Νικος Δενδιας: «Απαραδεκτη τουρκικη σταση στο θεμα του Κυπριακου»

«Συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, έπειτα από την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Γιαΐρ Λαπίντ, ο κ. Δένδιας, έκανε λόγο για «απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού», και διαμήνυσε πως υπάρχει ευθεία συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την «επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Στη σημερινή μου συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κ. Yair Lapid, είχαμε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ. Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις. Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού. Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ στη Λευκωσία, όπου φτάνει ο Νίκος Δένδιας  για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, έχει συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει τις αντιδράσεις της.

Ηχηρή αντίδραση από τον Μπλίνκεν

Η πρώτη ηχηρή αντίδραση, πάντως, ήρθε από των Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος καταδίκασε τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων ζητώντας την ανάκλησή τους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μεταφορά τμημάτων των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο.  Η κίνηση αυτή είναι σαφώς ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία ζητούν ρητά τα Βαρώσια να διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας του στην «συνολική διευθέτηση υπό κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής».

Ανησυχία του Ζοσέπ Μπορέλ για τις ανακοινώσεις του Ερτογάν

Από την πλευρά του ο κ. Ζοσέπ Μπορέλ χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτη» την ενέργεια της Άγκυρας ενώ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις του κ. Ερντογάν. Στις Βρυξέλλες επικρατεί μεγάλη ενόχληση και για τις υποτιμητικές και ειρωνικές αναφορές του Τούρκου Προέδρου στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ειδικά στο πρόσωπο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Καταδικάζει η Μόσχα

Παράλληλα, η Λευκωσία οργανώνει ήδη τις πρώτες της αντιδράσεις. Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει και της συζήτησης που πραγματοποιείται σήμερα με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ενημέρωσε τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους πρέσβεις των 26 κρατών μελών ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ εκφράστηκε η προσήλωση της Μόσχας στην υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.