Νικος Βαργεμιδης, «Και οι δυο απαντησεις στο δημοψηφισμα οδηγουν στον ιδιο μονοδρομο, που ειναι αδιεξοδος»

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δε δέχτηκε καν να μπει για ψηφοφορία στη βουλή το αίτημά μας για διατύπωση ενός ακόμη ερωτήματος στο δημοψήφισμα, το μόνο καθαρό μήνυμα είναι το άκυρο»

Στο στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής 94 FM βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μεταξύ άλλων και ο γραμματέας της Ν.Ε. Ροδόπης του ΚΚΕ κ.Νίκος Βαργεμίδης, για να εκφράσει τις απόψεις και τα επιχειρήματα του ΚΚΕ αναφορικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
 
Ο κ. Βαργεμίδης έκανε λόγο για ένα πλαστό δίλημμα ανάμεσα στο «ΝΑΙ» και στο «ΟΧΙ» καθώς η διαφορά ανάμεσά τους είναι φαινομενική, καλώντας τον κόσμο να δείξει την αντίδρασή του ρίχνοντας στην κάλπη, το ψηφοδέλτιο που διακινεί το ΚΚΕ και υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτικού ρεύματος αντίθεσης στην Ε.Ε. που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα.
 
Κάλεσε επίσης τα λαϊκά στρώματα να σχηματίσουν κοινό μέτωπο, για την αποδέσμευσή μας από τα δεσμά της Ε.Ε. και την επίτευξη της ελευθερίας δράσης και ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, επισημαίνοντας τον φόβο που μας διακατέχει ως λαό «για να κάνουμε το βήμα μπροστά για να μην μείνουμε μόνοι μας, ενώ ποτέ στην πραγματικότητα δεν είχαμε συμμάχους».
 
Νίκος Βαργεμίδης όμως…

«Η διαφορά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ σε αυτό το δημοψήφισμα είναι φαινομενική»

 ΠτΘ: Το ΚΚΕ προτείνει στο λαό το άκυρο, το λευκό ή την αποχή από τη διαδικασία της Κυριακής. Είναι μια σαφώς διακριτή στάση, κάτι το εντελώς διαφορετικό…
Ν.Β: Με βάση τη διαδικασία που έγινε το Σάββατο στη βουλή αναφορικά με τη διατύπωση του ερωτήματος, τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα και οι εξελίξεις όλων αυτών των ημερών μας επιβεβαιώνουν. Η διαφορά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ σε αυτό το δημοψήφισμα είναι φαινομενική. Είτε ΝΑΙ ψηφίσει κανείς είτε ΟΧΙ γνωρίζει ότι την επόμενη ημέρα θα έρθουν βάρβαρα μέτρα που θα προστεθούν πάνω σε αυτά που έχουν ήδη παρθεί τα προηγούμενα χρόνια. Για εμάς, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δέχτηκε καν να μπει για ψηφοφορία στη βουλή το αίτημά μας για διατύπωση ενός ακόμη ερωτήματος στο δημοψήφισμα, το μόνο καθαρό μήνυμα είναι το άκυρο, δηλαδή το ίδιο το ψηφοδέλτιό μας. Τεχνικά μπορεί να θεωρείται άκυρο, αλλά πολιτικά είναι η πιο έγκυρη ψήφος. Το ψηφοδέλτιο που διακινούμε λέει ένα ΟΧΙ και στην πρόταση ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, ΟΧΙ στην πρόταση της συγκυβέρνησης, αλλά λέει ένα ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Αυτό το ψηφοδέλτιο παλεύουμε να πέσει όσο γίνεται πιο μαζικά στην κάλπη και είναι το μόνο ξεκάθαρο μήνυμα που μπορούν να δώσουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα που βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής των τελευταίων ετών και της ένταξής μας στην ΕΕ από το 1981. Δεχόμαστε και την αποχή, γιατί υπάρχει κόσμος που δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί και να εκφράσει την πραγματική του αντίθεση.
 
Είναι περίοδος να βγάλει ο λαός συμπεράσματα. Να σκεφτεί διαφορετικά, να πάρει δύναμη, να εκτιμήσει τα πράγματα αντικειμενικά, να προσπαθήσει με ένα μεγάλο άλμα να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Αυτό που έχει άμεση ανάγκη είναι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας από την πλευρά των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Πρέπει να ενισχυθεί το πολιτικό ρεύμα αντίθεσης στην ΕΕ, που είχε αυξηθεί το προηγούμενο διάστημα.

«Και οι δύο απαντήσεις στο δημοψήφισμα οδηγούν στον ίδιο μονόδρομο, που είναι αδιέξοδος»

ΠτΘ: Εσείς ουσιαστικά προκρίνεται μια νέα αρχή από το μηδέν. Το βασικό ζητούμενο σύμφωνα με τα λεγόμενά σας είναι να εμφανιστεί ο λαός ενωμένος.
Ν.Β: Να εμφανιστεί ενωμένος αλλά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο διχασμός, που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, υποτάσσει τους εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης, στην ΕΕ, που είναι η βασική αιτία αυτών που ζούμε σήμερα. Γι’ αυτό λέμε ότι και οι δύο απαντήσεις στο δημοψήφισμα οδηγούν στον ίδιο μονόδρομο, που είναι αδιέξοδος. Η άποψη της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι κυρίαρχη στην ΕΕ αλλά υπάρχει σαν ρεύμα και εκφράζεται την περίοδο των διαπραγματεύσεων.
 
ΠτΘ: Ο λαός , όμως, έχει αυτή την ωριμότητα, ώστε ενωμένοι όλοι μαζί να προχωρήσουμε;
Ν.Β: Σε αυτό το δρόμο καλούμε εμείς τους εργαζόμενους. Όλες τις δυνάμεις μας τις διαθέτουμε και θα συνεχίσουμε να τις διαθέτουμε γι’ αυτό το σκοπό. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στη δράση μας, αλλά πρέπει και αυτή να ενταθεί προς αυτό το σκοπό. Σήμερα τα λαϊκά στρώματα έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και βιώματα. Μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να σκεφτούν. Πάνω σε αυτά  θα μπορέσουμε κι εμείς να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Σε αυτό το δρόμο δε θα κάνουμε έκπτωση.

«Αν βάλουμε στο τραπέζι τις προτάσεις δανειστών και τις προτάσεις της κυβέρνησης, οι διαφορές τους θα είναι ελάχιστες»

ΠτΘ: Οι οπαδοί του ΝΑΙ υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας βγάλει από την Ευρώπη. Εσείς, όμως, θεωρείτε και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα που μέσω του δημοψηφίσματος ετοιμάζεται για νέα μέτρα λιτότητας…
Ν.Β: Αυτό το λένε και οι ίδιοι. Και οι δύο απόψεις ορκίζονται στο μονόδρομο της ΕΕ. Υπάρχουν και ομάδες μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκουν την επιστροφή στη δραχμή χωρίς να αλλάξει κάτι άλλο. Υπάρχουν και δυνάμεις στον κύκλο των επιχειρηματιών, που ουσιαστικά βλέπουν ότι μόνο η αλλαγή του νομίσματος, χωρίς να αλλάξει κάτι άλλο, θα είναι συμφέρουσα. Μπορεί να μην είναι κυρίαρχος στις δυνάμεις των επιχειρηματιών, αλλά υπάρχει και αυτός ο κύκλος. Υπάρχουν και μεγάλοι επιχειρηματίες που είναι υπέρ του ΟΧΙ. Αν βάλουμε στο τραπέζι τις προτάσεις δανειστών και τις προτάσεις της κυβέρνησης, οι διαφορές τους είναι ελάχιστες. Μόνο στο κομμάτι της φορολόγησης των εφοπλιστών  για τα δικά τους συμφέροντα, ζητήματα φαρμακοβιομηχανίας και τουρισμού υπήρχαν αντιρρήσεις. Πίσω από την αδυναμία συμφωνίας ήταν αντικρουόμενα συμφέροντα, μερίδες αστικής τάξης, παρεμβάσεις κι άλλων κρατών. Φοβόμαστε να κάνουμε το βήμα για να μη μείνουμε μόνοι, ενώ ποτέ δεν είχαμε συμμάχους. Η κυβέρνηση έθεσε πολλά θέματα στις διαπραγματεύσεις αλλά όχι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά από τη σκοπιά εξυπηρέτησης σχεδιασμού, συμφερόντων και μονοπωλιακών ομίλων.

«Δε χρειαζόμαστε αλλαγή της κυβέρνησης μόνο, αλλά αλλαγή των ατόμων που κάνουν πραγματικά κουμάντο»

ΠτΘ: Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τυχόν έξοδο από την ΕΕ;
Ν.Β: Το να αλλάξουμε μόνο νόμισμα χωρίς καμία άλλη αλλαγή, με τα σημερινά δεδομένα, είναι κι αυτός ένας δρόμος αδιέξοδος για το λαό. Γι’ αυτό εμείς λέμε έξοδο από την ΕΕ, με οικονομία που εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση προς όφελος των εργαζομένων και κριτήριο παραγωγής και διανομής των προϊόντων την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την κερδοφορία συγκεκριμένων ατόμων. Δεν χρειαζόμαστε αλλαγή της κυβέρνησης μόνο, αλλά αλλαγή των ατόμων, που κάνουν πραγματικά κουμάντο. Ακόμη, για  να έχουμε ελευθερία δράσης κι ελευθερία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων αυτό που απαιτείται είναι να βγούμε από τα δεσμά της ΕΕ.
 
ΠτΘ: Χρησιμοποιεί το κεφάλαιο της ΕΕ ως εργαλείο το φασισμό;
Ν.Β: Ουσιαστικά ο φασισμός ήταν και θα είναι εργαλείο του καπιταλισμού. Πάντα στις κρίσιμες στιγμές και στα αδιέξοδα του καπιταλισμού προωθούνται τέτοιου είδους λογικές. Ένα τέτοιο ρεύμα προωθείται από τις αστικές τάξεις των χωρών για να διατηρήσουν το σύστημα. Εκμεταλλεύονται προβλήματα που γεννά το ίδιο το σύστημα με ένα φιλολαϊκό πρόσχημα, αλλά ουσιαστικά είναι τα «μαντρόσκυλα» του καπιταλισμού.

*Ο Νίκος Βαργεμίδης είναι γραμματέας Ν.Ε. Ροδόπης ΚΚΕ  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.