Ο Ιλχαν Αχμετ, ειδικος αγορητης του ΚΙΝΑΛ για την αναμορφωση του Ποινικου Κωδικα

«Η κυβέρνηση νομοθετεί βασιζόμενη πάνω στα αποκόμματα των εφημερίδων και το θυμικό της κοινής γνώμης»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο ειδικός αγορητής από το Κίνημα Αλλαγής, βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ο Βουλευτής ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές πως το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αυστηροποίησης των ποινών σε μια σειρά αδικημάτων, ενώ τόνισε την ανάγκη της απόλυτης εφαρμογής του νόμου ειδικά σε ειδεχθή εγκλήματα, αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και άλλα.

Ωστόσο υπενθύμισε πως με το συζητούμενο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση επεμβαίνει για πολλοστή φορά στα κείμενα δύο θεμελιωδών Κωδίκων, όπως ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, πριν αυτοί προλάβουν να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν μετά από ικανό χρόνο ισχύος.

«Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου δεν είναι πάντα σκόπιμες και επαρκείς», είπε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ , καθώς το συζητούμενο νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από μια τιμωρητική λογική και μια γενική αυστηροποίηση των ποινών χωρίς συγκεκριμένη στοχοθεσία, αφού λείπουν τα ποιοτικά ή ποσοτικά δεδομένα που να αποδεικνύουν όχι μόνο τη λογική αλλά  και την ουσιαστική επιδίωξη πίσω από αυτήν την επιλογή.

«Επεμβαίνετε πρόχειρα και αποσπασματικά. Ακολουθώντας για άλλη μία φορά την επικαιρότητα. Κλασική συνταγή της κυβέρνησης σας που επιμένει να πορεύεται χωρίς σχέδιο και να νομοθετεί  βασιζόμενη πάνω στα αποκόμματα των εφημερίδων και με βάση το θυμικό της κοινής γνώμης. Της κοινής γνώμης που ας μην κρυβόμαστε ξέρουμε πως πολλές φορές κατευθύνεται  και αποπροσανατολίζεται σκοπίμως. Αρνείστε να δείτε το συνολικό πρόβλημα της εγκληματικότητας και της έλλειψης ασφάλειας. Στρουθοκαμηλίζετε, θεωρώντας και προβάλλοντας στην κοινωνία την άποψη ότι οι υψηλές ποινές από μόνες τους φέρνουν μείωση της εγκληματικότητας, ενώ ξέρετε πως κάτι τέτοιο διεθνώς δεν αποδεικνύεται. Ακολουθείτε τον εύκολο δρόμο ικανοποιώντας δήθεν αυτό που απαιτεί η κοινωνία, ο κόσμος, οι πολλοί, γιατί δεν θέλετε να αναλάβετε τον παιδευτικό ρόλο που οφείλει να έχει μια κυβέρνηση ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

«Βάζετε σε σοβαρό κίνδυνο την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου»

Αναφερόμενος στο άρθρο 36 που αφορά τη τροποποίηση του άρθρου 191 ΠΚ για τη Διασπορά ψευδών ειδήσεων ο βουλευτής ξεκαθάρισε πως πρόκειται για απαράδεκτη διάταξη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για νομιμοποίηση της λογοκρισίας. «Με το συγκεκριμένο άρθρο βαδίζετε σε επικίνδυνα μονοπάτια και βάζετε σε σοβαρό κίνδυνο την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου. Μετατρέπετε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων σε έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης καθώς πλέον δεν θα είναι αναγκαίο να επέλθει όντως το αποτέλεσμα του φόβου ή της ανησυχίας αλλά θα αρκεί η δυνατότητα των ειδήσεων να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο», τόνισε.

Από το 2011 εκκρεμεί η μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα

Σχετικά με το σωφρονιστικό σύστημα ο Ιλχάν Αχμέτ είπε πως είναι αναγκαίο να δούμε ξανά την κατάσταση και τη λειτουργία των ελληνικών φυλακών. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αγνοεί την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου Σωφρονιστικού Κώδικα. Από το 2011 εκκρεμεί η μεταρρύθμιση αυτή, όταν η τελευταία Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ συγκρότησε τη σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δέκα χρόνια μετά κι ακόμη περιμένουμε να υπάρξει πρόοδος, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που ακολούθησαν. Εμείς εμμένουμε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος. Με πραγματική έκτιση ποινών για τα σοβαρά αδικήματα, και ταυτόχρονη ενίσχυση και της εφαρμογής εναλλακτικών μεθόδων έκτισης ποινών, όπως γίνεται σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία του 21ου αιώνα. Και επιτέλους ας μεριμνήσει η κυβέρνηση για να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας, που ανεστάλη από την ίδια και ακόμη παραμένει σε πλήρη αδράνεια» τόνισε συγκεκριμένα ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.