης “βροχή τροπολογιών”. Πολύ ψηλά στην ατζέντα του νέου Προέδρου της Βουλής βρίσκεται η “ενίσχυση της μειοψηφίας των βουλευτών” και για αυτό θα προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή ώστε σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο να μπορούν να συσταθούν έως δύο εξεταστικές επιτροπές με την σύμφωνη γνώμη των 2/5 της Βουλής.
 
Ποιος είναι όμως ο πολιτικός άνδρας Κώστας Τασούλας μέσα από την κοινοβουλευτική του καθημερινότητα; Από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, η εικόνα που αποκομίζει κάποιος, είναι αυτή του μορφωμένου ανδρός που πολλές φορές ασφυκτιά σε ένα “τοξικό περιβάλλον”. Δεν ήταν λίγες οι φορές που με τις ομιλίες του είχε “στείλει” αρκετούς συναδέλφους του στην Βιβλιοθήκη της Βουλής προκειμένου να αποσαφηνίσουν κάποιες λεπτομέρειες από τα λεγόμενά του.
 
Στην πολιτική του πορεία δεν έχει παρεκκλίνει από το “γαλάζιο μονοπάτι”. Είναι “πολιτικό παιδί” του Ευάγγελου Αβέρωφ καθώς διετέλεσε ως ιδιαίτερος γραμματέας του κατά τη περίοδο 1981-1990. Το γεγονός αυτό προσδίδει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την επιλογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τρίτο ανώτερο θεσμικό αξίωμα της χώρας.
 
Η πρώτη του ουσιαστική επαφή με τα κοινά ήταν το 1990 όταν εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς. Το “μπόλιασμα” ήταν καλό, καθώς τέσσερα χρόνια μετά εκλέχτηκε Δήμαρχος Κηφισιάς (1994-98). Πριν την κάθοδο του στη πολιτική είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κομβικά υπουργεία (Οικονομίας, Εμπορίου, Γεωργίας) αλλά και πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.
 
Στην αρένα της κεντρικής πολιτικής σκηνής από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων με την ΝΔ. Το 2010 εκλέχθηκε γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. ενώ είχε στα χέρια του και το πηδάλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής(2013). Το πρώτο του κυβερνητικό αξίωμα το έλαβε το 2007 ως υφυπουργός Άμυνας επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Από τι κορυφαίες στιγμές τις πολιτικής του καριέρας ήταν το 2014 όταν ο τότε Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν καλά “εκεί έδωσε τον εαυτό του, αλλά δεν είχε τον χρόνο να υλοποιήσει το όραμά του”.
 
Για την ιστορία ο Κώστας Τασούλας είναι δικηγόρος με σπουδές στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένος με την Φανή Σταθοπούλου και έχει δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.
 
Πηγή: www.news247.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.