Νικος Βουτσης: «Η Ροδοπη προπομπος μιας αλλαγης των συσχετισμων δυναμεων πανελλαδικα»

Να αναδιαμορφώσουν την εκλογική και πολιτική τους επιλογή στην βάση προγραμμάτων που απαντούν σε κρίσιμα για την κοινωνία ζητήματα κάλεσε τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτισσες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Η Ροδόπη και το αποτέλεσμά της στις πρόσφατες εκλογές να είναι προπομπός μιας αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων πανελλαδικά και όχι το “στίγμα” στο οποίο να μπορεί ο καθένας, με έναν διχαστικό και απογοητευτικό τρόπο να αναφέρεται και να φτιάχνει πρωτοσέλιδα όπως αυτά των τελευταίων ημερών» ήταν το μήνυμα του κ. Νίκου Βούτση, πρώην προέδρου της Βουλής και υποψηφίου βουλευτή Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την Κομοτηνή.

Ο κ. Βούτσης πραγματοποίησε την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, περιοδεία στο νομό Ροδόπης στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου, ενώ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παρόντων μεταξύ άλλων στελεχών της ΝΕ Ροδόπης του κόμματος όπως η Συντονίστρια κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου που συντόνισε και την διαδικασία, τον πρώην βουλευτή κ.Μουσταφά Μουσταφά κ.α. 

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής στη συνέντευξη τύπου ανέπτυξε αναλυτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζοντας πως η προσεχής εκλογική αναμέτρηση δεν αποτελεί ούτε «δεύτερο ημίχρονο» αλλά ούτε και «επαναληπτικός αγώνας» για να επισημάνει πως «στις εκλογές αυτές οι κάλπες είναι άδειες, έχουν μηδενικό εναρκτήριο λάκτισμα και άρα υπό αυτήν την έννοια η διεκδίκηση των στόχων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι κάτι το σημαντικό»

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε λόγο για ένα φιλολαϊκό και με συγκεκριμένες αιχμές για την ανακούφιση του κόσμου πρόγραμμα, ένα «μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο» με δημόσιες πολιτικές και παρεμβάσεις, κάνοντας αναφορά σε δημόσιο πυλώνα ενέργειας, δημόσιο πυλώνα στον «μεγάλο ασθενή» της χώρας, το τραπεζικό σύστημα, μέσω μιας αναπτυξιακής εθνικής τράπεζας με την συμμετοχή του δημοσίου ώστε να γίνονται δανειοδοτήσεις και αναπτυξιακές φόρμες για βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να υπενθυμίσει επίσης τα όσα δεν έγιναν επί κυβέρνησης της ΝΔ. 

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ και την τραγική επικαιρότητα της απώλειας τριών ζωών μόλις τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω καθυστερήσεων του ΕΚΑΒ, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ΕΣΥ το οποίο βγήκε τσακισμένο από την πανδημία και δεν στηρίχτηκε, παρά τις επισημάνσεις των ίδιων των εργαζομένων. Έσπευσε μάλιστα να σημειώσει πως το γεγονός αυτό θυμίζει την εγκληματική τραγωδία των Τεμπών όπου επί σειρά ετών από πλευράς των εργαζομένων υπήρξαν έντονες κινητοποιήσεις και ενημέρωση για τις ανάγκες και την επικινδυνότητα του δικτύου, ωστόσο από πλευράς της κυβέρνησης «υπήρχε μια πολιτική που κώφευε και “αγιογραφούσε” ανύπαρκτες εγκαταστάσεις».

Ο ίδιος κάλεσε τους Έλληνες πολίτες αναδιαμορφώσουν την εκλογική και πολιτική τους επιλογή στη βάση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων, επικεντρώνοντας και σε μια σειρά λοιπών θεμάτων όπως η εργασία και ο «εργασιακός μεσαίωνας» που σήμερα η ελληνική κοινωνία βιώνει, με μακροχρόνια ανέργους, δίχως έλεγχο λόγω διάλυσης του ΣΕΠΕ, εργασιακές σχέσεις με μπλοκάκια και εργολαβικά εργαζόμενους σε όλα τα μήκη και πλάτη, την καταστρατήγηση του 8ωρου κ.α.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε αναλυτικό στους 7 πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα που περιέχουν για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, την ενίσχυση του εισοδήματος, το δικαίωμα στην εργασία, τη δημιουργία ενός ισχυρού ΕΣΥ και ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος παιδείας, τις συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη και την προστασία πρώτης κατοικίας.

Με αφορμή το τελευταίο μάλιστα εξήγησε πως εξαιρουμένου του πιλοτικού προγράμματος «Σπίτι μου» η ΝΔ δεν αναφέρεται καθόλου στο πρόγραμμά της σε δυνατότητες ρύθμισης των δόσεων των πλειστηριασμών, ούτε δεσμεύεται σε σχέση με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, για να τονίσει πως «ενώ μιλάνε για φοροεπιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κτλ. αποκαλύφθηκε πως υπάρχει κρυφή ατζέντα που συμπληρώνει την φανερή ατζέντα της ΝΔ στο κρίσιμο ζήτημα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών».

Η φανερή αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, στις μηδενικές μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ που είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον έσοδα 4 δις ευρώ στον προϋπολογισμό σε βάρος των πιο αδύνατων συμπολιτών μας, αλλά κα στο γεγονός ότι παρά τον πληθωρισμό δεν υπήρξε καμία αναδιάταξη των φορολογικών συντελεστών που ισοδυναμεί επίσης με επιπλέον επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά. Σε αυτά προστίθενται και η «κρυφή ατζέντα» τόνισε για να εξηγήσει πως μέσα στο 2023 έχει ήδη υπάρξει επιβάρυνση 9% στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και θα υπάρξει άλλο 4,3% έως το τέλος του έτους, συνολικά δηλαδή 13,5% επιβαρύνσεων για τις οποίες ουδένας λόγος γίνεται.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Νομό Ροδόπης οφείλεται στο πρόγραμμα και την πολυετή προσπάθεια του κόμματος να σταθεί δίπλα στους πολίτες της περιοχής»

Ο κ. Βούτσης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στα όσα ακολούθησαν το «ροζ» της Ροδόπης στον χάρτη των εκλογών κάνοντας λόγο για «ακατανόητες και διχαστικές» ανακοινώσεις από πλευράς της ΝΔ, για «απαράδεκτη και απολύτως διχαστική παρέμβαση».

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να ανατρέξουν στα πορίσματα της Διακομματικής Επιτροπής για να διαπιστώσουν πως υπάρχουν «κοινοί τόποι» και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σε σχέση με την εκπαίδευση, με την εργασία, με την πολυπολιτισμική διάρθρωση αυτών των κοινωνιών και με την ισονομία που πρέπει να γίνουν, εξηγώντας πως πρόκειται για «μία σειρά δηλαδή ζητημάτων, στα οποία θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα και μάλιστα η ΝΔ που έχει και το πρόκριμα από τις προηγούμενες εκλογές, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κάνει έτσι κι αλλιώς από τη δική του πλευρά, να σκύψει πάνω σε αυτά τα ζητήματα και να εφαρμόσει αυτές τις υποδείξεις και τις στρατηγικές που έχουν καταγραφεί σε αυτά τα πορίσματα».

«Αντ’ αυτού υπάρχει αυτή η επίθεση που μπορεί να έχει και πολύ διχαστικές συνέπειες γιατί αφορά σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν ορκιστεί στο Ελληνικό Σύνταγμα ως βουλευτές, όταν υπήρξαν, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί από Έλληνες πολίτες διαφόρων θρησκευμάτων και οι οποίοι  συνομολογούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι σαφές επεξεργασμένο και προοδευτικό σε αυτά τα ζητήματα» πρόσθεσε για να επισημάνει πως πρόκειται για « προσχηματική και υποκριτική επίθεση» από πλευράς τη ΝΔ καθώς «όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε πολύ καλά πως βουλευτές διαφόρων κομμάτων που προέρχονται και από την μειονότητα έχουν μπει στο στόχαστρο διάφορων κύκλων, που αντί να τρέξουν για την ανάπτυξη της Θράκης και όλων των Ελλήνων στην περιοχή, ασχολούνται με ασχολούνται με εθνοτικές εξάρσεις πατριδοκαπηλίας, δημιουργώντας ένα απόλυτα διχαστικό κλίμα».

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι για όλους τους πολίτες, για τα προβλήματά τους που έχουν και την ειδική διάσταση εδώ στη Ροδόπη, όπως τα είχαμε καταγράψει και στο πόρισμα μας στη διακομματική Επιτροπή της Βουλής και ζητάμε ξανά να εγκριθεί αυτό το πρόγραμμα πλειοψηφικά εδώ και αν είναι δυνατόν πλειοψηφικά και στην υπόλοιπη χώρα» ανέφερε για να καταλήξει ευχόμενος «η Ροδόπη και το αποτέλεσμά της να είναι προπομπός μιας αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων πανελλαδικά κι όχι το στίγμα, στο οποίο θα μπορεί καθένας με ένα τρόπο διχαστικό και απογοητευτικό να αναφέρεται και να φτιάχνει πρωτοσέλιδα».     

Απαντώντας στην συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφου επί του ίδιου ζητήματος ο κ.Βούτσης επανέλαβε πως πρόκειται για μία «άστοχη και διχαστική ενέργεια» από πλευράς της ΝΔ για να υπογραμμίσει πως το αποτέλεσμα των εκλογών στο Νομό Ροδόπης οφείλεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην πολυετή προσπάθεια του κόμματος να σταθεί δίπλα στους πολίτες της περιοχής.

Μάλιστα υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναλήφθηκε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που κάλυψαν τρέχοντα και χρονίζοντα προβλήματα στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν και στη μειονότητα και στα οποία αναφέρεται και η ΝΔ στο δικό της πόρισμα, υπογραμμίζοντας τις «κοινές αλήθειες» και τους «κοινούς τόπους» των πορισμάτων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.     

Η περιοδεία του κ.Βούτση στη Ροδόπη ολοκληρώθηκε με την πολιτική του εισήγηση και στην συμμετοχή του στην Ολομέλεια της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.