Νεος προεδρος στο ΑΣΕΠ παρα τις αντιδρασεις

«Φωτογραφική» διάταξη για τους «αρεστούς» της ΝΔ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επέλεξε σήμερα στο αξίωμα του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), τον νυν αντιπρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Παπαϊωάννου. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.

Αντιδράσεις και στη Διάσκεψη

Σημειώνεται ότι κατά τη σχετική σημερινή ψηφοφορία, απαιτείτο η σύμφωνη γνώμη των 3/5, των 25 μελών της Διάσκεψης των Προέδρων. Υπέρ της πρότασης του κ. Τασούλα τάχθηκαν 15 μέλη της Διάσκεψης (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.), 8 καταψήφισαν ενώ 3 δήλωσαν «παρών».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Κατρούγκαλος, σε γραπτή τους δήλωση επέκριναν την κυβέρνηση για «μεθόδευση», που «αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου προαναγγελθέντος γραπτού διαγωνισμού για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης».

Υποστήριξαν επίσης ότι η σχετική εισήγηση «αγνοεί προκλητικά όχι μόνο τις προτάσεις τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση -προφανώς στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης…- περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Οι αποφάσεις της Διάσκεψης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο δικηγόρος και πρώην γ.γ. της Βουλής κ. Παπαϊωάννου είναι ο νέος πρόεδρος του ΑΣΕΠ και αντικαθιστά τον (έως τώρα πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου), επίτιμο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Καραβοκύρη.

Σε θέση αντιπροέδρου εξελέγη ο νυν σύμβουλος του ΑΣΕΠ Ελευθέριος Μακρυλάκης, ενώ σε θέσεις συμβούλων εξελέγησαν οι:

  1. Χάιδω Χαρμπίλη, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων
  2. Μαρία Γκότση (επίσης) πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων
  3. Ευαγγελία Λαχάνη, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Γενικής Τράπεζας
  4. Παναγιώτης Καρκατσούλης, δικηγόρος
  5. Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, γενικός διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών και 6) Γιώργος Δίελλας, ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ

Οι κενωθείσες θέσεις (αντιπροέδρου και συμβούλου) αναμένεται να καλυφθούν με νέα απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων στο επόμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση των βουλευτών Δ. Βίτσα, Ν. Βούτση, Ολ. Γεροβασίλη και Γ. Κατρούγκαλου αναφέρει:

«Η φιλοσοφία ίδρυσης και λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών προϋποθέτει επιλογή των διοικήσεων τους μέσω ευρύτερων συναινέσεων σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και κοινής αποδοχής, κάτι το οποίο σεβάστηκαν σε μεγάλο βαθμό όλες οι κυβερνήσεις μέχρι το 2019.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εδώ και δύο χρόνια επιδίδεται σε μια διαρκή και απροκάλυπτη προσπάθεια υποβάθμισης, ελέγχου και χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών. Αποκορύφωμα της ακραία διχαστικής και παλαιοκομματικής πρακτικής της κυβέρνησης των «Αρίστων» αποτελούν οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για την άλωση του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής που είναι συνυφασμένη με την εμπέδωση των κανόνων αξιοκρατίας, ισότητας και διαφάνειας στη στελέχωση του δημόσιου τομέα. Οξύνοντας τις αντιθέσεις η Νέα Δημοκρατία σήμερα, κατά την επιλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Έξι Συμβούλων του ΑΣΕΠ, όχι μόνο δεν επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση αλλά οδήγησε όλα τα υπόλοιπα κόμματα -πλην ΝΔ και ΚΙΝΑΛ- να καταψηφίσουν τις προτάσεις της.

Μετά την ψήφιση της αντισυνταγματικής και φωτογραφικής διάταξης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επανατοποθέτησης των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ προκειμένου να βολευτούν οι αρεστοί της ΝΔ για μια ακόμη πλήρη θητεία, ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής προς την διάσκεψη των Προέδρων, η οποία αγνοεί προκλητικά όχι μόνο τις προτάσεις τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση -προφανώς στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης… – περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Προφανώς η συγκεκριμένη μεθόδευση δεν είναι τυχαία. Αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα τους θεσμούς και ειδικά όσον αφορά στο ΑΣΕΠ προχώρησε στην ουσιαστική ενδυνάμωσή του, ενώ θεσμοθέτησε την εμπλοκή του σε πλήθος διαδικασιών αξιολόγησης και επιλογής διευθυντικών στελεχών της διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφερε το ΑΣΕΠ παντού. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη το απαξιώνει πλήρως επιδιώκοντας την επαναφορά του γνωστού κομματικού κράτους της δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα ακολουθήσει σε αυτή την παρωδία. Προφανώς αυτό δεν έχει να κάνει – μόνο – με συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάποιοι από αυτούς που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του Προέδρου της Βουλής, πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις. Το θέμα είναι αμιγώς θεσμικό. Η ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διάρρηξη του ισχυρού πολιτικού και κοινωνικού συμβολαίου που έχει συναφθεί και τηρείται επί σειρά ετών στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών. Δυστυχώς η ΝΔ και όσοι συνεργάζονται μαζί της, υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους και νομιμοποιούν τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας των θεσμών, της αριστείας και της αξιοκρατίας, επαναφέρουν στη χώρα τις γνωστές πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.