«Νικητες» οι Ρεπουμπλικανοι στον α΄ γυρο των γαλλικων τοπικων εκλογων

Ιστορικά τα ποσοστά αποχής

Tην ήττα για το κυβερνών κόμμα «La République En Marche!», επιβεβαιώνουν τα πρώτα αποτελέσματα του α’ γύρου των γαλλικών τοπικών εκλογών σε 13 περιφέρειες με τον δεύτερο γύρο να διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα καταμετρημένα ψηφοδέλτια, οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν 29,3%, ο Εθνικός Συναγερμός 19,1% και οι Σοσιαλιστές 16,5%, ενώ το «La République En Marche (LREM)» λαμβάνει 10,9% των ψήφων. 

Ωστόσο, το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο είναι το ποσοστό της αποχής, που επιβεβαιώθηκε ότι φτάνει το 68%, πέρα από κάθε πρόβλεψη. Το 2015 στις περιφερειακές εκλογές η αποχή ήταν λίγο πάνω από 50%, ενώ το 2010 ήταν μεγαλύτερη, 53,7%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κυβερνών LREM και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, απέτυχαν να κινητοποιήσουν τους πολίτες.

Στην πλειονότητα των περιφερειών, τα τοπικά συμβούλια παραμένουν στα χέρια των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, ενώ στην περιφέρεια Île de France, που περιλαμβάνει το Παρίσι, όλα δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο η Ρεπουμπλικανή Βαλερί Πρεκρές αναμένεται να διατηρήσει την ισχύ του κόμματός της και να κερδίσει τις εκλογές.

Οι Γάλλοι κλήθηκαν να ψηφίσουν τα τοπικά συμβούλια σε 13 περιφέρειες της χώρας και στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, αλλά και δημοτικά συμβούλια σε 96 διαμερίσματα. Τα τοπικά συμβούλια έχουν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση των πόρων για την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την οικονομική ανάπτυξη. Οι σύμβουλοι έχουν 6ετή θητεία.

Δυσαρεστημένη η Λεπέν

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να ενισχύσει τις δυνάμεις του κόμματός της, σε αντίθεση με όσα έδειχναν δημοσκοπήσεις, εξέφρασε δυσαρέσκεια που ο Εθνικός Συναγερμός δεν πέτυχε τους στόχους του. Η ίδια δεν ήταν υποψήφια, καθώς βασικός στόχος της είναι η προεδρία της Γαλλίας, αλλά έκανε δυναμική προεκλογική εκστρατεία, ειδικά στις αγροτικές περιοχές της χώρας. «Οι ψηφοφόροι μας δεν ήρθαν στην κάλπη», δήλωσε και κάλεσε σε συστράτευση και εγρήγορση.

Τώρα, εν όψει του δεύτερου γύρου, τα κόμματα και οι υποψήφιοί τους θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια να πετύχουν συμμαχίες για να αποκλείσουν τους υποψηφίους του Εθνικού Συναγερμού από το να καταλάβους δημαρχιακούς θώκους και τοπικών κυβερνώντων. Ωστόσο, όλοι ανησυχούν για τον κίνδυνο να σημειωθούν εξίσου μεγάλα ή και μεγαλύτερα ποσοστά αποχής.

Οι προεδρικές του 2022

Επίσης, όλοι ρίχνουν το βλέμμα τους στις προεδρικές εκλογές του 2022, αν και αποφεύγουν να συνδέσουν τις τοπικές εκλογές με τις προεδρικές. Το βασικό ζήτημα των Ρεπουμπλικάνων και των Σοσιαλιστών είναι ότι έως τώρα δεν έχουν κατορθώσει να βρουν ένα προβεβλημένο πρόσωπο που θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας με αξιώσεις και όλα δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.