Ο Δημητρης Χαριτου για την επισκεψη Τσαβουσογλου στη Ροδοπη

«Οι αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν για την μειονότητα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος»

Την αντίθεσή του τόσο στον «ιδιωτικό χαρακτήρα» της επίσκεψης όσο και στην ρητορική που ακολουθήθηκε για ακόμα μια φορά από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Ροδόπη εξέφρασε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

«Κατά την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου δυστυχώς επαναλήφθηκε η γνωστή ρητορική με τις ανυπόστατες, κατά την άποψή μας, θέσεις που δεν έχουν σχέση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Αναφέρομαι στην Συνθήκη της Λωζάνης που ρητά αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα, μία συνθήκη που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία» ανέφερε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «τέτοιου είδους επισκέψεις δεν μπορούν και δεν έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα». Ο κ. Χαρίτου μάλιστα υπενθύμισε την επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών που όπως τόνισε «υπό τον μανδύα της ιδιωτικής επίσκεψης ακολούθησε πρόγραμμα επαφών και έκανε δημόσιες δηλώσεις, γεγονός που επαναλήφθηκε και με την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ποτέ δεν βάφτισε το κρέας ως ψάρι. Γι’ αυτό άλλωστε στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν στη Θράκη ήταν διαρκής η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη. Ενώ δεν είδαμε κάτι ανάλογο στην χθεσινή επίσκεψη, αλλά είδαμε εκ των υστέρων να σπεύδει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση για να διατυπώσει τις θέσεις της χώρας μας» ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για την κατοχύρωση και  την εμπέδωση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των συμπολιτών της μειονότητας για την ένταξη τους στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, χωρίς ωστόσο όπως τόνισε «αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνουν περαιτέρω δημοκρατικές αλλαγές, αλλαγές όμως οι οποίες αφορούν αποκλειστικά την χώρα μας. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν μέσα από τον διάλογο με τα μέλη της μειονότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.