Νεες ανεμογεννητριες σε αποσταση αναπνοης απο 10 χωρια σε Μαρωνεια-Ξυλαγανη

Σήμερα συζητείται το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας

Αρνητική στάση κρατούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αιχμές προς τη διοίκηση από τους Κ. Κατσιμίγα και Μ. Ταπατζά

Στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 η έγκριση περιβαλλοντικών όρων  για την τοποθέτηση συνολικά 26 ανεμογεννητριών στη Ροδόπηισχύος η κάθε μια 4,2 ΜW, ύψους πυλώνα 105μ και διαμέτρου ρότορα 150μ.

Οι ανεμογεννήτριες θα συγκροτήσουν τρία συνολικά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 109,2 ΜW. Τα πάρκα θα βρίσκονται σε δασικές περιοχές του όρους Ίσμαρος. Τα χωριά που τους αφορούν τα τρία αιολικά πάρκα είναι τα παρακάτω με την απόσταση που θα τοποθετηθεί η πλησιέστερη ανεμογεννήτρια: Διώνη 781μ, Στρύμη 1,9 χιλ, Κρωβύλη 963μ, Σαλμώνη 1,8 χιλ., Μίρανα 650μ., Πελαγία 1,6 χιλ., Νέα Πέτρα 1,3 χιλ., Εργάνη 1,8 χιλ. Προσκυνητές 1,8 χιλ.

Κώστας Κατσιμίγας: «Θα ψηφίσουμε αρνητικά διότι δεν πληρείται το κριτήριο της απόστασης των 3 χιλιομέτρων από οικισμούς»

Όπως εξηγεί σε σχετική του ανάρτηση ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσίμιγας, «ιδιαίτερη επιβάρυνση θορύβου θα έχουν οι οικισμοί Μίρανα, Πελαγία, Νέα Πέτρα και Προσκυνητές γιατί θα έχουν τις ανεμογεννήτριες στη δυσμενέστερη θέση, δηλαδή Βορειοανατολικά».

Ο κ. Κατσιμίγας ξεκαθαρίζει πως «ο εκπρόσωπος της παράταξης μας στην επιτροπή θα ψηφίσει αρνητικά διότι δεν πληρείται το κριτήριο της απόστασης των 3 χιλιομέτρων από οικισμούς που έχουμε θέσει» για να συμπληρώσει ακόμη με νόημα πως «ο τοπικός Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, τυπικά δεν ερωτάται, ωστόσο η θετική ή αρνητική στάση του επηρεάζει πάντα τη λήψη απόφασης από την Περιφέρεια. Φυσικά οι κάτοικοι των οικισμών μπορούν να δεχτούν ή να αντιδράσουν στην επένδυση. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και να μην αρκεστούν στην άποψη των εκπροσώπων τους στις τοπικές κοινότητες που εύκολα πλησιάζονται από τις εταιρείες προκειμένου να “διασκεδάσουν” τους προβληματισμούς τους».

Μανώλης Ταπατζάς: «Όσο ο Περιφερειάρχης δεν προχωράει στην δημιουργία σχεδίου χωροθέτησης, εμείς δεν θα πάψουμε να το απαιτούμε»

Θέση για το θέμα έλαβε και ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης με την Περιφερειακή Σύνθεση κ. Μανώλης Ταπατζάς κάνοντας λόγο για «ξέφραγο αμπέλι». Ο κ. Ταπατζάς θύμισε την πρόταση της Περιφερειακής Σύνθεσης για εκπόνηση σχεδίου χωροθέτησης νέων αιολικών πάρκων στην ΑΜΘ. Πρόταση που δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης πως θα προχωρήσει χωρίς μέχρι σήμερα κάποιο απτό αποτέλεσμα με τον κ. Ταπατζά να ξεκαθαρίζει πως «ψηφίζουμε αρνητικά μέχρις ότου να γίνει αυτό σεβόμενοι τις αρχές μας, τον τόπο μας και τους κατοίκους».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης εξήγησε πως «το χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ και το νομοσχέδιο επιτάχυνσης των ΑΠΕ επιδιώκουν να μετατρέψουν την χώρα μας, την περιοχή της ΑΜΘ, την Ροδόπη μας σε ένα τεράστιο Αιολικό πάρκο» και έστρεψε τα βέλη της κριτικής του σε ΜΜΕ και Αιολική βιομηχανία διότι «προβάλλουν μόνο τη θετική πλευρά των αιολικών πάρκων αποκρύπτοντας σοβαρές επιπτώσεις που συνεπάγονται».

Ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει πως οι τοπικές κοινωνίες μουδιασμένες, απληροφόρητες ή παραπληροφορημένες και δυστυχώς πολλά Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια εγκρίνουν τους «περιβαλλοντικούς όρους» για την τοποθέτηση, ανάβοντας πράσινο φως στις κατασκευαστικές εταιρείες και τα εργοτάξια τους με ελλιπείς και ατεκμηρίωτες μελέτες για να επισημάνει πως «γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την ανάγκη αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση των ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι για να είναι αποδοτικές πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και κριτήρια εφαρμογής».

«Το βασικό μας ζητούμενο είναι και παραμένει να ορίσουμε ως τοπική και θεσμική κοινωνία το πλαίσιο αυτό και να πορευτούμε αναλόγως» ξεκαθάρισε ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης για να τονίζει κλείνοντας πως «ο ορισμός αυτού του πλαισίου, είναι φυσικά υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και όσο ο Περιφερειάρχης δεν προχωράει στην δημιουργία του, εμείς δεν θα πάψουμε να το απαιτούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.