Ο Δημαρχος Κομοτηνης ξεκαθαριζει τη θεση του για το παλιο 1ο Δημοτικο Σχολειο

Απολογισμός των όσων έγιναν από την έναρξη του έργου ανάδειξης του ιστορικού κέντρου, όσων δεν έγιναν στη περίπτωση του συγκεκριμένου κτιρίου και τα όσα επιθυμεί να γίνουν

Την απόλυτη πίστη και στήριξη του Δήμου Κομοτηνής στο αρχικό σχέδιο ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής και σε ό,τι αφορά την κατεδάφιση ενός τμήματος του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κομοτηνής επανέλαβε μιλώντας στο πρωί της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Σε συνέχεια του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί δημοσίως, και μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ» ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η λύση της κατεδάφισης μέρους του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και σε τι συνεπάγεται η μη υλοποίησή του ως έχει, τόσο σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του ιστορικού κέντρου όσο και σε πόρους που θα κληθεί ο Δήμος να επιστρέψει, εντοπίζοντας «πολιτικά αίτια» πίσω από τις αντιδράσεις που εγείρονται σε σχέση με την κατεδάφισή του.

Ο κ. Γκαράνης θέλησε να κάνει μία σύντομη αναδρομή στην «ιστορία» του υπό εξέλιξη έργου που κατήρτισε ο Δήμος Κομοτηνής μαζί με τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με τίτλο «Ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης-πολιτιστική διαδρομή από τη Βυζαντινή έως τη σύγχρονη Κομοτηνή»,  εξηγώντας ότι ήδη από το 2016, όταν και η πρόταση καταρτίστηκε και κατατέθηκε, έγινε σύμφωνα με την νομοθεσία και στη βάση διαβούλευσης που προηγήθηκε μέσα από πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας με φορείς αλλά και τους δημότες.

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά και με ημερομηνίες στις ανοιχτές συναντήσεις και διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και σε εργαστήρια με διάφορους επαγγελματικούς φορείς και τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, την ηλεκτρονική διαβούλευση που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου του 2016 στην ηλεκτρονική σελίδα του  Δήμου, τα σχετικά ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν καθώς και τις αναφορές στον τύπο, εξηγώντας ότι σε καμία εκ των παραπάνω περιπτώσεων δεν τέθηκε ζήτημα σχετικό με το μέρος του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου που «αγγίζει» στην ουσία το Βυζαντινό Τείχος.

Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε πως θα έπρεπε εξ αρχής η πτέρυγα αυτή του κτιρίου, που αποτελεί προσθήκη, να μην κατασκευαστεί δεδομένου ότι παραβαίνει την κείμενη νομοθεσία περί των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, γεγονός ωστόσο με το οποίο «δεν ασχολήθηκε κανείς».

«Υπάρχουν αίτια πολιτικά από κάποιους που επιθυμούν ο Δήμος Κομοτηνής να μείνει στην εσωστρέφεια»

«Το μέρος αυτό που “αγγίζει” το βυζαντινό τείχος είναι σε ένα μέρος κοινόχρηστο και δεν μπορεί ούτε να νομιμοποιηθεί, ούτε να τακτοποιηθεί» ανέφερε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως «είναι ουσιαστικά παράνομο και θα έπρεπε ήδη εκείνα τα χρόνια η Πολεοδομία να το κατεδαφίσει».

Ο κ. Γκαράνης επανέλαβε πως «κάποιοι επιφανείς Κομοτηναίοι αντιλαμβάνονται ότι το ιστορικό κέντρο αρχίζει να αναδεικνύει την περιοχή, γεγονός που δεν επιθυμούν, εξ ου και μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία» ενώ ερωτηθείς σχετικά με τους ενδεχόμενους λόγους ο ίδιος έκανε λόγο για «αίτια πολιτικά». «Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν επιθυμούν να αναδειχθεί αυτή η περιοχή γιατί θα μεταφραστεί ως βήμα εξωστρέφειας για τον Δήμο, ως ένας τρόπος προσέλκυσης επισκεπτών και δημιουργίας μιας άλλης τουριστικής όψης στην πόλη μας την οποία δεν είχαμε μέχρι τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «εν αντιθέσει με αυτό όλοι αυτοί ενδιαφέρονται να μείνουμε ως Δήμος σε μία εσωστρέφεια, ούτως ώστε να μπορούν να περάσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις».

Κληθείς να μιλήσει με χρονοδιαγράμματα και αριθμούς ο Δήμαρχος Κομοτηνής εξήγησε πως όπως και σε κάθε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και το συγκεκριμένο χωρά τροποποιήσεων, ωστόσο αυτό θα συνεπάγεται σε επιπλέον χρονικές καθυστερήσεις.

«Στη Σοφούλη αργήσαμε περίπου είκοσι μήνες για την ολοκλήρωση του έργου γιατί υπήρχε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που  καλώς κάνει τη δουλειά της, αλλά καθυστερεί. Αν θα πρέπει να αλλάξουμε όλη τη μορφή – γιατί θα πρέπει να αλλάξει όλο το έργο εκεί – θα απαιτηθεί καινούργιος σχεδιασμός, καινούργιες εγκρίσεις από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως οι Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία, Διαχειριστική και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις χρονικές καθυστερήσεις που όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι μεγάλες» εξήγησε.

«Το σημαντικό δεν είναι τα λεφτά αλλά η ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του ιστορικού κέντρου»

Ως προς τα χρήματα που σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου κληθεί ο Δήμος να επιστρέψει ο κ. Γκαράνης τόνισε πως το ποσό αφορά στις 98.000 ευρώ των αποζημιώσεων που ήδη ο Δήμος έχει δώσει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων γύρω από το τείχος τα οποία και θα κατεδαφιστούν, ποσό στο οποίο θα προστεθούν 600.000 ευρώ, ο αρχικός δηλαδή προϋπολογισμός του έργου, τα οποία «εφόσον το έργο δεν προχωρήσει θα πρέπει και αυτά κάποια στιγμή να επιστραφούν στη Διαχειριστική Επιτροπή».

Ο ίδιος ωστόσο θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «το σημαντικό δεν είναι τα λεφτά, αλλά η ολοκλήρωση του έργου, ώστε να αναδειχθεί το ιστορικό κέντρο και να συνδεθεί με την άλλη πρόταση που έχουμε καταθέσει και αφορά στην ανάπλαση της περιοχής στο παρκάκι της Περιφέρειας, που θα είναι μαζί ένα έργο συνολικό και ουσιαστικό που θα αναδείξει το σύνολο της περιοχής. Θεωρούμε ότι είναι δύο κομμάτια τα οποία θα πρέπει να τελειώσουμε βάσει των προτάσεων που έχουμε κάνει».

Κλείνοντας ερωτηθείς σχετικά το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόνοια αξιοποίησης και ανάδειξης του υπόλοιπου κτιρίου του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου, σε δεύτερη φάση, ο Δήμαρχος μίλησε για ώριμες μελέτες για την ένταξη των οποίων αναμένονται προγράμματα.

Μία εξ αυτών αφορά στην ανακατασκευή 22 δρόμων στα πέριξ του κέντρου, που «ενώνει» τον δρόμο που διέρχεται μπροστά από το Θρακικό Ωδείο, με την Πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ενώ άλλη την ανακατασκευή όλης της Δημοτικής Αγοράς. «Υπάρχουν για όλα αυτά ώριμες μελέτες, αλλά δεν υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να ενταχθούν» ανέφερε τονίζοντας πως «στο επόμενο διάστημα και εφόσον ανοίξουν οι προσκλήσεις, θα ενταχθούν όλες οι προτάσεις που έχουμε κάνει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.