Ο Δημητρης Πολιτειαδης επι της καταργησης της εκπτωσης στα τελη κοινοχρηστων χωρων

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κομοτηνής εξηγεί το σκεπτικό της εισήγησης της δημοτικής αρχής για την μη παράταση της έκπτωσης

«Είμαστε δίπλα στην αγορά και στις επιχειρήσεις∙ ό,τι πρέπει να κάνει ο δήμος, το έχουμε κάνει με το παραπάνω και πάλι είμαστε εδώ»

Την σκέψη της δημοτικής αρχής ως προς την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής που αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης που «απολάμβαναν» οι επαγγελματίες που έκαναν και κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου μετέφερε μέσα από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Δημήτρης Πολιτειάδης.

Σε συνέχεια της αντίδρασης που υπήρχε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής επί των δημοτικών τελών από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Ανέστη Βαφειάδη ο κ. Πολιτειάδης επιχειρηματολόγησε επί της απόφασης που θα αποτελέσει και εισήγηση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα κληθεί ως αρμόδιο όργανο να αποφασίσει.

Το ιστορικό των εκπτώσεων

Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή της «πορείας» των τελών κοινόχρηστου χώρου, ο κ.Πολιτειάδης υπενθύμισε πως ήδη από το 2018, με απόφαση της τότε διοίκησης είχε εφαρμοστεί έκπτωση 35%, κρίνοντας ότι το «αποτύπωμα» της οικονομικής κρίσης είχε οδηγήσει πολλούς κλάδους και ειδικότερα τον κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των εμπορικών καταστημάτων σε οικονομική δυσχέρεια και πίεση, δεδομένης και της μείωσης της κίνησης κ.ο.κ.

Η υγειονομική κρίση που ακολούθησε της οικονομικής, οδήγησε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για επιπλέον μείωση της τάξεως του 40% για τα τέλη του 2021, ανεβάζοντας την έκπτωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων στο 75%. Στην αντίστοιχη συζήτηση του θέματος επί των τελών αυτή τη φορά του 2022, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την παράταση της έκπτωσης του 40% για έναν ακόμα χρόνο, δεδομένου του δυσχερούς οικονομικού κλίματος της αγοράς αλλά και των μερικών περιοριστικών, λόγω κορωνοϊού, μέτρων στην λειτουργία των καταστημάτων.

Η πλήρης σήμερα «απελευθέρωση» της λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και μέτρα όπως η κυβερνητική απόφαση που αφορά στην διατήρηση του επιπλέον κοινόχρηστου χώρου για τα καταστήματα έως και τις αρχές του επόμενους έτους, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασής του και την οποία όπως εξήγησε ο ίδιος ο Δήμος προσπάθησε να ικανοποιήσει στο σύνολό των σχετικών αιτημάτων, οδήγησε στην απόφαση της δημοτικής αρχής να εισηγηθεί την λήξη της έκπτωσης του 40% στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με την προγενέστερη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Δεν το κάναμε έτσι τυχαία. Σκοπός μας ήταν το τυχόν όφελος που θα προκύψει, να μην το καρπωθεί ο δήμος, γιατί τα οικονομικά μας πάνε καλά, αλλά να μετακυλήσει σε ειδικές κατηγορίες δημοτών μας, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, οι μονογονεϊκές οικογένειες κ.ο.κ.» εξήγησε ο ίδιος γνωστοποιώντας ότι προς τον σκοπό αυτό υπήρξε και αύξηση των εισοδηματικών ορίων και των λοιπών κριτηρίων ώστε περισσότερες ομάδες συμπολιτών μας να μπορέσουν να «καρπωθούν» τις μειώσεις που αντιστοιχούν σε αυτές.

«Δίπλα στους επαγγελματίες»

Ο κ.Πολιτειάδης έσπευσε να επισημάνει πως στην απόφαση αυτή λήφθηκε υπόψιν και το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος επιδοτείται αυτή τη στιγμή από το κράτος για όλες τις κατηγορίες πολιτών, για να τονίσει πως το δημοτικό συμβούλιο είναι το όργανο που θα αποφασίσει συνολικά για τα τέλη που θα ισχύσουν το 2023.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των επαγγελματιών ο κ.Πολιτειάδης εξέφρασε την άποψη πως «ως δήμος είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες». «Εγώ ήμουν στην αγορά, στην τράπεζα 35 χρόνια, ήξερα τα προβλήματα της αγοράς, συμμετείχαμε και σε συσκέψεις επιμελητηρίων κλπ. Ξέρω την πόλη πολύ καλά και εκεί λοιπόν πάντα είμαι ανοιχτός στις επιχειρήσεις. Όχι μόνο εγώ, αλλά και ο δήμαρχος και όλοι. Ξέρουμε τι είναι να ξυπνάς το πρωί και να προσπαθείς να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου» ανέφερε για να συμπληρώσει πως «έχω την εντύπωση ότι το χρέος μας το κάναμε με το παραπάνω για τις επιχειρήσεις». «Τους ακούμε, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση, κάνουμε εκδηλώσεις, βοηθάμε την αγορά, δεν είναι τυχαίο ότι στις 25 του μήνα έχουμε προγραμματίσει την Black Friday, να ανάψουμε των χριστουγεννιάτικο φωτισμό, να κατεβάσουμε τον κόσμο στην αγορά κ.ο.κ.» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «θέλω να πω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε δίπλα στην αγορά, δίπλα στις επιχειρήσεις, και ό,τι πρέπει να κάνει ο δήμος, το έχουμε κάνει με το παραπάνω και πάλι είμαστε εδώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.