Ο Κωστας Αρβανιτης, για τις ανακοινωσεις Φον ντερ Λαιεν στην ενεργεια και τις παρακολουθησεις

«Αυτός που θα πληρώσει τη νύφη θα είναι πάλι ο φτωχός της Ε.Ε.»

«Η θέση της πλειοψηφίας του ευρωκοινοβουλίου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκλοπέας»

Στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής φιλοξενήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Κώστας Αρβανίτης, τοποθετούμενος τόσο επί των ανακοινώσεων της προέδρου της Κομισιόν για την ενέργεια όσο και επί του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Αναφορικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια ο κ. Αρβανίτης, σχολίασε πως «αυτά που είπε η κ. Φον Ντερ Λάιεν είναι στο πλαίσιο της αντίληψης που έχει η δεξιά συνολικά για την κρίση στην ενέργεια». Ο ευρωβουλευτής θύμισε πως «αυτό που εμείς προτείναμε από την ευρωπαϊκή αριστερά και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλες, είναι ότι θα έπρεπε να μπει από την αρχή πλαφόν στα κέρδη» για να συμπληρώσει ότι «έρχεται σήμερα η κ. Φον Ντε Λάιεν να βάλει ένα τέτοιο ζήτημα, με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου».

«Αυτό που ζητάει η Φον Ντερ Λάιεν είναι οι φτωχοί να βοηθήσουμε τη Γερμανία»

Ο κ. Αρβανίτης έκανε λόγο για προτάσεις ευχολόγιο που ως έγνοια έχουν να μην αναστατωθεί η αγορά για να εξηγήσει πως στο συγκεκριμένα θέμα υπάρχει σύγκρουση δύο κόσμων. «Εμείς θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι αγαθό. Αυτοί θεωρούν ότι είναι προϊόν» εξήγησε συμπληρώνοντας πως «γι’ αυτό εμείς επιμένουμε στον δημόσιο χαρακτήρα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, θα σας συμπλήρωνα και της Επιχείρησης Τηλεπικοινωνιών, γιατί κι αυτό είναι αγαθό. Αν δεν έχεις αυτούς τους πόρους ως χώρα, ως κράτος, δεν μπορείς να ασκήσεις πιέσεις σε ιδιώτες παρόχους».

Συγκεφαλαιώνοντας ο  ευρωβουλευτής εξέφρασε την εκτίμηση πως «ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος» και πως «αυτός που θα πληρώσει τη νύφη θα είναι πάλι ο φτωχός της Ε.Ε.» καθώς «αυτό που ζητάει η Φον Ντερ Λάιεν είναι οι φτωχοί να βοηθήσουμε τη Γερμανία».

«Δεν μπορούμε στη νέα Ευρώπη να δημιουργούμε τείχη»

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αναφορές της προέδρου της Κομισιόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον κ. Αρβανίτη να  εκφράζει την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει διαφορετική εξωτερική πολιτική. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την παρέμβαση της Ε.Ε. ως ξεχωριστού διαφορετικού πόλου και όχι ουρά του ΝΑΤΟ και των βορειοατλαντικών επιδιώξεων στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «θα μπορούσε έτσι χωρίς αυτή τη διαδικασία να αποδυναμώνει και τον Πούτιν, διότι όταν δημιουργείς ένα τείχος απέναντι σε τέτοια κράτη, ο μόνος που κερδίζει είναι ο Τσάρος ή οι τσάροι. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Τους ενισχύει, δημιουργούν αυτοί ένα αφήγημα ότι δεχόμαστε επίθεση και βεβαίως η χώρα γίνεται ακόμα πιο αντιδημοκρατική και τα δικαιώματα στενεύουν».

«Αν δεν πάμε άμεσα στη λογική της αποκλιμάκωσης και οι Ρώσοι γυρίσουν πίσω και αποχωρήσουν από τα υπό κατάληψη εδάφη –αυτό είναι το δικό μας αίτημα, των ευρωπαίων–, δεν μπορούμε να συζητήσουμε σε αυτό» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής για να τονίσει ότι «πρέπει να καταλάβουμε όλοι και εμείς το καταλαβαίνουμε, ότι η Ρωσία είναι μέρος της Ευρώπης. Ιστορικά, πολιτιστικά, κλπ. Δεν μπορούμε στη νέα Ευρώπη να δημιουργούμε τείχη μέσα στην Ευρώπη και εντάσεις και πολέμους. Τέτοιου είδους πρακτικές εξυπηρετούν στους Κινέζους, εξυπηρετούν τους Αμερικάνους, και φυσικά δεν εξυπηρετούν καθόλου τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης».

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους»

Όσο για το θέμα των παρακολουθήσεων και τη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ευρωκοινοβουλίο, ο κ. Αρβανίτης μετέφερε πως «η δική μας θέση και η θέση της πλειοψηφίας του ευρωκοινοβουλίου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκλοπέας». Διευκρίνισε δε πως «πάντα γίνονται παρακολουθήσεις και θα γίνονται», και μετέφερε πως «αυτό που τονίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι εννοούμε “εθνικός κίνδυνος”, γιατί εκεί επιτρέπεται ένα κράτος-μέλος να προχωρήσει σε παρακολούθηση προσώπου».

«Όμως», διευκρίνισε, «δεν μπορεί αυτό να βγαίνει κατά το δοκούν και στην προκειμένη περίπτωση η διαφορά με άλλες περιπτώσεις στην Ε.Ε. είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι με δικό του νόμο επικεφαλής υπεύθυνος και οργανωτικά και διοικητικά και ηθικά για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους» δήλωσε ορθά κοφτά ο κ. Αρβανίτης και συνέχισε «ένας εξ αυτών λέγεται Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής και μέσω του κ. Ανδρουλάκη μας παρακολουθούσε όλους μας. Αυτό ενοχλεί, θυμώνει και εξοργίζει τους ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων και χωρών, καθώς τίθεται το ερώτημα με ποιο δικαίωμα ένας πρωθυπουργός τους παρακολουθεί μέσω τρίτου».

«Είναι βιασμός αυτό που συνέβη»

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει στο Ευρωκοινοβούλιο να μας πει και να αποδείξει τους εθνικούς λόγους που ο κ. Ανδρουλάκης είναι εθνικός κίνδυνος για τη χώρα, δηλαδή προδότης». Και τούτο διότι «ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει τους λόγους και αφού είναι και δικαιολογημένη κατά τη γνώμη του και τεκμηριωμένη, να μας πει την τεκμηρίωση. Ποιος έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων και των δημοσιογράφων όπως του κ. Κουκάκη; Πρέπει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποιος έδωσε την εντολή να σταματήσει η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Αυτός που έδωσε την εντολή “ξεκίνα” είναι ο ίδιος που έδωσε την εντολή “σταμάτα”».

«Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν τουλάχιστον οι κεντροευρωπαίοι είναι πώς είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός  να αναλαμβάνει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και να προσλαμβάνει τον ανιψιό του κι αυτός την ουρά του» μετέφερε ο Αρβανίτης και κατέληξε λέγοντας «εγώ συμπαρίσταμαι με όλη μου την ψυχή στον κ. Ανδρουλάκη, τον πολιτικό μου αντίπαλο, με τον οποίο δεν συμφωνώ και βεβαίως συγκρουόμαστε πολύ συχνά. Είναι βιασμός αυτό που συνέβη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.