Ο Δημητρης Χαριτου για τον νεο κλιματικο νομο

«Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και αγνοεί την ανάγκη του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας»

«Ενώ η Θράκη αποτελεί ενεργειακό κόμβο, εντούτοις βρίσκεται σε ενεργειακή φτώχεια»

Επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που συζητείτο στη βουλή, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ασκώντας κριτική τόσο στους χειρισμούς της κυβέρνησης όσο και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το σχέδιο που συζητούμε δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ενός κλιματικού νόμου, όπως συζητείται στην Ευρώπη. Ο οδικός χάρτης που παρουσιάζετε χωρίς δεσμευτικές δημόσιες πολιτικές, χωρίς χρονικά όρια, δεν οδηγεί την χώρα στην κλιματική ουδετερότητα, όπως ισχυρίζεστε. Αντί να αντιμετωπίζει, τροφοδοτεί την ενεργειακή ανασφάλεια. Ενώ είναι έξω από το οπτικό σας πεδίο οι παραγωγικές ανάγκες και οι κοινωνικές ανισότητες» ξεκαθάρισε εκ προοιμίου ο βουλευτής και αιτιολόγησε τη θέση του αυτή ως εξής: «το σχέδιο σας δεν λαμβάνει υπόψη τον αναγκαίο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται η χώρας μας, ούτε στοχεύει στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων.

Αντίθετα ευθυγραμμίζεται με τα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την εισαγόμενη πράσινη τεχνολογία των βόρειων χωρών της Ευρώπης, αντί να ενθαρρύνει την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης για την παραγωγή, προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας που είναι ήδη αποκλεισμένη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς καμία πληροφόρηση καλείται να αναλάβει δεσμεύσεις από τον κλιματικό νόμο, στις οποίες μόνο οι ισχυρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν.  Ο κλιματικός νόμος δε λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Τι εναλλακτική λύση υπάρχει στα ποιμνιοστάσια ή στις αγροτικές εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο για να αντικατασταθεί η ενέργεια που παράγεται από τις γεννήτριες με ορυκτά καύσιμα, όπως προβλέπεται από το 2028; Ενώ η απαγόρευση από 1 /1 του 2025 της εγκατάστασης νέων καυστήρων από ορυκτά καύσιμα ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει στην ερημοποίηση της υπαίθρου». 

«Επιμένετε στην εγκατάσταση μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο επ’ ωφελεία των ισχυρών καρτέλ»

«Κυρίες και κύριοι, παρά τα όσα ισχυρίζεστε» τόνισε ο βουλευτής συνεχίζοντας «παραμένετε εμμονικά προσκολλημένοι στην χρήση του φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή και τη θέρμανση και αυτό δεν κρύβεται μέσα από τον κλιματικό νόμο, δεσμεύοντας την χώρα για πολλές δεκαετίες. Επιμένετε στην εγκατάσταση μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο επ’ ωφελεία των ισχυρών καρτέλ της ενέργειας στα οποία είστε δεσμευμένοι. Να σας θυμίσω ότι το ΥΠΕΝ ενέκρινε σε ιδιωτική εταιρεία την αύξηση ισχύος της υπό κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής».

Ο κ. Χαρίτου δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει στην ομιλία του και ειδικά θέματα της Θράκης, επισημαίνοντας πως «η Θράκη μετασχηματίζεται σε ενεργειακό κόμβο. Σε μία στενή λωρίδα γης από την οροσειρά της Ροδόπης έως το Θρακικό πέλαγος, διέρχονται ήδη δύο μεγάλοι αγωγοί, με τελευταίο τον TAP, ένας υπό κατασκευή διασυνδετήριος αγωγός με την Βουλγαρία γνωστός ως IGB και βέβαια ετοιμάζεται ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Μία περιοχή που ενώ επιβαρύνεται έντονα περιβαλλοντικά, ενώ πιέζονται όλες οι υποδομές της, εντούτοις βρίσκεται σε μεγάλη ενεργειακή φτώχεια και σε αδυναμία πρόσβασης των νοικοκυριών και της επιχειρηματικότητας σε φθηνή ενέργεια».

«Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ δε μπορεί να γίνεται σε βάρος άλλων περιβαλλοντικών στόχων»

Επίσης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προτάσσοντας τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου που να απαγορεύει την εγκατάσταση σε περιοχές με περιβαλλοντικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είπε συγκεκριμένα: «Κυρίες και κύριοι, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε στην επιτροπή ότι η οροσειρά της Ροδόπης θα ενταχθεί στα έξι απάτητα, όπως ειπώθηκε, βουνά. Ελπίζω να αποτελεί μία μη ανελαστική δέσμευση, γιατί στην ΠΕ Ροδόπης με fast track διαδικασίες έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕ 100 άδειες αιολικών πάρκων με συνολικό αριθμό 598 ανεμογεννητριών. Σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλλους, με ιστορικότητα και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται στις τοπικές κοινωνίες η αναγκαιότητα των ΑΠΕ. Ασφαλώς και η αντικατάσταση όλων των ορυκτών καυσίμων από τις ΑΠΕ πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Όμως αυτό δε μπορεί να γίνεται σε βάρος άλλων περιβαλλοντικών στόχων, όπως της προστασίας της βιοποικιλότητας. Επείγει η ύπαρξη διαχειριστικών σχεδίων στις περιοχές Νatura».

Ο βουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι «η χώρα μας σήμερα έχει ανάγκη από ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης και διαφορετικά καταναλωτικά πρότυπα. Το σχέδιο νόμου, κύριοι της κυβέρνησης, είναι μακριά από αυτές τις ανάγκες. Μία νέα προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα τον αντικαταστήσει με έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.