Νικη απο την πρωτη Κυριακη βλεπει για την Κοινωνια Πολιτων ο Στρατος Τσακιριδης

«Στη ΔΕΥΑΚ έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο, που ξεπερνά σε νούμερα και προϋπολογισμούς τα 100 εκ. ευρώ»

Την πεποίθηση ότι ο λαός της Κομοτηνής θα επιλέξει ξανά την παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών, με την οποία κατέρχεται εκ νέου ως υποψήφιος, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής.

Ο κ. Τσακιρίδης μίλησε για τις οφειλές της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ, απότοκο του ενεργειακού κόστους που έχει επηρεάσει δεκάδες ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, και την, κατά τον ίδιο, πολιτική εκμετάλλευση του τις τελευταίες ημέρες, το έργο που έχει γίνει στην επιχείρηση, απέκρουσε τις κατηγορίες περί αχρείαστων συνεργείων και τόνισε πως πιστεύει ότι η «Κοινωνία Πολιτών» στάθηκε δίπλα στους πολίτες, όποτε χρειάστηκε.

«Το παραμύθι περί εισαγγελίας δεν υφίσταται»

Ξεκινώντας από το ίδιο το εξώδικο, ο κ. Τσακιρίδης ξεκαθάρισε πως δεν αποτελούσε κάποια αποκάλυψη της παράταξης «Κομοτηνή Δυνατά», αλλά μόλις παρελήφθει από την ΔΕΥΑΚ, μπήκε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ, από όπου έλαβαν γνώση και σε αυτό συζητήθηκε.

Όσο για το έγγραφο, ο κ. Τσακιρίδης τόνισε πως δεν υπάρχει κλήση σε εισαγγελέα, απλά κοινοποιείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Δήμο Κομοτηνής και την εισαγγελία, μιας και πρόκειται για κοινό αγαθό.

«Άρα το παραμύθι περί εισαγγελίας δεν υφίσταται και πρόκειται για τυπική διαδικασία» τόνισε, επισημαίνοντας ότι ανάλογο έγγραφο έχει σταλεί σε όλες τις ΔΕΥΑ που χρησιμοποιούν ρεύμα για άντληση πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα να έχουν υπέρογκους λογαριασμούς, με πάνω από 30 ΔΕΥΑ να οφείλουν περισσότερο από 140 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Με τον 5013/2023 η κυβέρνηση αποφάσισε την χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, όμως αυτό ακόμα δεν έχει καταβληθεί, και ενώ, τονίζει, η αντιπολίτευση θύμισε το θέμα το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος για πάνω από ένα χρόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις του προειδοποιούσε για την υπερβολική αύξηση του ενεργειακού κόστους, και πως δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέρθουν.

Άλλωστε η ΔΕΥΑ χρησιμοποιεί περίπου 48 γεωτρήσεις για τους οικισμούς και την πόλη της Κομοτηνής, την θερινή περίοδο όταν δεν λαμβάνουν νερό από το μικρό φράγμα των Συμβόλων.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως η μηνιαία απαίτηση της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 110.000 ευρώ, και τον Σεπτέμβριο του 2022, με την ίδια περίπου κατανάλωση, έφτασε τις 330.000 ευρώ.

Ήδη εδώ και δύο χρόνια, είχαν τονίσει σε όλους τους τόνους, ως δημοτική αρχή, πως δεν θα μετακυλήσουν την αύξηση αυτή στους πολίτες. «Είναι μια δυσβάσταχτη αύξηση για όλες τις ΔΕΥΑ, και αν δεν υπάρξει σε κεντρικό επίπεδο λύση, που τυπικά έχει ληφθεί, δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε» τόνισε ο κ. Τσακιρίδης, θυμίζοντας πως κατ’ εξαίρεση έχουν χρηματοδοτηθεί 7 ΔΕΥΑ, και αυτό που ζητούν οι υπόλοιποι, είναι να εφαρμοστεί ο νόμος, να χρηματοδοτηθούν ώστε να απαλλαχθούν από αυτό το δυσβάσταχτο χρέος.

Βέβαια αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ απέναντι στις επιχειρήσεις ύδρευσης, γιατί χρεώνονται με οικιακό ρεύμα για να παρέχουν νερό στους δημότες τους.

«Κανείς δεν ανακάλυψε την Αμερική τις τελευταίες 20 μέρες, εμείς το λέμε εδώ και χρόνια ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο» ανέφερε, τονίζοντας πως αυτό που ζητούν είναι πλήρης κάλυψη του χρέους, και αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας ρεύματος.

Απολογισμός μιας σημαντικής δουλειάς στην ΔΕΥΑΚ

Κάνοντας ένα απολογισμό της τελευταίας διετίας της θητείας του ως προέδρου στην ΔΕΥΑΚ, στην οποία βρίσκεται από διάφορες θέσεις από το 2011, ο κ. Τσακιρίδης τόνισε πως η τρέχουσα διοίκηση, που ουσιαστικά ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2011, κλείνει ένα κύκλο έργων που αφορούν κατά κύριο λόγο την ύδρευση, όσο και στην αποχέτευση.

Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, αντικαταστάθηκαν όλα τα δίκτυα στην πόλη της Κομοτηνής και στους περισσότερους οικισμούς, με τα τελευταία να βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ όσο αφορά την αποχέτευση έχουν συνδεθεί οι οικισμοί Κοσμίου και Ροδίτη, ενώ συμβασιοποιείται το δίκτυο σε Ήφαιστο και Υφαντές, που περιλαμβάνει και την πανεπιστημιούπολη, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να επεκταθούν και σε άλλους οικισμούς γύρω από την Κομοτηνή.

«Έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό έργο, που ξεπερνά σε νούμερα και προϋπολογισμούς τα 100 εκ. ευρώ» σημείωσε, κατορθώνοντας να αυξήσουν τόσο την ποσότητα του παρεχόμενου νερού, όσο και την ποιότητά του.

Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στις εργολαβίες

Και όλα αυτά με μια Επιχείρηση η οποία είδε το προσωπικό της να μειώνεται σημαντικά, από 80 στα 55 άτομα, σε ένα οργανόγραμμα 250 ατόμων, την ώρα που διπλασιάστηκε η έκταση της αρμοδιότητάς της, με τους Δήμους Αιγείρου και Ν. Σιδηροχωρίου.

Αποτέλεσμα είναι, από τη στιγμή που δεν γίνονται προσλήψεις, να χρειάζεται να προσφύγουν σε εξωτερικούς συνεργάτες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν.

«Μακάρι να μας πουν ότι μπορούμε να προσλάβουμε 40-50 ανθρώπους, για να κάνουμε τη δουλειά μας» ανέφερε, εξηγώντας πως λόγω της υποστελέχωσης καταφεύγουν σε εργολαβίες. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε εργολαβίες για να καλύψουμε τις ανάγκες. Αν η αντιπολίτευση κατηγορεί γιατί παίρνουμε κόσμο για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους δημότες μας, τι να πω;» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πρέπει να ανταποκρίνονται καθημερινά στις ανάγκες, να προχωράει η ύδρευση και η αποχέτευση, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει, ελλείψει μόνιμων προσλήψεων, άλλη λύση.

Πεποίθηση για την νίκη

Ερωτηθείς για την συμμετοχή του στην παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών, παρόλο που κομματικά ανήκει σε άλλο χώρο, σημείωσε πως μια από τις επιτυχίες της είναι πως δεν κοίταξε μόνο σε μία πολιτική πλευρά, αλλά συγκέντρωσε στελέχη από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, και από κάθε κοινωνικό και επαγγελματικό στρώμα της πόλης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε το πρόσωπο, κάναμε το έργο που πρέπει να κάνουμε, ήμασταν δίπλα στους Δημότες μας όλο αυτό το διάστημα, οι πόρτες μας ήταν πάντα ανοιχτές, και όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας το κάναμε» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η παράταξη θα είναι ξανά νικήτρια, από την πρώτη Κυριακή.

Λάθη και παραλείψεις, όλο αυτό το διάστημα, μπορεί να έχουν γίνει, παραδέχτηκε, όμως τόνισε πως όποιος δρα θα κάνει και λάθη, σίγουρά όμως δεν άφησαν ποτέ μόνους τους τους δημότες, εκπληρώνοντας όποια αιτήματα μπορούσαν να γίνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.