Ο Κωστας Αρβανιτης για το σκανδαλο του Qatargate: «Με αυτην την ιστορια χαιρεται η ακροδεξια»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το σκάνδαλο που συνταράσσει τα θεμέλια της Ευρώπης, τα περιθώρια «αντίδρασης» αλλά και τα όρια του lobbying στις Βρυξέλλες

Αντιμέτωπο με το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο στην ιστορία του βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να φτάσει την εν εξελίξει έρευνα μέχρι τέλους αλλά και να λάβει μέτρα που θα επαναφέρουν την κλονισμένη εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στους θεσμούς του.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το σκάνδαλο του Qatargate, στο οποίο φέρεται να «πρωταγωνιστεί» και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία και καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ισχυρό «πολιτικό όπλο» για ακροδεξιούς κατά κύριο λόγο πολιτικούς που θα επιδιώκουν ήδη να το χρησιμοποιήσουν με «φόντο» και τις Ευρωεκλογές του 2024.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο η Ε.Ε. καταγγέλλει για ζητήματα κράτους δικαίου, διαφθοράς και πολλά άλλα, φτάνοντας έως και το σημείο να «παγώσει» τα κονδύλια προς τη Βουδαπέστη και ο οποίος με την δημοσιοποίηση του σκανδάλου έσπευσε να «αντιγυρίσει» τις κατηγορίες.

Η «χαρά» της ακροδεξιάς είναι το πρώτο συμπέρασμα που κατέθεσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας επίσης πως και οι «συντηρητικοί κύκλοι και στην Αθήνα άρχισαν να χαίρονται και να χτυπούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Είναι φανερό ότι πραγματικά η κ. Καϊλή ήταν “δουρειο μαμούθ” και όχι ίππος, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για όλη τη σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου» ανέφερε ο ίδιος παραφράζοντας τα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη που χαρακτήρισε την κ. Καϊλή «Δούρειο Ίππο της ΝΔ», εξηγώντας πως το σκάνδαλο αυτό «αφήνει χώρο και στην Κομισιόν να παρέμβει και να ψαλιδίσει λίγο το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο παλεύει εδώ και τρία χρόνια τη μεγαλύτερη ενδυνάμωσή του απέναντι σε όλους τους θεσμούς, υπό την έννοια της μεγαλύτερης και αποφασιστικότερης δράσης του».

Ο κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη προβοκάτσια που θα μπορούσε να γίνει, πέρα από τα χρήματα και από τη χυδαιότητα της ιστορίας» προσθέτοντας πως «και το τεκμήριο της αθωότητας το λέμε για να το λέμε, γιατί πιάστηκαν με τσουβάλια χρήματα μέσα στο σπίτι».

Άμεσα μέτρα για την «διάσωση» του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο «γκρεμίσματος» του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος στην περίπτωση που η Ε.Ε. δεν επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ανέλυσε το ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση του κύρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και του συνόλου των θεσμών της ΕΕ που παρουσίασε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας της Αριστερά, αρχής γενομένης από την ανάγκη δημιουργίας μιας ανεξάρτητης αρχής δεοντολογίας για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Κομισιόν – με εξουσίες τόσο έρευνας όσο και επιβολής.

Ακολούθως τέθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης των κανόνων διαφάνειας, όπως το Ευρωπαϊκό Μητρώο Διαφάνειας, αλλά και ο ουσιαστικός έλεγχος τόσο των Ευρωβουλευτών όσο και των συνεργατών τους, υποχρεωτικό νομοθετικό αποτύπωμα για τους ευρωβουλευτές που συντάσσουν εκθέσεις ή γνωμοδοτήσεις και αναθεωρημένο κώδικα συμπεριφοράς με αυστηρότερους κανόνες για τους ευρωβουλευτές και για τους υπαλλήλους, ειδικά για τα δώρα και τις παροχές.

«Κάτω από κάθε γήπεδο υπάρχουν πτώματα για να τρέφεται το γκαζόν που πατάνε οι ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές»

Ερωτηθείς σχετικά με την περίπτωση της κ. Καϊλή αλλά και «επίμαχες» τοποθετήσεις της που την έθεσαν στο «κάδρο» των εισαγγελικών αρχών, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπενθύμισε ότι εξ αρχής υπήρχε από την ίδιο καταγγελία για την θέση της κ. Καϊλή, μαζί με το πάγιο αίτημα της έκδοσης ψηφίσματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ, που αριθμεί περισσότερους των 6.500 νεκρών στα έργα για το Μουντιάλ.

«Κάτω από κάθε γήπεδο υπάρχουν πτώματα για να τρέφεται το γκαζόν που πατάνε οι ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «οι ομάδες της δεξιάς και των σοσιαλιστών δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε ψήφισμα στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου και όμως μια μικρή ομάδα 40 βουλευτών, την ώρα που η κ. Καϊλή, όπως την έβλεπα, έκανε σημάνσεις να ψηφίσουν αρνητικά, κατάφερε να πείσει το σύνολο των βουλευτών και να σπάσουν οι γραμμές». «Έσπασε  η γραμμή της δεξιάς, έσπασε η γραμμή των σοσιαλιστών και βγήκε ψήφισμα καταδικαστικό που ζητάει από το Κατάρ αποζημιώσεις για τους εργάτες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κλπ.» πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή θέτει ζητήματα όπως το «με ποια λογική και σε ποια βάση τοποθετούνται τόσο η κ. Καϊλη όσο και ο κ. Σχοινάς».

Εκτός Κοινοβουλίου οι «πρώην»

Ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στις τότε δηλώσεις της κ. Καϊλή υπογραμμίζοντας πως «τότε δεν έκαναν εντύπωση σε κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των συστημικών μίντια της Αθήνας που σήμερα κλαίνε για τους 6.500 νεκρούς» για να τονίσει πως εγείρεται ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα που απαντάται στο «ποιοι είστε εσείς και γιατί κλείνετε τα μάτια σε ένα έγκλημα προς όφελος της οικονομίας ή γενικών συμφερόντων».

Σήμερα στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι των 30.000 “lobbyists”, οι οποίοι επηρεάζουν μέσα από πίεση πολιτικές αποφάσεις και πρόσωπα. Πού όμως τελειώνει το lobbying, ως νόμιμη άσκηση πίεσης και πού αρχίζει η διαφθορά, είναι το ερώτημα που πλέον τίθεται επιτακτικά; Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επέμεινε πως αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα, τόσο για την κ. Καϊλή όσο και για τους 705 ευρωβουλευτές σήμερα, είναι το αν οι εταιρείες στις οποίες εμπλέκονται ή κάνουν lobbying έχουν σχέση με τους φακέλους που διαπραγματεύονται.

«Αν για παράδειγμα ήσουν στην Επιτροπή Αλιείας και μετά έχεις πιάσει δουλειά σε μεγάλη εταιρεία αλιείας, αυτό πρέπει να απαγορευτεί και σαφώς πρέπει να διερευνηθεί τι ψήφιζες και τι πήρες μετά» ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως το όποιο lobbying, καθώς ως τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί και μια συνάντηση με τα συνδικάτα για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνεται με πλήρη διαφάνεια τόσο για τους λόγους και τα αίτια της συνάντησης, όσο και για το περιεχόμενο αυτής.

Για τον ίδιο ωστόσο η «λύση» του προβλήματος ξεκινά με την παύση του «μπες βγες των πρώην Ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο». «Εγώ προσωπικά θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία με τους πρώην. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι πρώην ευρωβουλευτές σουλατσάρουν στο Ευρωκοινοβούλιο με κάρτα. Τι δουλειά έχουν να βρίσκονται εδώ;» διερωτήθηκε εξηγώντας πως αν κάποιος πρώην ευρωβουλευτής επιθυμεί να επισκεφτεί το Ευρωκοινοβούλιο μετά την λήξη την θητείας του μπορεί να το κάνει μέσω της πολιτικής ομάδας του.

Κλείνοντας ο ίδιος στάθηκε στην «περίπτωση» όπως την χαρακτήρισε της κ. Καϊλή κάνοντας λόγο για «ένα πολιτικό προϊόν το οποίο χτίστηκε στην “μετα-ΚΛΙΚ” εποχή, του ακραίου κέντρου, ούσα αρεστή, ιδιαίτερα στο χώρο της δεξιάς και της ακροδεξιάς, και με ένα ΠΑΣΟΚ που ήταν πολύ αντιαριστερό, αντι-ΣΥΡΙΖΑ, πολύ “μένουμε Ευρώπη” και πολύ εθνικο-πατριωτικό ψεύτικο, σπρώχτηκε” πάρα πολύ έντονα από τα μίντια των Αθηνών, με φίλους και γνωστούς που την πριμοδοτούσανε» για να καταλήξει υπογραμμίζοντας την ευθύνη που φέρει και το ΠΑΣΟΚ καθώς όπως τόνισε «υπήρχε ηγεσία όταν προτάθηκε αντιπρόεδρος η κ. Καϊλή, με πίσω όλη την πολιτική της διαδρομή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.