Ο Δημητρης Καρασταυρου για το τεχνικο προγραμμα του Δημου Κομοτηνης για το 2022

«Είμαστε μία πόλη που έχει μια διοίκηση που δεν ζητιανεύει έργα»

«H κυβέρνηση δεν τηρεί τις χρονικές της δεσμεύσεις»

Στα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Φαναρίου

Τη μελετητική ωριμότητα αλλά και την ετοιμότητα του Δήμου Κομοτηνής να αναζητήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε «να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ» για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων καθώς και έργων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, εκφράζει σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού κ. Δημήτρης Καρασταύρου το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2022 που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Δευτέρας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος πρόκειται για μία προσπάθεια της δημοτικής αρχής που ξεκίνησε το 2019, με την προετοιμασία και την ωρίμανση μελετών και έργων προκειμένου να ενταχθούν σε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να υλοποιηθούν, που απαιτεί υπομονή, εμπειρία και προγραμματισμό, καθώς και σωστή γνώση των διαθέσιμων προγραμμάτων ούτως ώστε να μην δαπανηθούν πόροι σε έργα για τα οποία μπορούν να εξασφαλιστούν πόροι από άλλα προγράμματα.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής για το 2022 αγγίζει τα 52 εκατ. ευρώ και εμπεριέχει έργα και μελέτες που υλοποιούνται με ιδίους πόρους που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ και έργα που διεκδικούν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Μάλιστα από τα έργα αυτά όπως έκανε σαφές ο ίδιος έργα περίπου της τάξεως των 41 εκατ. ευρώ έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις σε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις, σε κομμάτι των οποίων, όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου.

Για τις καθυστερήσεις της κεντρικής διοίκησης

Ο κ. Καρασταύρου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του υπουργού κ.Στέλιου Πέτσα από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον περασμένο Μάη, για την έγκριση του 50% των προτάσεων που έχουν υποβάλλει οι Δήμοι σε όλη τη χώρα στο Αντώνης Τρίτσης έως το τέλος του  έτους, δίχως ωστόσο ακόμα να έχει τηρήσει την δέσμευση αυτή.  «Η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει αυτές της τις δεσμεύσεις. Όχι μόνο για τον Δήμο Κομοτηνής αλλά και για τους υπολοίπους δήμους. Εμείς έχουμε υποβάλει 16,5 εκατομμύρια στο Τρίτσης, συν κάποια άλλα εκτός του πλαφόν, για τα οποία αναμένουμε την ένταξη, προκειμένου να τα προχωρήσουμε. Αυτή την καθυστέρηση γιατί την χρεώνουμε στον δήμο Κομοτηνής; Και γιατί κανείς δεν μιλάει για τις καθυστερήσεις της κεντρικής διοίκησης που δεν προχωράει τα προγράμματα που αυτή ανακοινώνει;» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «εμείς σαν δήμος Κομοτηνής το χρέος μας απέναντι στις προκλήσεις το κάνουμε με το παραπάνω. Απαντούμε σε κάθε πρόσκληση, διεκδικώντας το μέγιστο των χρημάτων. Δεν βάζουμε μικρά εργάκια των 100 και 200 χιλ. ευρώ. Είμαστε έτοιμοι για μεγάλα έργα».

«Είμαστε μία πόλη που έχει μια διοίκηση που δεν ζητιανεύει έργα, ωριμάζει μελέτες και τα διεκδικεί με την αξία της» συνέχισε εξηγώντας πως όλοι οι φορείς είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα των διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η προτεραιοποίηση των έργων και η ανάπλαση των παλιών σφαγείων

Ερωτηθείς για συγκεκριμένα έργα πέραν της προτεραιοποίησης της ανάπλασης της Παλιάς Νομικής αλλά και το έργο ανάπλασης 22 εμπορικών δρόμων που θα έρθει να «συμπληρώσει» το έργο της ανάδειξης του εμπορικού κέντρου ο κ. Καρασταύρου  αναφέρθηκε και στο έργο ανάπλασης των παλιών σφαγείων της πόλης. Πρόκειται για ένα συγκρότημα υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, η ανάδειξη του οποίου αποτελεί στόχο για την διοίκηση του δήμου.

Όπως εξήγησε ο ίδιος έχει ήδη γίνει η καταγραφή και η ψηφιακή αναπαράσταση της υφιστάμενης κατάστασής του συγκροτήματος ούτως ώστε να υπάρχει μια καλή αρχιτεκτονική αποτύπωση επί της οποίας αναμένεται να δουλέψουν σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κ. Καραθεοδωρή. «Θέλουμε να κάνουμε μια ολική ανάπλαση του χώρου, γιατί εκτός από το κτιριακό συγκρότημα, έχει και έναν υπέροχο αύλειο χώρο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλές χρήσεις» ανέφερε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη για την δημιουργία ενός πολυχώρου που θα συνδυάζει εστίαση, αγορά, πολιτιστικές δραστηριότητες, γεγονός ωστόσο που θα διαφανεί στο μέλλον.  

Ξεκίνησε η μελέτη για τη συμπληρωματική, της ΕΤΑΔ, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αναφέρθηκε και στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής, αναφερόμενος και στα προβλήματα που υπάρχουν στην συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο. «Εμείς καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε το λιμενικό ταμείο να καταθέσει προτάσεις σε αντίστοιχες προσκλήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο Αλιείας και στο Leader Αλιείας ωστόσο η συνεργασία με την διοίκηση δεν ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε» ανέφερε τονίζοντας πως είναι ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθουν ως διοίκηση στο μέλλον. Από εκεί και πέρα στην αρμοδιότητα του δήμου είναι ο οικισμός και το παραλιακό μέτωπο, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα. Μέσα στον οικισμό ολοκληρώνονται τα έργα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, ενώ έχει σχεδιαστεί και κατατεθεί πρόταση 600.000 ευρώ που θα αφορά στην ολική ανάπλαση, της πλατείας που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι. Ο σχεδιασμός της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, αφορά σε καίριες για την περιοχή παρεμβάσεις που θα την αλλάξουν ριζικά σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το παραλιακό μέτωπο μεταξύ των οικισμών Φαναρίου και του Αρωγής ο κ. Καρασταύρου αναφέρθηκε στο έργο που θα «συνεχίζει» τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο η κατασκευή του οποίου βρίσκεται εν εξελίξει από την ΕΤΑΔ. Πρόκειται για ένα έργο επί του οποίου έχει ξεκινήσει η μελέτη και αφορά στην συνέχεια του ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου από το σημείο που θα σταματάει το έργο της ΕΤΑΔ έως και τον οικισμό της Αρωγής, καθώς και στην ολική ανάπλαση των νησίδων και των χώρων στάθμευσης από την απέναντι που πλευρά.

«Ο στόχος μας είναι να γίνουν και καινούργιες θέσεις πάρκινγκ με στέγαστρα, καταργώντας τις υφιστάμενες νησίδες ενδιάμεσα, δημιουργώντας χώρους αναψυχής. Στην σκέψη μας υπάρχουν η τοποθέτηση εξωτερικών οργάνων γυμναστικής, παιδικής χαράς ή ακόμα και πίστας skateboard, ενώ στο τέλος προς την Αρωγή υπάρχει η σκέψη για την δημιουργία ενός γηπέδου τένις και ενός γηπέδου μπάσκετ, καθώς υπάρχουν εκεί διαθέσιμα τα απαιτούμενα κοινόχρηστα οικοδομικά τετράγωνα. Σκοπός μας είναι η διαδρομή από το Φανάρι μέχρι τον οικισμό της Αρωγής να αλλάξει όψη, να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το έργο της ΕΤΑΔ, αλλά να την κάνει μια διαδρομή ευχάριστη, πολυχρηστική, μια διαδρομή που πραγματικά να αξίζει να είναι το προφίλ μας σαν δήμος Κομοτηνής το παραλιακό μας μέτωπο» δήλωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ως προς τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Καρασταύρου εξήγησε πως η μελέτη συντάσσεται τώρα εκτιμώντας πως θα είναι έτοιμη έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.  Από εκεί και πέρα θα αναζητηθεί εργαλείο χρηματοδότησης με τον ίδιο να δηλώνει αισιόδοξος ως προς χρηματοδοτήσεις ευρύτερα, για να τονίσει πως το πρόβλημα αφορά «στους χρόνους που λειτουργεί το κράτος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.