Ο Δ. Χαριτου φερνει προ των ευθυνων τους την κυβερνηση και τον αρμοδιο υπουργο για την καταστροφικη πυρκαγια στο Παπικιο Ορος

«Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να χρησιμοποιηθεί ικανός αριθμός πυροσβεστικών εναέριων μέσων»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου φέρνει προ των ευθυνών τους την κυβέρνηση και τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την φωτιά που καίει επί πολλές ημέρες στο Παπίκιο Όρος του Νομού Ροδόπης, καταστρέφοντας αυτό το μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας βουνό, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Με ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή, μαζί με την αν. τομεάρχη υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαρά Καφαντάρη, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα οριοθέτησης της πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι εάν εξακολουθούν να υποτιμούνται από πλευράς του υπουργείου και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος οι καταστροφικές συνέπειες από την πολυήμερη πυρκαγιά οι πληγές που θα ανοίξουν στην περιοχή αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης θα είναι μεγάλες.

«Το  δύσκολο ανάγλυφο που κάνει δύσβατη την πρόσβαση στην εν λόγω περιοχή, το απομακρυσμένο σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, επέβαλαν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς την χρήση ικανού αριθμού πυροσβεστικών εναέριων μέσων, προκειμένου να οριοθετηθεί έγκαιρα η φωτιά,  ώστε να είναι ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικές και οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή» επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως «δυστυχώς όμως με την εκδήλωση της φωτιάς ενεργοποιήθηκε αρχικά μόνο ένα ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη, ενώ χρειάστηκε να παρέλθουν οκτώ τουλάχιστον ήμερες για να επιχειρήσουν με μεγάλη καθυστέρηση δυο PZL και δυο Canadair. Με αποτέλεσμα οι 100 και πλέον πυροσβέστες που επιχειρούν αυτές τις μέρες από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ροδόπης και της Περιφέρειας, με τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών όπως η 1η ΕΜΑΚ, η 1η ΕΜΟΔΕ Αθηνών, η 5η ΕΜΑΚ, η 5η ΕΜΟΔΕ Ιωαννίνων, να αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν, με σοβαρούς κινδύνους, αλλά και περιστατικά τραυματισμών τους».

Ο βουλευτής πέρα από την άμεση ενεργοποίηση του υπουργείου ζητά να ληφθούν και μέτρα αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων προκειμένου να θεραπευτούν όσο είναι δυνατόν οι συνέπειες της πυρκαγιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.