Νικος Ανδρουλακης και Γιωργος Παπανδρεου στον Β’ γυρο για την ηγεσια του ΚΙΝΑΛ

Η Ροδόπη «έδειξε» Παπανδρέου – Δίχως προβλήματα αλλά με αναμονή η διαδικασία

Οι Δάμωνας Δαμιανός και Γιώργος Πεταλωτής σχολιάζουν τα αποτελέσματα της Α’ Κυριακής

Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου θα είναι οι δύο «διεκδικητές» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής του α’ γύρου των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, συγκεντρώνοντας το 36,96% σε σύνολο 270.000 ψήφων σε όλη τη χώρα, με τον πρώην Πρωθυπουργό να ακολουθεί με 27,82%.

Στην τρίτη θέση «τερμάτισε» ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που τον έφερναν στην πρώτη θέση, με ποσοστό 26,03%, ενώ οι τρεις υπόλοιποι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να προσελκύσουν πολλούς ψήφους, με τον Παύλο Χρηστίδη με 3,25% να αφήνει πίσω του εμπειρότερα στελέχη όπως ο Χάρης Καστανίδης που συγκέντρωσε το 2,96% και τον Παύλο Γερουλάνο που συγκέντρωσε το 2,98% των ψήφων.

Πρωτιά Παπανδρέου στη Ροδόπη

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ροδόπη ανέδειξε πρώτο σε ψήφους τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα έλαβε 712 ψήφους, έναντι 642 ψήφων του Νίκου Ανδρουλάκη και 398 πολιτών που επέλεξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο. Σε ό,τι αφορά τους υπολοίπους υποψηφίους και η Ροδόπη ακολούθησε το πανελλαδικό παράδειγμα με τον Παύλο Χρηστίδη να συγκεντρώνει 43 ψήφους έναντι, 37 του Χάρη Καστανίδη και 33 του Παύλου Γερουλάνου.

Να σημειώσουμε επίσης πως η συμμετοχή του κόσμου και στα εκλογικά κέντρα της Ροδόπης ήταν εντυπωσιακή, με συνεχή ροή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και πολίτες όλων των ηλικιών. Η διαδικασία διεξήχθη δίχως προβλήματα, εξαιρουμένης μιας ολιγόλεπτης πτώσης του συστήματος νωρίς το μεσημέρι, που αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Ο νικητής του πρώτου γύρου Νίκος Ανδρουλάκης στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι «η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» δεσμευόμενος ότι θα τηρήσει την εντολή της βάσης για αυτονομία, ενότητα και ανανέωση.

«Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης» τόνισε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τόσο τους συνυποψηφίους του για τον «πολιτισμένο αγώνα» όσο και τους 270.000 πολίτες που ψήφισαν.

«Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα».

Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «επετεύχθη ο στόχος να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών» απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα συμμετοχής για την μάχη της επόμενης Κυριακής.

Γιώργος Πεταλωτής: «Η συμμετοχή αποδεικνύει πως η υπάρχει η βούληση να υπάρξει αυτός ο χώρος»

Για νίκη του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, κ. Γιώργος Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας την αθρόα συμμετοχή πολιτών, που, όπως επεσήμανε δείχνει πως «υπάρχει  η βούληση από πλευράς της κοινωνίας και της βάσης να υπάρξει αυτός ο χώρος, το μήνυμα της ανανέωσης καθώς και το μήνυμα της συμμετοχής σε πολιτικές διαδικασίες όταν υπάρχει ο λόγος».

Ως προς την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ο ίδιος έκανε λόγο για ανατροπή τονίζοντας ότι η υποψηφιότητα του και μόνο έφερε κόσμο στις κάλπες, ακόμα και με «αρνητικά αντανακλαστικά».

Απολογιστικά της έως τώρα προεκλογικής διαδικασίας ο ίδιος επεσήμανε την απουσία πολιτικού διαλόγου και στίγματος από τους υποψηφίους που όπως τόνισε «είναι το πρώτο ζητούμενο για να πάρει το ΚΙΝΑΛ μπροστά και να διεκδικήσει τον ρόλο του την επόμενη ημέρα».

Απουσία πολιτικού περιεχομένου προεκλογικά

«Δεν υπήρξε διάλογος, δεν υπήρξε ξετύλιγμα της πολιτικής ατζέντας του καθενός υποψηφίου ώστε να υπάρξει και μία σύνθεση και αυτή να μείνει ως παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ» ανέφερε τονίζοντας ότι η διαδικασία κινήθηκε «περισσότερο με συνθήματα, ατάκες και οργανωτικές προτεραιότητες, αφήνοντας τον πολιτικό λόγο που είναι αναγκαίος για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και κάθε πολιτικό χώρο πίσω».

Ο κ. Πεταλωτής ευχήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών να υπάρξει πολιτική συζήτηση «σοβαρή» και να κυριαρχήσει «με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό αναλάβει τον ρόλο της ισχυροποίησης της παράταξης την επόμενη ημέρα».

Η εβδομάδα του δεύτερου γύρου σηματοδοτεί εκκίνηση από την αρχή για την πλειοψηφία των δεδομένων, σύμφωνα με τον ίδιο, με ένα ισχυρό προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας ανάλογες εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος όπως αυτό της ΝΔ που την Β’ Κυριακή το αποτέλεσμα άλλαξε άρδην.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θα κάνει ο αρχηγός την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει προσωπικά, το να  υπάρχουν πολιτικά χαρακτηριστικά στις κινήσεις του αρχηγού που θα εκλεγεί και να υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα του στίγματος του προοδευτικού μας χώρου.  Ένα σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του χώρου μας για να μην κολυμπάμε σε θολά νερά, και κυρίως μέσω μιας οργάνωσης με πολιτικά χαρακτηριστικά που να έχει ως στόχο την προσέγγιση της κοινωνίας

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θα κάνει ο αρχηγός την επόμενη ημέρα. Αυτό είναι που με ενδιαφέρει προσωπικά, το να  υπάρχουν πολιτικά χαρακτηριστικά στις κινήσεις του αρχηγού που θα εκλεγεί και να υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα του στίγματος του προοδευτικού μας χώρου.  Ένα σαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του χώρου μας για να μην κολυμπάμε σε θολά νερά, και κυρίως μέσω μιας οργάνωσης με πολιτικά χαρακτηριστικά που να έχει ως στόχο την προσέγγιση της κοινωνίας. Όχι με πρότυπα του παρελθόντος, όχι με οργανωτικότητα που θα έχει να κάνει με φατρίες, παρέες και κάποιους που θεωρούν ότι θα κυριεύσουν τα πάντα» ανέφερε χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο στοίχημα το «να μην εξανεμιστεί η δυναμική των 270.000 ψήφων».

«Υπάρχει δρόμος μπροστά και οι 9 μονάδες της διαφοράς υπάρχει τρόπος να ανατραπούν» ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο πως «το σημαντικό στοίχημα είναι αυτό της επόμενης ημέρας όποιος και αν εκλεγεί».

Δάμωνας Δαμιανός: «Η εμπιστοσύνη μένει να κερδηθεί»

Στην βαριά παρακαταθήκη της ενότητας, της συνέχεια και της προοπτικής του χώρου της κεντροαριστεράς που αφήνει η μαζική συμμετοχή 270.000 πολιτών στην εκλογική διαδικασία, σε όποιον αναδειχθεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την προσεχή Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε με την σειρά του και ο κ. Δάμωνας Δαμιανός, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ.

Ερωτηθείς ως προς τα χαρακτηριστικά της ψήφου ο ίδιος δήλωσε πως δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι «η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα από πολιτικές, ιδεολογικές τοποθετήσεις και τις μάχες που δίνονται καθημερινά στην κοινωνία, το κοινοβούλιο, τους φορείς, τα συνδικάτα κτλ.» υπογραμμίζοντας πως η «εμπιστοσύνη μένει να κερδηθεί» την επομένη των εκλογών. Εξήγησε ωστόσο πως «το μήνυμα που θέλησαν να δώσουν οι πολίτες είναι ότι σας θέλουμε εδώ, ενεργούς, παρόντες και πως η παράταξη αυτή δεν έχει σβήσει, δεν έχει φύγει από το πολιτικό σκηνικό και από την καρδιές ενός πολύ μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας».

Σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ο κ. Δαμιανός εξήγησε πως υπάρχει μια μεγάλη ευχέρεια για το ΚΙΝΑΛ, το οποίο θα πρέπει «μέσα σε αυτήν την καχεκτικότητα του μικρού δικομματισμού που αφορά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανιστεί ως ένας τρίτος μεγάλος πόλος, που δεν θα αρκεστεί όμως στο να είναι ένας τρίτος πόλος στο πολιτικό παιχνίδι, στάσιμος εκεί σε ποσοστά κάτω του 10%, αλλά θα μπορέσει, να καταστεί και πάλι πλειοδοτικός παίκτης». «Αυτό νομίζω ότι είχαν στο μυαλό τους η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν, ένα κόμμα πρωταγωνιστή των εξελίξεων και ένα κόμμα που θέτει υποψηφιότητα ώστε να μπορέσει στα επόμενα χρόνια να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση του τόπου» σημείωσε.

«Όσοι ψήφισαν Ανδρουλάκη επενδύουν στην αλλαγή σελίδας σε ό,τι διέσπασε και τραυμάτισε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν»

Ως προς τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων ο ίδιος εξήγησε πως «ο κ. Ανδρουλάκης ενθυλακώνει πολύ βασικά συστατικά χαρακτηριστικά από το DNA της παράταξης». Όσοι τον ψήφισαν, εξήγησε «επενδύουν στο γεγονός ότι η γενιά τους θέλει και μπορεί να εκπροσωπηθεί, να γυρίσει και να αλλάξει σελίδα σε ό,τι διέσπασε στο παρελθόν και ό,τι τραυμάτισε το ΠΑΣΟΚ μέσα από την πορεία μεγάλης φθοράς εξαιτίας πολλών ετών διακυβέρνησης, αλλά και διαχείρισης των μνημονίων».

«Η κοινωνία πάντοτε εκφράζεται μέσα από ένα ένστικτο το οποίο συνήθως είναι αλάθητο. Αυτό το ένστικτο είναι ότι μέσα από την ανανέωση προσώπου στην ηγεσία δεν διαγράφουμε ούτε παραγράφουμε το  παρελθόν μας, αλλά σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να αποσυγκολληθούμε από ό,τι μας πλήγωσε από εκείνο το παρελθόν, το απενοχοποιούμε, επενδύοντας σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει σχέση με τα μνημόνια και ούτε ασφαλώς με πολιτικές και πρακτικές που τραυμάτισαν τον χώρο» ανέφερε εξηγώντας και την πολιτική πορεία του Ευρωβουλευτή που όπως τόνισε «έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο κομματικών φίλων παντού, γεγονός που τον βοήθησε να πάρει υψηλά ποσοστά και να αντλήσει τη δυναμική της προχθεσινής ψήφου».

Ο κ. Ανδρουλάκης ενθυλακώνει πολύ βασικά συστατικά χαρακτηριστικά από το DNA της παράταξης. Όσοι τον ψήφισαν, επενδύουν στο γεγονός ότι η γενιά τους θέλει και μπορεί να εκπροσωπηθεί, να γυρίσει και να αλλάξει σελίδα σε ό,τι διέσπασε στο παρελθόν και ό,τι τραυμάτισε το ΠΑΣΟΚ μέσα από την πορεία μεγάλης φθοράς εξαιτίας πολλών ετών διακυβέρνησης, αλλά και διαχείρισης των μνημονίων

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το φαβορί για την επόμενη Κυριακή, είναι μια επένδυση σε ένα πρόσωπο που θα ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή, όπως συνέβη τον Αλέξη Τσίπρα το 2008» συνέχισε υπογραμμίζοντας τα διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά των δύο αντρών για να σταθεί και στις πρώτες του δηλώσεις με αναφορά και στην Φώφη Γεννηματά. « Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την έκδοση και των τελικών αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε στη Φώφη Γεννηματά, πάνω στην πορεία της οποίας θα κινηθεί και ο ίδιος, ασφαλώς με τις δικές του πινελιές εφόσον εκλεγεί» για να σταθεί και στο μειονέκτημα του γεγονότος ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Το γεγονός ωστόσο αυτό όπως εξήγησε «μένει να το διαμορφώσει σε στρατηγικό του πλεονέκτημα» κρίνοντας το ως «ενδιαφέρον πείραμα» σε ένα κόμμα της δυναμικής του ΚΙΝΑΛ.

«Ο Παπανδρέου κινητοποίησε δυνάμεις που δεν θα έρχονταν στην κάλπη»

Ως προς την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ο κ. Δαμιανός εξέφρασε την άποψη ότι «συνέβαλε αποφασιστικά με την υποψηφιότητά του ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη κοινωνική εμβέλεια το εγχείρημα της άμεσης εκλογής αρχηγού από τη βάση». «Κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις που δεν θα ερχόταν στην κάλπη αν δεν ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου υποψήφιος» ανέφερε τονίζοντας πως «η δική του υποψηφιότητα διαμόρφωσε το ρεκόρ συμμετοχής, κατά την άποψή μου, των 270 χιλ. ανθρώπων, και βέβαια έβαλε και την προοδευτική πινελιά των ιδεών του, πάνω στον καμβά του Κινήματος Αλλαγής».

Αντιπαραβάλλοντας τις δύο υποψηφιότητες ο ίδιος εξήγησε πως ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπήκε στην διαδικασία διεκδίκησης της πολιτικής ηγεσίας του χώρου, προσπαθώντας να επανασυστήσει  έναν μηχανισμό ο οποίος επί της ουσίας δεν υπήρχε και σίγουρα δεν βρισκόταν σε εκλογική ετοιμότητα, εν αντιθέσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος δοκιμάστηκε μόλις πριν από 2.5 χρόνια φέρνοντάς τον πρώτο σε ψήφους με 185.000 σταυρούς στις Ευρωεκλογές και τον ακολουθεί εδώ και μία πενταετία – εφταετία.  

«Ο Παπανδρέου θεωρώ ότι αφ’ ενός μεν δεν πρόλαβε να επανασυστήσει τόσο άμεσα τον μηχανισμό του προκειμένου να μπορέσει εκλογικά να επεκταθεί σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, και από την άλλη πλευρά είναι και ο άνθρωπος που κουβαλά τις αμαρτίες που πρώτου μνημονίου και τη διακυβέρνηση του ’09-΄11, όντας μάλιστα αντιδημοφιλής σε πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Πέραν αυτού  το ένστικτο της παράταξης έδειξε ότι η φυγή προς τα μπρος για το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να συμβεί με έναν άνθρωπο μιας νεότερης ηλικίας και μιας άλλης γενιάς, παρά να ξανακουβαλήσει και να ξαναεπιστρέψει τη συζήτηση από εκεί που ξεκίνησε η τραγωδία, δηλαδή στο 2009» σημείωσε.

«Το πολιτικό ρεύμα ιδεών που εκπροσωπεί ο κ. Λοβέρδος δεν θα μπορούσε να είναι πλειοψηφικό στο σημερινό ΠΑΣΟΚ»

Στην περίπτωση του κ. Λοβέρδου μπορεί η προεκλογική του εκστρατεία να μετρά περισσότερο του ενάμιση έτους, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Δαμινανός «το πολιτικό του σχέδιο δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε», εξηγώντας πως πρόκειται για μια πρόταση με σαφώς πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά, με μεγαλύτερες αναφορές στην ασφάλεια, το μεταναστευτικό κ.α. « Ο κ.Λοβέρδος είναι ένας πολιτικός που ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι η δική του εκλογή θα σήμαινε ότι θα έπαυε οποιαδήποτε επαφή του χώρου μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη δεν απέκλειε, χωρίς να το υπερθεματίζει, τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια πολιτική που την είδαμε να εκφέρεται και από τον κ. Βενιζέλο παλαιότερα, με όχι τελική θετική έκβαση για τον χώρο μας, και νομίζω ότι δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων αυτό το πολιτικό ρεύμα ιδεών που εκπροσωπεί ο κ. Λοβέρδος να είναι πλειοψηφικό στο  ΠΑΣΟΚ το σημερινό, όσο και αν η κομματική βάση έχει μετακινηθεί προς μια λιγότερο αντιδεξιά κατεύθυνση» τόνισε.

«Πιστεύω ότι από Δευτέρα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αισθανθούν την ανάγκη να μιλούν για αντι- ΚΙΝΑΛ τακτική»

Ως προς τα αποτελέσματα της κάλπης για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ο κ. Δαμιανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «από την επόμενη Δευτέρα δεν θα μιλάμε για αντι- ΣΥΡΙΖΑ  ή για αντι- Νέα Δημοκρατία πολιτική στο ΚΙΝΑΛ, αλλά για το ενδεχόμενο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αισθανθούν την ανάγκη να μιλούν για αντι- ΚΙΝΑΛ και αντι – ΠΑΣΟΚ τακτική» εμμένοντας στην άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα διευρυνθεί.

«Αν μετά την επόμενη Δευτέρα και την εκλογή του νέου αρχηγού, σταθεροποιηθεί σε ποσοστά διψήφια, της τάξης του 11-13% και από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι ένα κόμμα του 20-22%, νομίζω ότι αυτόματα το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, το επόμενο διάστημα, μπορεί να γίνει ένας παίκτης ο οποίος θα διεκδικεί τουλάχιστον ισότιμα μια πολύ σημαντική θέση στο πολιτικό σκηνικό και όχι ως μια περιθωριακή περίπτωση ενός κόμματος που συναγωνίζεται με το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 ή τον Βελόπουλο» ανέφερε τονίζοντας πως «πιστεύω ότι αμφότεροι οι υποψήφιοι πιστεύουν και ομονοούν στην ανθύπαρκτη και αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, πλέον ως δύναμης, η οποία ανέρχεται. Μια δύναμη η οποία έκανε τον κύκλο της και την πτώση της, και πλέον βρίσκεται σε μια χρονική συγκυρία που μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.