Ο Δημητρης Καρασταυρου για τα σεναρια αυξησης στην τιμη του νερου

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας με νέα τιμολογιακή πολιτική;»

«Το πρόβλημά μας θα έπρεπε να είναι η προστασία και διασφάλιση των υδατικών πόρων»

Η συζήτηση για τη λειψυδρία, μία αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τελικά η ανακοίνωση για νέα τιμολόγηση στο νερό, έφεραν ξανά στην επιφάνεια της επικαιρότητας τη συζήτηση για την αύξηση στην τιμή του νερού και την φημολογούμενη προσπάθεια μετατροπής του σε εμπορεύσιμο αγαθό.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες, η αναφορά του ωστόσο ότι το νερό θα μείνει φθηνό μόνο για τις «λογικές καταναλώσεις» κάθε άλλο παρά επέφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Δημήτρης Καρασταύρου, μέλος στην Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων & Κυκλικής Οικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, επεσήμανε πως «είναι η συνέχεια ενός “έργου” που είχε ξεκινήσει πριν ένα χρόνο  περίπου» για να θυμίσει πως «τότε το αφήγημα βασιζόταν στο γεγονός ότι θέλανε μια ενιαία διαχείριση του νερού,  διότι έτσι θεωρούσαν ότι μπορεί να διασφαλιστεί ο φυσικός αυτός πόρος, διότι οι ΔΕΥΑ  υποτίθεται ότι ήταν χρεωμένες, είχαν μεγάλο ενεργειακό κόστος και αυτό θα μπορούσαν να το αποπληρώσουν με μια χρηματοδότηση που θα γίνει μετά τη συγχώνευση».

«Θα πρέπει να δούμε συλλογικά το πρόβλημα του νερού»

Αντικρούοντας την παραπάνω επιχειρηματολογία ο κ. Καρασταύρου ξεκαθάρισε πως «οι ΔΕΥΑ δεν είναι χρεωμένες γιατί δεν έχουν δικαίωμα να δανειστούν, και τα οικονομικά βάρη  που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ήτανε υπαιτιότητα της πολιτείας διότι το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε οριζόντια σε όλους».

Ωστόσο μετά την παύση ενός έτους, όπως εξήγησε τα ίδια σενάρια έρχονται στην επιφάνεια, αυτή τη φορά όμως «ντυμένα» με ένα νέο αφήγημα, αυτό της λειψυδρίας, κάνοντας λόγο για υποκρισία στην κορύφωσή της. «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας και αυτό θα το πετύχουμε συγχωνεύοντας τις ΔΕΥΑ και κάνοντας μια  νέα τιμολογιακή πολιτική;» διερωτήθηκε ο ίδιος για να θέσει το θέμα στη σωστή του διάσταση λέγοντας πως «το πρόβλημά μας δεν θα έπρεπε να είναι η τιμολογιακή πολιτική του νερού, αλλά η προστασία και διασφάλιση των υδατικών πόρων». Και τούτο διότι όπως τόνισε αν πραγματικά  θέλουμε να προστατεύσουμε τον υδατικό πόρο, θα πρέπει να δούμε συλλογικά το πρόβλημα του νερού, που δεν είναι μόνο η ύδρευση, αλλά και η άρδευση που εκεί υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες.

Η περίπτωση της μεταφοράς νερού από το φράγμα της Γρατινής

«Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι να βάλει χέρι σε αυτόν τον πόρο που λέγεται νερό, γιατί  έχει μυριστεί ότι  υπάρχει  χρήμα από πίσω. Στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας» ξεκαθάρισε ο κ. Καρασταύρου τεκμηριώνοντας την παραπάνω θέση με ένα παράδειγμα από τον τόπο μας, που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια για τη μεταφορά νερού από το φράγμα της Γρατινής στο Υδραγωγείο της πόλης μας. Ένα έργο που «σκόνταψε» στην άρνηση της ΔΕΗ να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση και έχει ως αποτέλεσμα να πετιούνται κάθε χρόνο 2 εκατ. κυβικά νερού από το φράγμα και ο δήμος να αντλεί από γεωτρήσεις ισάριθμες ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες. «Αν το κράτος πραγματικά ήθελε να προστατέψει και να δώσει  λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, έπρεπε εχθές να είχε φωνάξει τον πρόεδρο της ΔΕΗ που είναι απόλυτα ελεγχόμενος από την κάθε κυβέρνηση  και  να πει: “υπέγραψε για να μην  σπαταλιούνται κάθε χρόνο 2 εκατ. κυβικά νερό”. Άρα λοιπόν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν  την λειψυδρία. Αλλού στοχεύουν και άλλο είναι το  σκεπτικό τους» τόνισε ο κ. Κατασταύρου για να επαναλάβει από τον ραδιοφωνικό αέρα την πρόταση που είχε καταθέσει και παλαιότερα και δεν είναι άλλη από την προσφυγή στη δικαιοσύνη, με το σκεπτικό ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σηκώνει το ανάστημά της όταν αδικείται από τέτοιους κρατικοδίαιτους φορείς».

«Πρώτα θα γίνεται κοστολόγηση νερού και μετά τιμολόγηση»

Όσο για τα σενάρια συγχώνευσης των ΔΕΥΑ σε επίπεδο νομού ή ακόμα και περιφερειών, ο κ. Καρασταύρου ενέταξε την επιδίωξη στην προσπάθεια «με έμμεσο τρόπο  να δημιουργήσουν την  πλατφόρμα πάνω στην οποία θα  πατήσουν για να  έχουν μια  μετάβαση  του  κοινωνικού  και πολύτιμου αυτού  αγαθού που  λέγεται νερό, σε ένα εκμεταλλεύσιμο προϊόν». Γι’ αυτό όπως εξήγησε ενσωμάτωσαν το νερό στην Ρυθμιστική  Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. «Η καινούργια νομοθεσία, η οποία ισχύει από το ’23 για τη Ρυθμιστική Αρχή, λέει ότι πρώτα θα γίνεται κοστολόγηση νερού και μετά τιμολόγηση» σημείωσε ο κ. Καρασταύρου για να εξηγήσει πως αυτό σημαίνει πως θα μπουν δείκτες βαρύτητας σε όλα τα στάδια παραγωγής του κάθε κυβικού νερού, από  την  άντληση την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη διανομή του καθώς «αλλιώς κοστολογείται το κυβικό που  έρχεται από φράγμα,  αλλιώς κοστολογείται το κυβικό  του νερού το οποίο  αντλείται από τα 50, από τα 100,  από τα 200,  από τα 1000  μέτρα γεώτρηση,  αλλιώς κοστολογείται το νερό  όταν στέλνεται στα 500 μέτρα, στα 10.000  χιλιόμετρα, αλλιώς κοστολογείται το  νερό το οποίο το κάθε δίκτυο καλύπτει 10, 20 σπίτια ή 1000  καταναλωτές και αλλιώς κοστολογείται το νερό όταν έχουμε παλιά και καινούργια δίκτυα».

Κλείνοντας ο κ. Καρασταύρου έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια στοχοποίησης των ΔΕΥΑ από πλευράς στελεχών της κυβέρνησης με πρόσχημα την λειψυδρία για να τονίσει ωστόσο ότι η ΕΔΕΥΑ βρίσκεται σε μια εγρήγορση, είναι οπλισμένη και με νομικά  επιχειρήματα για να αντιμετωπίσει κάτι  τέτοιο. «Αλλά καταλαβαίνετε ότι αν μια  κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κάτι, έχει κι αυτή τα εργαλεία της να το κάνει. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να τη σταματήσει είναι οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, οι  ίδιες οι κοινωνίες» τόνισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.