Ο Κ. Μητσοτακης απο την Ξανθη: «Οι ακριτες μας ερχονται πλεον στο κεντρο της εθνικης ενεργειακης πολιτικης»

Επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο χαρακτήρισε το δίκτυο Φυσικού Αερίου ο Πρωθυπουργός

«Από σήμερα η Ξάνθη, ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποκτά έναν ακόμα λόγο να είναι υπερήφανη. Γιατί από εδώ ξεκινά το φιλόδοξο έργο που θα εντάξει τελικά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου. Προσφέροντας φθηνότερη αλλά και καθαρότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, που έγινε στην Ξάνθη, για τα έργα επέκτασης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

«Σε πρώτη φάση έξι πόλεις -όπως είχαμε δεσμευτεί- Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, αλλά και Ορεστιάδα, θα συνδεθούν με αγωγούς σχεδόν 500 χιλιομέτρων -496 για την ακρίβεια. Και έτσι οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτή, είναι μόνο η αρχή. Γιατί τελικά, με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων, θα ενώσει 34 ακόμα πόλεις. Είναι ένα έργο το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει συνολικά στην Περιφέρεια σχεδόν 6.000 νέες θέσεις εργασίας», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Η περιοχή σας ένας κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τον πολυσήμαντο χαρακτήρα του έργου σημειώνοντας πως «είναι μια επιλογή η οποία προφανώς έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι όμως και μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο καθώς προσφέρει στον πολίτη όχι μόνο καθαρότερη, αλλά και φθηνότερη ενέργεια. Εκτιμώ ότι ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορεί να εξοικονομήσει παραπάνω από 25% από τους λογαριασμούς θέρμανσης εφόσον επιλέξει να μεταπηδήσει στο φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, φυσικά, θα προσφέρει και πολλές νέες δουλειές. Είναι βέβαια μια επιλογή η οποία έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, τόσο σημαντικό εδώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γιατί μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις, τονώνει τελικά τις τοπικές οικονομίες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Τονίζοντας την γεωπολιτική σημασία του έργου, που συμπληρώνει έναν ευρύτερο χάρτη υποδομών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «προφανώς η ολοκλήρωση του TAP αλλά και του IGB καθιστούν την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη πέρασμα, ενεργειακό κόμβο πια, με ιδιαίτερα αυξημένη γεωπολιτική σημασία. Καθίσταται η περιοχή σας ένας κόμβος παγκόσμιας εμβέλειας».

Στον πυρήνα η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε και την ανάγκη αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας παράλληλα με την πράσινη μετάβαση. «Η νέα αυτή σημαντική επένδυση εκκινεί σχεδόν ταυτόχρονα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης “Ελλάδα 2.0”. Προτεραιότητα του Σχεδίου αυτού αποτελεί η πράσινη μετάβαση. Το σχέδιο το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει σημαντικότατους πόρους για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση πράξη και είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα το οποίο θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια το οποίο έχει στον πυρήνα του -και θέλω να το τονίσω αυτό- την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Κανένα νοικοκυριό, κανένα νοικοκυριό στην πατρίδα μας δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλές ως προς την πρόσβασή του στο βασικό αγαθό της ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στον χώρο της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας.

Επίσκεψη στο Xanthi TechLab

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab, το οποίο αποτελεί κόμβο για την έρευνα και την καλλιέργεια τεχνογνωσίας στην περιοχή της Ξάνθης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με το Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, συνομίλησε με τρεις μαθητές γυμνασίου και τέσσερις φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετικά με τα όνειρά τους, το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία και τη συνεισφορά του Xanthi TechLab στις δημιουργικές επιδιώξεις τους.

Οι μαθητές παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό ένα ρομπότ που έχουν κατασκευάσει, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του ενώ οι φοιτητές μίλησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βιομηχανική ρομποτική και τις δυνητικές εφαρμογές της και για τις εμπειρίες τους από την Ολυμπιάδα Ρομποτικής, στην οποία η ομάδα όπου συμμετείχαν κατέκτησε την τέταρτη θέση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν στην Ελλάδα απουσίαζε η σύνδεση ανάμεσα στην ανάπτυξη τεχνολογικών προϊόντων και την αξιοποίησή τους, με συνέπεια μεγάλο κομμάτι του έργου που παραγόταν να μένει «ανεκμετάλλευτο, είτε στα ερευνητικά κέντρα, είτε -ακόμα περισσότερο- στα πανεπιστήμια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.