Ο Αντιπεριφερειαρχης Αναπτυξης τοποθετειται για τον νεο αναπτυξιακο νομο

Κωστής Σιμιτσής: «Λείπουν οι στοχευμένες ενέργειες υπέρ των απομακρυσμένων περιοχών»

Σε μια πρώτη αποτίμηση των διατάξεων του νέου αναπτυξιακού νόμου προβαίνει η περιφερειακή παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση» και ο επικεφαλής της κ. Κωστής Σιμιτσής, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ.

«Ο αναπτυξιακός νόμος είναι πολυδιαφημισμένος αλλά δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα ανάπτυξης μιας περιοχής. Ούτε καν τον κύριο» σημειώνει εξ αρχής ο κ. Σιμιτσής για να εξηγήσει πως «για να προχωρήσει μπροστά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και όλη η χώρα, απαιτούνται και άλλες ενέργειες, όπως είναι ενδεικτικά η μείωση της πολυνομίας, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η γρήγορη και σωστή απονομή της δικαιοσύνης, η δίκαιη φορολόγηση χωρίς συχνές αλλαγές, η αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου».

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη δική μας Περιφέρεια ο κ. Σιμιτσής καταθέτει την άποψη πως  λείπουν οι στοχευμένες ενέργειες υπέρ των απομακρυσμένων περιοχών, όπως είναι ο Βόρειος Έβρος, η Σταυρούπολη και το Νευροκόπι. Όπως επισημαίνει «το μέτρο της πρόσθετης μοριοδότησης περιοχών που απέχουν 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα ευνοεί τον Νότιο Έβρο σε βάρος της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, δημιουργεί ευρείες “μαύρες τρύπες” κυρίως στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και σίγουρα δεν έπρεπε να αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Προτάσεις

Η «Περιφέρεια σε Δράση» δεν μένει όμως μόνο στην καταγραφή των «παθογενειών» του νέου νόμου αλλά καταθέτει και τις δικές της προτάσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σύμφωνα λοιπόν με την περιφερειακή παράταξη επιβάλλεται:

  • Να σχεδιαστούν νέοι Οργανωμένοι Χώροι Υποδοχής Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και να ενισχυθούν οι υπάρχοντες, όπως προβλέπεται από το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο.
  • Να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μοριοδότηση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων που ιδρύονται ή επεκτείνονται σε Οργανωμένους Χώρους ΥΠΔ.
  • Να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για οργανωμένη και τεχνολογικά προηγμένη γεωργία και αλιεία.
  • Να υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για την επιχειρηματικότητα σε περιοχές – θύλακες φτώχιας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, να ξεφύγουν οι κάτοικοι από τον φαύλο κύκλο της ανέχειας και να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
  • Να στηριχτεί η νεανική επιχειρηματικότητα, ώστε να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό των δύο πανεπιστημίων της περιοχής.
  • Να ενισχυθούν οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας, ώστε να εισέλθουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή ευπαθείς και αποκλεισμένες ομάδες.

Κλείνοντας ο κ. Σιμιτσής καταθέτει την  προσμονή «να αρχίσει η λειτουργία του νέου ΕΣΠΑ και η ταχύτερη εκταμίευση όλων των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» για να εκφράσει ωστόσο τον ενδοιασμό πως «η υποστελέχωση των περιφερειακών και των δημοτικών υπηρεσιών, θα σταθεί εμπόδιο στην εκπλήρωση των στόχων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.