Ο Αλεξ Ταξιλδαρης στο συνεδριο «Ισες Ευκαιριες στην Εργασια»

Συνομίλησε με τον πρωθυπουργό για θέματα του αναπηρικού κινήματος

Σε συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ίσες Ευκαιρίες στην  Εργασία», που διοργανώνουν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), συμμετείχε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αθηναΐς Νέγκα, μετείχε μεταξύ άλλων ο Παραολυμπιονίκης και φυσίατρος Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο αργυρός Παραολυμπιονίκης στους Αγώνες του 2004 και φυσίατρος Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στο πεδίο της αποκατάστασης, κυρίως όσον αφορά την ειδίκευση και τις υποδομές, ενώ στάθηκε και στα θέματα προσβασιμότητας.

Ο κ. Ταξιλδάρης σημείωσε πως ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού αποτελεί «τομή για τη χώρα μας» και θεσμοθετήθηκε σε συνεννόηση με φορείς ΑΜΕΑ ώστε να «στηθεί σωστά». Τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να κάνει ακόμη πολλά βήματα, κυρίως στον τομέα της αποκατάστασης, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που είχε κάνει για την επίλυση αυτών των ζητημάτων η μητέρα του Πρωθυπουργού, Μαρίκα Μητσοτάκη.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Κ. Μητσοτάκης: «όσο σημαντικές κι αν είναι οι εθνικές πολιτικές άλλο τόσο σημαντική είναι και η από κάτω κινητοποίηση της κοινωνίας»

«Έχεις απόλυτο δίκιο να λες ότι στον τομέα της αποκατάστασης πρέπει να γίνει ακόμα σημαντική δουλειά» αποκρίθηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και συνέχισε σε ευχαριστώ που μνημόνευσες τη μητέρα μου, η οποία πριν από 30 τόσα χρόνια είχε θέσει ως στόχο ζωής τη δημιουργία ενός μεγάλου Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, κάτι το οποίο ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Έχουμε επιμέρους δομές δημόσιες και ιδιωτικές, έχουμε καλή εμπειρία, αλλά ακόμα υπολειπόμεθα, δυστυχώς, για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά τα οποία έπρεπε εσύ να διαχειριστείς».

«Δεύτερη παρατήρηση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης «όσο σημαντικές κι αν είναι οι εθνικές πολιτικές άλλο τόσο σημαντική είναι και η από κάτω κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των ανθρώπων οι οποίοι είναι οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι ότι μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε τοπικό επίπεδο ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Και πράγματι η ιστορία που μας μετέφερες από την Κομοτηνή είναι ενδεικτική της αποτελεσματικότητας που έχουν τέτοιες προσπάθειες. Πρέπει να συναντηθεί δηλαδή η κεντρική πολιτική όπως αυτή χαράσσεται από την κυβέρνηση, από τα Υπουργεία, από τους αρμόδιους φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κοινωνία των πολιτών, η οποία μπορεί πραγματικά να ασκήσει άλλου είδους πίεση και να βελτιώσει την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο».

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Ως προς το αθλητικό σκέλος της Παραολυμπιακής δραστηριότητας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ναι, έχουμε εθνικές επιτυχίες και τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσουμε έχεις δίκιο να λες ότι είναι πρωτίστως, αποκλειστικά θα έλεγα, σε ατομικό επίπεδο» για να εκφράσει την άποψη πως «θα αποτελέσει μία κατάκτηση για το Παραολυμπιακό κίνημα η δημιουργία του Παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα, όπου για πρώτη φορά θα μπορέσει το Παραολυμπιακό κίνημα να έχει συγκεντρωμένες αθλητικές υποδομές».

«Ο Προσωπικός Βοηθός μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε»

Τέλος αναφερόμενος στον Προσωπικό Βοηθό ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως  «είναι πράγματι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε, διότι -μην κοροϊδευόμαστε- υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν έναν προσωπικό βοηθό, άλλοι δεν την έχουν όμως. Και όταν δεν την έχουν, τον ρόλο αυτό τον επωμίζεται η οικογένεια.

Ο Προσωπικός Βοηθός είναι εξίσου σημαντικός για το άτομο με αναπηρία όσο είναι σημαντικός για την οικογένειά του, διότι με αυτόν τον τρόπο και οι ίδιες οι οικογένειες αποδεσμεύονται από αυτή την υποχρέωση να φροντίσουν τον άνθρωπό τους και το κάνουν. Και πίσω από κάθε άτομο με αναπηρία κρύβεται μια οικογένεια η οποία και αυτή έχει υπερβάλει εαυτόν. Και ο Προσωπικός Βοηθός βοηθάει και το άτομο με αναπηρία να μπορέσει να κάνει τη ζωή του αλλά και την οικογένειά του να μπορέσει και η οικογένειά του να μην είναι μονοθεματική και να μην ξυπνάει και να κοιμάται σκεπτόμενη πως θα υποστηρίξει ένα άτομο με αναπηρία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.