Νικος Φακιριδης, επικεφαλης ψηφοδελτιου Ν. Ροδοπης ΚΚΕ «Η εκλογικη ενισχυση του ΚΚΕ θα ειναι ενας πολυ σημαντικος παραγοντας για να ανακτηθει η εμπιστοσυνη του λαου προς τις δυναμεις του»

«Το ζητούμενο δεν είναι απλά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα το οποίο είναι απλά ένα εργαλείο αλλά η έξοδος από την Ε.Ε και οποιαδήποτε λυκοσυμμαχία» - «Δεν υπάρχει σήμερα η προϋπόθεση για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία διότι αυτό απαιτεί μια ανάλογη ωρίμανση της συνείδησης του λαού» - «Δεν είναι δυνατό να καλούν σε συνεργασία το ΚΚΕ οι άνθρωποι οι οποίοι το πολέμησαν»

Λίγες μέρες πριν τη σκληρή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής όλα τα κόμματα ανοίγουν τα χαρτιά τους αναλύοντας τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα. Από τον προεκλογικό αυτό διάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει ο κ. Νίκος Φακιρίδης επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Ροδόπη, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β», όπου συνομίλησε με την Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδη και τη Νατάσσα Βαφειάδου εξηγώντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, και με την πείρα που τον διακρίνει στο χώρο της πολιτικής αλλά και της κοινωνίας ανέλυσε και τόνισε τις παραλείψεις και τα λάθη της πολιτικής που παρακολουθήσαμε το τελευταίο επτάμηνο.
 
Νίκος Φακιρίδης λοιπόν… 

«Οι δυνάμεις που κυριαρχούν διαχρονικά στη χώρα μας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε οι πολίτες να μη ασχολούνται με την πολιτική»

ΠτΘ: Στην εποχή που ζούμε σήμερα υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία και απογοήτευση από την πολιτική. Πιστεύετε ότι αξίζει ένας νέος να συμμετέχει και να ενδιαφέρεται για την πολιτική;
Ν.Φ:
Πιστεύω ακράδαντα ότι αξίζει να ενδιαφέρονται όλες οι ηλικιακές μερίδες της κοινωνίας για την πολιτική και στις δύσκολες συνθήκες και στις εύκολες. Η πολιτική είναι στην ουσία οι προτάσεις για την οικονομία, η οικονομία είναι η βάση της ζωής μας, άρα το να ασχολείται κανείς με την πολιτική είναι σαν να ασχολείται με την οικονομία τη δική του και της κοινωνίας στην οποία ζει. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν διαχρονικά στη χώρα μας και στις περισσότερες χώρες του κόσμου κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε οι πολίτες, και ειδικά οι νέοι που αποτελούν τη συνέχεια μιας κοινωνίας, να μη ασχολούνται με την πολιτική. Στην καλύτερη περίπτωση αν δεν μπορούν να απομακρύνουν εντελώς την προσοχή του κόσμου, τους σπρώχνουν να ασχολούνται με ανούσια θέματα όπως το τι γραβάτα φοράει ο κάθε πολιτικός, και να τα θεωρούν απασχόληση με την πολιτική. Με αυτό τον τρόπο τους κάνουν να αφήνουν στην άκρη το ζητούμενο που είναι το τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας από αυτούς και το τι εκφράζει.
 
Μετά λοιπόν την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρείται μια απογοήτευση τόσο στους νέους όσο και στα εργατικά-λαϊκά στρώματα που πίστεψαν ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα τους έβγαζε από το αδιέξοδο των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες εφάρμοζαν σκληρές πολιτικές με προεξάρχον στοιχείο αυτών των πολιτικών την ανεργία που έφτασε το 1,5εκ. Έτσι λοιπόν έρχεται το ΚΚΕ, για να πει σε αυτόν τον κόσμο που απογοητεύτηκε και που ακόμη τρέφει ελπίδες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διορθώσει τα πράγματα, και του λέει ότι μια ενίσχυση του κόμματός μας σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό που είχε το Ιανουάριο, θα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς τις δυνάμεις του και ιδιαίτερα της νεολαίας, μια εμπιστοσύνη στις οποιεσδήποτε προσπάθειες που, έτσι και αλλιώς, θα γίνουν μιας και τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Έρχεται να του πει ότι μέσα από αυτές τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, μπορούν να υπάρξουν ακόμη και καθυστερήσεις ή ανατροπές στην εφαρμογή τους και μέσα από αυτήν την πορεία μπορεί να υπάρξει μια ανατροπή του τρόπου που παράγει η κοινωνία, ανατροπή με την οποία τα κλειδιά ης οικονομίας θα αναλάβει ο λαός ο οποίος παράγει και τον πλούτο.

«Το μνημόνιο είναι μια μορφή και ένας τρόπος να περαστούν κάποια μέτρα που τα χρειάζεται το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές για να μπορέσουν να ανακάμψουν από την κρίση»

ΠτΘ: Στην εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται εν εξελίξει είναι ξεκάθαρες οι θέσεις των κομμάτων και στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο βρίσκονται το ΚΚΕ, η Λαϊκή Ενότητα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Έχουμε όμως και από πλευράς του κ. Λαφαζάνη ένα κάλεσμα συστράτευσης για την επόμενη ημέρα αυτών των τριών δυνάμεων, και όσων άλλων αριστερών αντικαπιταλιστικών δυνάμεων θέλουν να παλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή, το οποίο αφορά τη σύσταση ενός κοινού μετώπου στους δρόμους και στους αγώνες που θα γίνουν εκεί. Είστε διατεθειμένοι να συμμετέχετε σε αυτό το «μέτωπο»;
Ν.Φ:
Να προσθέσω και την Χρυσή Αυγή, η οποία επίσης δηλώνει αντιμνημονιακή δύναμη! Υπάρχουν όμως δύο ζητήματα. Το ένα είναι ότι ο αρχηγός της Χ.Α σε ραδιόφωνο της Αθήνας διατύπωσε την άποψη ότι θα διαπραγματευτούν το ζήτημα της Ε.Ε και το δεύτερο είναι ότι αναγνώρισε την πολιτική ευθύνη της Χ.Α στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αυτή λοιπόν η εγκληματική και φασιστική οργάνωση έχει την άποψη ότι το μνημόνιο είναι κακό, όπως επίσης και οι φορείς που είπατε τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζουμε. Το μνημόνιο είναι μια μορφή και ένας τρόπος να περαστούν κάποια μέτρα που τα χρειάζεται το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές για να μπορέσουν να ανακάμψουν από την κρίση και να επιστρέψουν σε μια κατάσταση όπου τα κέρδη τους θα είναι και πάλι ψηλά, μέσα και από ανακατατάξεις στο σύνολο της κάστας των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Αυτή είναι λοιπόν η ουσία του μνημονίου και για αυτό και σε χώρες που δεν υπάρχουν μνημόνια βλέπουμε να εφαρμόζονται αντίστοιχα μέτρα. Δεν γίνεται να είσαι αντιμνημονιακός και να λες έξω από την ευρωζώνη αλλά μέσα στην ΕΕ, της οποίας «παιδάκι» είναι όλα τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση των συντάξεων, την παράταση του εργάσιμου βίου και την ενεργό γήρανση. Τα κόμματα λοιπόν τα οποία αναφέρατε, τα στηρίζουν όλα αυτά, απλά δεν στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, λέγοντας ουσιαστικά ότι αν εδώ δεν βολευτούμε γυρίζουμε στο εθνικό νόμισμα. Αξίζει να πούμε ότι οι χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα και είναι οικονομικά ισχυρές όπως η Αγγλία και η Δανία, αλλά και οι λιγότερο ισχυρές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, περνάν και αυτές σκληρά μέτρα στους λαούς τους, ανάλογα με το επίπεδο της οικονομίας της χώρας. Άρα το ζητούμενο δεν είναι απλά η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, το οποίο είναι απλά ένα εργαλείο, αλλά η έξοδος από την Ε.Ε και οποιαδήποτε λυκοσυμμαχία ώστε να αναλάβει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας με λαϊκή εξουσία και εργατικό έλεγχο. Οι παραγωγικές δυνατότητες, για να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν στη χώρα μας και στο νομό μας. Μεγαλώσαμε με γάλα που μας έφερναν οι κτηνοτρόφοι και υπήρχε παραγωγή όλων των αγροτικών ειδών στο νομό, όπως και μια βιομηχανική περιοχή που έμεινε κουφάρι. Υπάρχει λοιπόν η υλικοτεχνική υποδομή για να περάσει η Ελλάδα σε ένα ανώτερο επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας που είναι ο σοσιαλιστικός – κομμουνιστικός τρόπος παραγωγής.
 
Το κεφάλαιο αυτό είναι μεγάλο και σε αυτές τις εκλογές δεν τίθεται το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας, αφού η συγκρότηση της κυβέρνησης της επόμενης μέρας είναι δεδομένο ότι θα εφαρμόσει τα μνημόνια συνεχίζοντας να στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Από αυτήν την άποψη χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ, έστω και ως τρίτη δύναμη για να παίξουμε πραγματικά το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού πραγματικά όλοι οι άλλοι θα είναι στη συμπολίτευση. Όσο για τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα εμείς συνεργαζόμαστε και καλούμε στους αγώνες όλον τον κόσμο χωρίς να κάνουμε διακρίσεις του τύπου δεξιός, κεντρώος, αριστερός. Είναι ο αγρότης, ο εργάτης, ο επαγγελματίας που στριμώχνεται από την εφορία και τον άνισο και αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών; Τον θέλουμε εδώ στην ψήφο και ακόμη περισσότερο στο αγώνα. 

«Ο αντικομουνισμός του κ. Λαφαζάνη είναι γνωστός, δεν είναι δυνατόν να καλούν σε συνεργασία το ΚΚΕ οι άνθρωποι οι οποίοι το πολέμησαν»

Από τη άλλη δεν είναι δυνατόν να συνεργάζεσαι με φορείς και πρόσωπα τα οποία σε κυνηγούσαν και σε κυνηγούν. Ο αντικομουνισμός του κ. Λαφαζάνη είναι γνωστός από την εποχή του 1991-1992. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να καλούν σε συνεργασία το ΚΚΕ οι άνθρωποι οι οποίοι το πολέμησαν, αυτό είναι τελείως υποκριτικό. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία και αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε πραγματικά ριζοσπαστική αλλαγή είναι η λαϊκή συμμαχία με τους εργάτες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες και όλοι μαζί να σχηματίσουμε ένα μπλοκ, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα καθημερινά προβλήματα, θα δίνει τις μάχες του και θα έχει και μια πορεία προς την ανατροπή του κινήτρου της παραγωγής. Σήμερα το κίνητρο είναι το κέρδος, εμείς θέλουμε το κίνητρο να είναι η κάλυψη των αναγκών του λαού. 

«Ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει παρέλθει εξαιτίας των ισχυρών αντιπαραθέσεων μέσα στην ευρωζώνη»

ΠτΘ: Σε περίπτωση που το ΚΚΕ ερχόταν πρώτο κόμμα θα σήμαινε ότι πραγματικά έχουμε μια ανατροπή. Πιστεύετε ότι αυτό θα γινόταν επιτρεπτό από το παγκόσμιο σύστημα του καπιταλισμού; Είστε έτοιμοι για την επαύριον, αν φύγουμε από τη λυκοφιλία της ΕΕ;
Ν.Φ:
Το να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ ή όχι δεν είναι ούτε θέμα λαϊκής εξουσίας ούτε θέμα του ΚΚΕ. Αυτό εξαρτάται από την καπιταλιστική εξουσία. Αν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και τα κόμματα που τους υπηρετούν και που έβαλαν την Ελλάδα στην ΕΕ, αποφασίσουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι στην Ε.Ε επειδή δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους θα την βγάλουν. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να μας πετάξουν εκτός Ε.Ε διότι διεξάγεται ένας μεγάλος καυγάς από τις μεγάλες και ισχυρές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να συνεχίσει η ευρωζώνη με ένα μικρό κλαμπ ισχυρών δημοσιονομικά χωρών και οι υπόλοιποι να είναι περιφερειακοί παίκτες. Η εκτίμηση του κόμματός μας είναι ότι ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει παρέλθει εξαιτίας των ισχυρών αντιπαραθέσεων μέσα στην ευρωζώνη αλλά και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
 
Δεν υπάρχει σήμερα η προϋπόθεση για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, διότι αυτό απαιτεί μια ανάλογη ωρίμανση της συνείδησης του λαού ώστε να δεχθεί την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα ότι μπορεί ο ίδιος να διαχειριστεί μια οικονομία σοσιαλιστικού τύπου, όπου τα μέσα παραγωγής, το εμπόριο, ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, η τηλεπικοινωνία θα ανήκουν στην κοινωνία. Αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι ένα γεγονός που σε μεγάλο βαθμό προκαθορίζει τα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΚΕ. Ο λαός σήμερα δεν συμφωνεί με αυτές τις προτάσεις και αυτό είναι κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Το ΚΚΕ έχει ως βάση την έξοδο από την ΕΕ διότι δεν μπορείς να οργανώσεις την οικονομία σου όπως θέλεις όταν η ΕΕ σου βάζει 100 πλαίσια για το πώς πρέπει να λειτουργείς, για αυτό λέγαμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει αυτά που λέει και ότι κοροϊδεύει το λαό όπως και αποδείχθηκε.
 
Να συμπληρώσω ότι ο νομός μας έχει και την ιδιαιτερότητα της μειονότητας. Ο κόσμος της μειονότητας πρέπει να βγάλει ακόμη περισσότερα συμπεράσματα αφού είχε δυο βουλευτές στην κυβέρνηση και κανένα από τα ιδιαίτερα προβλήματά της δεν ακουμπήθηκε . Άκουσα ένα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ξάνθη να λέει ότι δε μας άφησαν οι ΑΝΕΛ. Αυτή δεν είναι απάντηση ενός αριστερού πολιτικού προσώπου και τη συγκυβέρνηση δεν την έκανε ο κόσμος. Άρα συνολικά ο λαός του νομού και ιδιαίτερα η μειονότητα που έχει αρκετά προβλήματα όπως είναι η μειονοτική εκπαίδευση, η εκλογή διαχειριστικής επιτροπής για τα βακούφια της Κομοτηνής και η εκλογή του Μουφτή, πρέπει να σκεφτεί και να σκεφτούμε όλοι μας ποιο είναι πραγματικά το συμφέρον μας. Και όταν λέω όλοι, εννοώ τους εργάτες, τους αγρότες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μας συμφέρει να έχουμε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει με άνεση τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους ή μας συμφέρει μια αδύνατη κυβέρνηση και ένα ισχυρό ΚΚΕ που θα παίξει το ρόλο της ουσιαστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης γεγονός που θα επιδράσει και στην ανάπτυξη και ανασύνταξη του εργατικού κινήματος το οποίο είναι για εμάς πολύ σημαντικός όρος για να υπάρχουν φιλολαϊκές αλλαγές στο σήμερα και ριζοσπαστικές αλλαγές στην πορεία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.