Ο Ευριπιδης Στυλιανιδης για Διακομματικη, ΔΠΘ, Shelman και τις επομενες διεκδικησεις του για τη Ροδοπη

«Να βρούμε τα σημεία στα οποία συμφωνούμε όλοι και να τα οπλίσουμε με αυξημένη πλειοψηφία»

Την σύγκληση απόψεων στα θεσμικά τουλάχιστον ζητήματα, ανάμεσα στους εκπροσώπους της Θράκης, που θα εξασφαλίσει την δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων για την υλοποίηση των προτάσεων στις οποίες θα καταλήξει, εξήρε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 28 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εργασίες της επιτροπής και την παράταση που δόθηκε, εξήγησε πως αυτή είναι αποτέλεσμα των δυσκολιών που διαμόρφωσε η πανδημία σε ό,τι αφορά τις δια ζώσης διαβουλεύσεις, για να εξηγήσει πως μέχρι στιγμής έχουν διαμορφωθεί δύο εισηγήσεις που συνθέτουν τις απόψεις των τεχνοκρατών τους οποίους έχουν υποδείξει τα κόμματα της Βουλής και οι οποίες θα αποτελέσουν την βάση της συζήτησης στην τελευταία φάση της επιτροπής.

Ο κ.  Στυλιανίδης υπογράμμισε την αξία της Διακομματικής πρωτίστως για την διατήρηση της Θράκης στην επικαιρότητα και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και δευτερευόντως για την διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής που όπως τόνισε «θα δεσμεύει όλα τα κόμματα και όλες τις κυβερνήσεις για την συνέχεια της υλοποίησής της».

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για τις συγκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί στα θεσμικά ζητήματα ανάμεσα τους εκπροσώπους της Θράκης στην επιτροπή, τονίζοντας πως «είμαστε συντονισμένοι μεταξύ μας, ανεξαρτήτως κόμματος, ούτως ώστε να θέσουμε βασικά έργα σε προτεραιότητα. Άλλοι μιλούν πιο κριτικά ως αντιπολίτευση, άλλοι πιο υποστηρικτικά ως συμπολίτευση, παραμένοντας ωστόσο πιστοί στον κοινό μας στόχο». «Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να φωτίσουμε τις διαφωνίες, πρέπει να δούμε ποια είναι εκείνα τα μεγάλα έργα ή οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες συμφωνούμε όλοι, και να τα οπλίσουμε με αυξημένη πλειοψηφία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

«Προσπαθώ να κινούμαι εναρμονισμένα με τη διοίκηση του ΔΠΘ, για να κατοχυρώσω και τα δικαιώματα του ως σύνολο, αλλά και τα δικαιώματα του νομού μας ως τοπική αγορά και κοινωνία»

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, τον οποίο και συνόδεψε κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Ροδόπη, υπογραμμίζοντας ότι οι διεκδικήσεις του για το ΔΠΘ είναι πλήρως εναρμονισμένες με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, με στόχο την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ΔΠΘ ως σύνολο, αλλά και των δικαιωμάτων του νομού μας ως τοπική αγορά και κοινωνία.

Η υποχρηματοδότηση του ΔΠΘ, σε σχέση και με το πρόσφατο παρελθόν, η ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού προσωπικού ούτως ώστε να εξασφαλίζεται μια καλή αναλογία μεταξύ διδασκόντων και διδασκόμενων αποτέλεσαν δύο από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στον υφυπουργό, καθώς όπως εξήγησε «με την χρηματοδότηση θα συντηρηθεί η υποδομή και ο αριθμός των φοιτητών είναι πολύ σημαντικός τόσο για την εξέλιξη του πανεπιστημίου, αλλά και για τη στήριξη της περιοχής».

«Το Δημοκρίτειο είναι το όχημά μας και θα πρέπει να το προστατεύσουμε»

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα των βάσεων, που «απειλεί» όπως τόνισε πολλές σχολές ανά την Ελλάδα με χαμηλό όρο εισαγωγής, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός «επιθετικού μάρκετινγκ» ως προς την προβολή του υψηλού επιπέδου του διδακτικού προσωπικού όσο και της εξασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που Τμήματα του ΔΠΘ διαθέτουν ώστε να μην μειωθούν οι φοιτητές που θα έρθουν αλλά απεναντίας «οι καλοί φοιτητές να ζητήσουν να έρθουν εδώ».

«Ο στόχος μας σε σχέση με την Κομοτηνή είναι η μεν πρυτανική αρχή να εισηγηθεί μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων για να καλύψουμε το κόστος των μεταγραφών, και παράλληλα να γίνει επιθετική προβολή πριν την κατάθεση του μηχανογραφικού, της ποιότητας των σχολών μας και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων» επεσήμανε υπενθυμίζοντας και τις ανοιχτές «διεκδικήσεις» των νέων Τμημάτων, όπως το Τμήμα Εργασιοθεραπείας, που συνεπάγεται με την άφιξη και παραμονή, λόγω και της φύσης της σχολής, 400 επιπλέον φοιτητών, σε διάστημα τετραετίας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα όσα συζητήθηκαν και με τον κ.Συρίγο για το ζήτημα της νοσηλευτικής σχολής του Διδυμοτείχου, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως υπάρχει το αίτημα των Πρυτανικών αρχών για την μεταφορά της νοσηλευτικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και το αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Βορείου Έβρου που «ευλόγως» όπως τόνισε ζητά να έχει φοιτητές. Ο ίδιος προέβλεψε μια σταδιακή μετάβαση από το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Τμήμα Ψυχολογίας η ίδρυση του οποίου επίκειται ώστε να καλυφθεί η αριθμητική απώλεια των φοιτητών, για να τονίσει ωστόσο πως το παράδειγμα αυτό αποτελεί δικαίωση της αξιολόγησης που ο ίδιος είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν με την «μεταφορά» του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

«Τότε είχα ασκήσει κριτική λέγοντας ότι πρώτα απ’ όλα νοθεύεται η φιλοσοφία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, το οποίο είχε γίνει για να υποδέχεται μόνο μεταπτυχιακά διεθνή τμήματα και ξαφνικά το μετέτρεψαν σε ένα ακόμα πανεπιστήμιο της σειράς και δεύτερον είχα τονίσει τον παραλογισμό με τμήματα που θα έπρεπε να ενταχθούν στο Δημοκρίτειο και τελικά έφυγαν από την ΠΑΜ-Θ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε ζητήματα χρηματοδοτήσεων κ.ο.κ.» τόνισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα λάθη αυτά του παρελθόντος να διορθωθούν «με τρόπο αρμονικό, αναπτύσσοντας και ειδικότητες οι οποίες θα έχουν σχέση και με την φυσιογνωμία της αγοράς, παίρνοντας, τα υφιστάμενη τμήματα, ενδεχομένως άλλον προσανατολισμό».

«Το Δημοκρίτειο είναι το όχημά μας και θα πρέπει να το προστατεύσουμε» επεσήμανε ο ίδιος τονίζοντας πως «εγώ τουλάχιστον προσπαθώ ως βουλευτής του νομού να είμαι απολύτως εναρμονισμένος με την πρυτανική αρχή, και να προσθέτω τη φωνή μου διεκδικητικά».

Ο βουλευτής απαρίθμησε τις τοπικές προτεραιότητες η ικανοποίηση των οποίων κινείται σε καλά επίπεδα, ξεκινώντας από το ΔΠΘ και την ανάγκη της έγκαιρης προετοιμασίας όλων για την επιστροφή της νέας γενιάς φοιτητών στη Ροδόπη αλλά και ευρύτερα όλης της Θράκης με την έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας, την σωστή αξιοποίηση του Κάθετου άξονα της Νυμφαίας, όπου πέραν της δέσμευσης για την λειτουργία του καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, απομένει ζητούμενο η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων ούτως ώστε η Ροδόπη να καταστεί ενδιάμεσος προορισμός όσων εισέρχονται στην χώρα και τέλος την ενίσχυση των παραγωγικών τάξεων του νομού Ροδόπης, μέσω του 12%, των αποδόσεων του de minimis του 2018 και των λοιπών αποζημιώσεων καθώς και των μέτρων ενίσχυσης, λόγω κορωνοϊου, που όπως υπογράμμισε ο ίδιος «στην περιοχή μας έτρεξε καλά».

«Η διασύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση θα δώσει μεγαλύτερη προοπτική στην περιοχή»

Κληθείς να περιγράψει την προτεραιοποίηση των διεκδικήσεών του που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ο βουλευτής έθεσε ως πρώτο στόχο την ανάγκη διασύνδεσης του πολιτισμού με την εκπαίδευση, που θα δώσει μια μεγαλύτερη προοπτική στην περιοχή. «Είμαστε μια μικρή αγορά, με προβλήματα, με ιδιαιτερότητες, με πλεονεκτήματα, αλλά και αγοραστική δύναμη πολύ συγκεκριμένη και συντηρητική και σήμερα, λόγω της ανασφάλειας του κόσμου, καθηλωμένη. Από πού προσδοκούμε να έχουμε αύξηση; Μια πηγή μας είναι οι αγρότες που φέρνουν ένα μεγάλο ποσό επιδοτήσεων και εμπορικών εισπράξεων από τα προϊόντα τους, μια άλλη μεγάλη πηγή είναι οι φοιτητές, οι οποίοι κινούν την οικοδομή, κινούν το εμπόριο, κινούν τη διασκέδαση, την εστίαση και ζωντανεύουν και την πόλη, μια τρίτη προσδοκώμενη επιλογή και στόχος είναι ο διερχόμενος τουρισμός ή το εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος για να έρθει θέλει κάποιον λόγο» εξήγησε οριοθετώντας την πρότασή του στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, των ιστορικών σημείων, των οικολογικών πάρκων και ευρύτερα του πολιτιστικού «πλούτου» της περιοχής, ώστε όπως τόνισε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική παρέμβαση, που θα φέρει αποτελέσματα.

«Δεν έχω λάβει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση της Shelman από πλευράς του Υπουργείου»

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Shelman ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την απορία του για την καθυστέρηση των σχετικών αποφάσεων από πλευράς του Υπουργείο Ανάπτυξης. «Είναι ένα σημείο στο οποίο υπάρχει και από μένα μία μεγάλη απορία καθώς και δεν έχω πάρει ακόμα μία πειστική απάντηση. Έχω φτάσει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού δυο φορές, έχω μιλήσει με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος κ. Γεωργιάδης δυο φορές μου διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα πάνε καλά, έχω βρει τον επενδυτή, έχω βρει τον εκκαθαριστή και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο καθυστερεί το υπουργείο σε μια τέτοια απόφαση» ανέφερε τονίζοντας ότι «είναι ένα θέμα που προσωπικά δεν θα εγκαταλείψω, ωστόσο δεν μπορεί να αντέξει πολύ αυτή η ιστορία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.