Ο εκσυγχρονισμος του αγροτικου τομεα και η προσελκυση νεων αγροτων οι βασικοι στοχοι του προγραμματος αγροτικης αναπτυξης

Αποπληρωμή των αποζημιώσεων μέχρι το καλοκαίρι, ΚΥΑ για την προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Philip Morris εντός των επόμενων ημερών υποσχέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την Κομοτηνή

Η ενημέρωση του αγροτικού κόσμου της Ροδόπης αλλά και γενικότερα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ήταν ο σκοπός της χθεσινής προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου στην Κομοτηνή.
 
Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της σύσκεψης υπό την σκιά των επεισοδίων και των αντιδράσεων που λάμβαναν χώρα στο εξωτερικό του κτιρίου, όπου ήταν συγκεντρωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα «καυτά» θέματα που αφορούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών ( για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά στο κεντρικό ρεπορτάζ των επεισοδίων) καθώς και τη νέα ΚΥΑ με την οποία όπως τόνισε θα θεσπιστεί η προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών. 

Εν αναμονή της ΚΥΑ για την προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ο κ. Αποστόλου έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ΚΥΑ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την οποία θα θεσπιστεί προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων, για τις οποίες έως 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις έως 10.000 ευρώ μόνον το 20% του ποσού και τέλος για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί μόνον το 50% του ποσού. 

Μέχρι το καλοκαίρι η αποπληρωμή των αποζημιώσεων για την οζώδη δερματίτιδα και τις πλημμύρες

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα τα οποία αναδείχθηκαν μέσα και από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτηθείς σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τις απώλειες από την οζώδη δερματίτιδα υπογράμμισε πως ήδη ένα μεγάλο μέρος αυτών έχουν ήδη κατατεθεί ενώ δεσμεύτηκε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποζημιωθούν και όλοι οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι.
 
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στη δέσμευση την οποία έλαβε από πλευράς του αρμόδιου Επίτροπου Υγείας για πρόσθετη βοήθεια, ενώ αναφέρθηκε και στο Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων, ένα «πρωταρχικό» όπως το χαρακτήρισε ζήτημα για την περιοχή υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των προτάσεων που θα καταθέσει ο Επίτροπος μετά από σχετικές επαφές με την Τουρκία και την Βουλγαρία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Στο κομμάτι των αποζημιώσεων, αυτή τη φορά των πλημμυροπαθών ο κ. Αποστόλου έκανε γνωστό πως οι ζημιές μέχρι το τέλος του 2014 και των αρχών του 2015 έχουν ήδη πληρωθεί από τον ΟΓΑ, τονίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ έχοντας λάβει τη σχετική άδεια ξεπέρασε τον προϋπολογισμό πληρώνοντας 190 εκατ. έναντι των 140 εκατ. του αρχικού προϋπολογισμού, δεσμευόμενος τέλος πως μέχρι το καλοκαίρι του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές του 2015. 

Θέμα ημερών η σύναψη συμφωνίας με την Philip Morris για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης

Θέμα ημερών χαρακτήρισε ο ίδιος την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας με την Philip Morris, για την οποία όπως τόνισε θα κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας.
 
Όπως ανέφερε είναι όντως πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας πως «στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στους νέους αγρότες όχι μόνο δίνοντάς τους γη αλλά συνδέοντας την αγροτική τους ιδιότητα με σχέδια βελτίωσης που προβλέπονται, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες έτσι ώστε ο νέος αγρότης και να εξασφαλίσει βιώσιμο εισόδημα και να μην χάσει τον ενθουσιασμό του που είναι και το βασικό ζητούμενο για να συνεχίσει την δραστηριότητά του».
 
Κλείνοντας ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε εκτενέστερα στο νομοσχέδιο και στις αλλαγές που αυτό προβλέπει σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών, υπογραμμίζοντας πως αυτό όχι μόνο καταπολεμά τις παθογένειες των δύο προηγούμενων νόμων αλλά δίνεται και ιδιαίτερο βάρος στην επιχειρηματική δραστηριότητα του αγρότη μέσω από τις ομάδες παραγωγών και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει όπως υπογράμμισε «πως αγνοούμε την κοινωνική του πλευρά». 

Χαράλαμπος Κασίμης «Οι προσέλκυση νέων αγροτών στον πυρήνα του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης»

Στο δημογραφικό πρόβλημα του αγροτικού τομέα αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Χαράλαμπος Κασίμης τονίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, εξ ου και οι «ευρωπαϊκές πολιτικές προωθούν μία σειρά μέτρων για την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού».
 
Στην κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με τον ίδιο κινείται και το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, προσφέροντας μία σειρά κινήτρων και ειδικά μέτρα για τους νέους αγρότες, που στοχεύουν στην ενίσχυση νέων αγροτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων, που «πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο». «Στη νέα προγραμματική περίοδο οι πόροι σε καθαρή κοινοτική εφαρμογή ανέρχονται στα 4,7 δις τα οποία μαζί με την δημόσια δαπάνη αλλά και την ιδιωτική συμμετοχή ανέρχονται στα 7 δις. ευρώ» ανέφερε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στην οποία στοχεύουμε». 

«Η χώρα έχει πλέον πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο θα αποτελέσει και σημαντικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της χώρας»

«Δεν υπάρχει άλλο μέλλον για τον αγροτικό κόσμο, πέραν από μία στροφή στην ποιότητα, στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως προς τα εκεί κατευθύνει το Υπουργείο και όλες του τις δυνάμεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των νέων αγροτών και τέλος απαρίθμησε άλλα σημαντικά όπως τα χαρακτήρισε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή όπως η εκπαίδευσης και η κατάρτιση των αγροτών, η παροχή αγροτικών συμβουλών και κυρίως οι ομάδες των παραγωγών που όπως τόνισε «είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». «Η χώρα έχει πλέον πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο θα αποτελέσει και σημαντικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της χώρας» κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.