Ο Ιλχαν Αχμετ διατυπωσε τις θεσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την στεγαστικη πολιτικη για τους νεους
Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 3.000-4.000
Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις».
«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μιλούσε για αξιοπρεπή στέγαση, καταθέτοντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, ένα πλήρες πλαίσιο με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις και διέξοδο κυρίως στους νέους που αναβάλλουν να πάρουν αποφάσεις ζωής, παραμένοντας παγιδευμένοι στο εφηβικό δωμάτιο του πατρικού τους σπιτιού», είπε ο βουλευτής Ροδόπης, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση με το συζητούμενο νομοσχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, αποδεικνύοντας πως δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της στεγαστικής κρίσης.
«Αντιμετωπίζετε το θέμα της στεγαστικής πολιτικής αποσπασματικά μέσα στον απολύτως προεκλογικό νομοθετικό σας οίστρο, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο με καθαρά επικοινωνιακά χαρακτηριστικά που μοιάζει με πρόγραμμα real estate», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ιλχάν Αχμέτ κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης με όρους ενός διαφημιστικού προεκλογικού και παραπλανητικού σποτ που δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές που βρίσκονται προ των πυλών».
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Κατά την ομιλία του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την κριτική του, παρουσίασε και ορισμένα ενδιαφέρονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
– Η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ σε δαπάνες για κατοικία
– Η έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, αναφέρει ότι το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία ήταν 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στη Πορτογαλία 14,5%, στην Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στη Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα, μετά την ραγδαία αύξηση των ενοικίων κατανοούμε ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί ραγδαία.
-Το 2020 ο μέσος όρος της ηλικίας μετοίκησης από το πατρικό σπίτι στην Ελλάδα ήταν 29,4 ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 26,4 και στη Σουηδία 17,5.
– Στη χώρα μας το δημογραφικό που σαφώς συνδέεται με τη στέγαση, είναι κορυφαίο πρόβλημα: Ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα είναι 1,33 (ο τρίτος χαμηλότερος μετά την Πορτογαλία και την Κύπρο) ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,58 .
– Η αύξηση των ενοικίων συσωρευτικά από το 2018 έως και σήμερα κυμαίνεται από 37,2% έως και 42,1% αν πρόκειται για κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια.
«Δεν βγαίνουν τα νούμερα»
«Έρχεστε λοιπόν μέσα σ’ αυτή την πραγματικότητα να μας πείτε πως δήθεν με το πρόγραμμα σας διαθέτετε σε 137.000 δικαιούχους 1,8 δις. ευρώ» τόνισε ο βουλευτής για να υπογραμμίσει πως με βάση την οικονομική έκθεση τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ούτε από το πρόγραμμα “Σπίτι μου” που οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 3.000-4.000, ούτε από το πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Ενοικιάζω” στο οποίο υπολογίζουμε να ενταχθούν το πολύ 7.000-8.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, ούτε με το πρόγραμμα “Κάλυψη”, που σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει 1.000 ακίνητα και θα στεγάσει 2.500 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικίας 25-39 ετών. Μήπως είναι στο πρόγραμμα “Κοινωνική αντιπαροχή”; Ίσως. Αλλά, δεν βρίσκουμε πουθενά στο νομοσχέδιο ή στην αιτιολογική τον αριθμό των κατοικιών που θα κατασκευαστούν».
Κλείνοντας ο βουλευτής έσπευσε να τονίσει παράλληλα πως «απαιτείται η έκδοση τεσσάρων (!) ΚΥΑ, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε σχετικά με το χρόνο υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.