Νεα κοντρα Καζακου-Πετριδη στην… «αρενα» του τουρισμου!

Σαν «επικοινωνιακό ταγκό» δίχως ουσία…

Στην «αρένα» του τουρισμού, που αποτελεί πάντα ένα πρόσφορο έδαφος για αντιπαραθέσεις, «διασταύρωσαν τα ξίφη» του στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής οι επικεφαλής της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, κ.κ. Γιώργος Πετρίδης και Φελίνα Καζάκου. Όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση, που έκανε η κ. Καζάκου με έντονα αντιπολιτευτική διάθεση προς τη δημοτική αρχή, για να ακολουθήσουν αιχμηρές απαντήσεις εκ μέρους του κ. Πετρίδη, που έδειξε να ενοχλείται κυρίως για το επικοινωνιακό κομμάτι της παρέμβασης. Εντέλει, από την όλη συζήτηση, λίγοι από τους παριστάμενους κατάφεραν να κατανοήσουν πού εντοπίζονται τα κακώς κείμενα της ακολουθούμενης τουριστικής πολιτικής, ποιες είναι οι αντικειμενικές αδυναμίες για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου και ποιες είναι οι δυνατότητες-οι όποιες δυνατότητες- αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε να προσποριστούμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την τοπική μας οικονομία. Ελπίδες, πάντως, για τη διενέργεια μιας ουσιαστικής συζήτησης γύρω από τον τουρισμό άφησε στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο δήμαρχος, προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στο δημοτικό συμβούλιο, δίχως όμως να την προσδιορίσει χρονικά. 

Η αφορμή της κόντρας

Η κριτική, που προκάλεσε την καινούργια κόντρα μεταξύ της κ. Καζάκου και του κ. Πετρίδη, ξεκίνησε με τη δήλωση της επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» ότι «στην έναρξη της θερινής περιόδου με απογοήτευση παρατηρούμε τους εκατοντάδες επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής να μας προσπερνούν». «Ο δήμος Κομοτηνής είναι από τις πιο ευνοημένες περιοχές», διαπίστωσε μεταξύ άλλων η κ. Καζάκου, «από την άποψη», όπως εξήγησε, «ότι διαθέτει ορεινό όγκο, παραλιακή ζώνη, ένα δυναμικό πανεπιστήμιο και πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς επίσης να μην ξεχνάμε την πολυπολιτισμικότητα ως κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής». «Συγκριτικά με τους υπόλοιπους δήμους», προσέθεσε, «είμαστε ένας εύκολα προσβάσιμος δήμος, απέχουμε ελάχιστα από μεγάλα αστικά κέντρα των γειτονικών και βαλκανικών χωρών». «Μας προκαλεί εντύπωση ότι η δημοτική αρχή παρακολουθεί αμέτοχη τις προκλήσεις στο πεδίο του τουρισμού», έσπευσε να επισημάνει, για να συμπληρώσει απευθυνόμενη στον δήμαρχο ότι «μετά από έναν χρόνο από τη σύσταση της Επιτροπής Τουρισμού, καθώς και από τη λειτουργία μας ως νέο σώμα, θα περίμενα την παρέμβασή σας σε κάποια πράγματα που αφορούν την περιοχή». 

Τα θέματα που χρίζουν παρέμβασης, σύμφωνα με την κ. Καζάκου

Αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος ο δήμαρχος, η κ. Καζάκου απαρίθμησε μια σειρά από θέματα που χρίζουν παρέμβασης για την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή μας: «μας προβληματίζει ιδιαίτερα το θέμα της μεταβίβασης κάποιων τουριστών μέσω ταξιδιωτικών γραφείων στην περιοχή, το οποίο όπως γνωρίζουμε όλοι απαγορεύεται, μας προβληματίζει το πολυσύνθετο θέμα της βίζας των 72 ωρών, η ανάπτυξη κάποιων πρωτοβουλιών σε τοπικές επιχειρήσεις όσον αφορά την προώθηση των τοπικών προϊόντων, οι προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού που θα μπορούσαμε να κάνουμε ως δήμος Κομοτηνής». «Να θυμίσω ότι έχω κάνει πάρα πολλές φορές θέμα την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων της Πανδρόσου», συνέχισε, «κάτι για το οποίο δεν έχω πάρει απάντηση. Θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου να έχουμε κάποια επιπλέον κίνητρα σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως επίσης τον συνδυασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τον τουρισμό, που θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο στις μέρες. Θεωρώ επίσης ότι λειτουργούμε καθυστερημένα σε πάρα πολλά θέματα. Πολύ καθυστερημένα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με την προκήρυξη και τη δημοπρασία των καταστημάτων στην παραλιακή ζώνη, που λειτουργούν σχεδόν δύο μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες δεν μπορούν να κάνουν σοβαρές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα και τα έσοδα είναι ελάχιστα. Γνωρίζω βέβαια ότι δεν ανήκει πλήρως στις αρμοδιότητές μας, παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να κάνουμε εγκαίρως κάποιες παρεμβάσεις». 

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ο δήμος

Στην εξέλιξη της τοποθέτησης η κ. Καζάκου αναρωτήθηκε για την τύχη των τουριστικών περιπτέρων στο Φανάρι, ενώ προέτρεψε τη δημοτική αρχή να φροντίζει συστηματικά κι εντατικά τόσο την καθαριότητα της παραλιακής ζώνης, όσο και της πόλης μας. Επιπλέον άσκησε κριτική στη διοίκηση για το γεγονός ότι σε τουριστική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, δεν εκτέθηκε έντυπο υλικό για το δήμο Κομοτηνής, γιατί δεν χορηγήθηκε τέτοιο από τη διοίκηση. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι τη δυσκολία των καιρών», τόνισε κλείνοντας η κ. Καζάκου, «παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να βρούμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε εξωστρέφεια με πολύ χαμηλά κόστη. Η συμμετοχή μας σε εκθέσεις είτε του εσωτερικού, είτε του εξωτερικού, θεωρείται επιβεβλημένη. Επίσης η αξιοποίηση κυρίως των ηλεκτρονικών μέσων, που δεν έχουν μεγάλα κόστη, για την προβολή της περιοχής, και η δημιουργία κάποιων ειδικών εκδηλώσεων θεματικής προβολής. Όπως επίσης πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να καλέσουμε επισήμως και να φιλοξενήσουμε στον δήμο δημοσιογράφους, οι οποίοι θα προβάλουν και θα διαμορφώσουν την κοινή γνώμη για το τουριστικό προϊόν της Κομοτηνής και της Θράκης. Τέλος, να ενεργοποιήσουμε όλες τις αδελφοποιήσεις και συνεργασίες, που είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν, δίνοντας κυρίως βαρύτητα στην τοπική μας οικονομία και στα τοπικά μας προϊόντα». 

Η απάντηση του Γιώργου Πετρίδη

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Πετρίδης, καταλόγισε στη μείζονα αντιπολίτευση αθέμιτη επικοινωνιακή τακτική, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιεί συστηματικά για τη δυνατότητα, που παρέχει ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου, για κατάθεση ερωτήσεων, προκειμένου οι θέσεις της δημοτικής παράταξης να καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Παρατηρώ τελευταία», σημείωσε εμφανώς εκνευρισμένος, «σε κάθε δημοτικό συμβούλιο σχεδόν να γίνεται αξιοποίηση της δυνατότητας, που υπάρχει, για την κατάθεση ερωτήσεων προ ημερησίας διατάξεως, προκειμένου να παραχθεί ένα επικοινωνιακό προϊόν, το οποίο θα παίξει την επόμενη μέρα στις εφημερίδες, προβάλλοντας θέσεις, κατά τα άλλα σεβαστές και θεμιτές, κυρίως της παράταξης της κ. Καζάκου». «Στο όνομα της δημοκρατίας, που πάντα υποστηρίζω», συνέχισε, «είμαι και θα είμαι ανεκτικός-γιατί εδώ περί απαίτησης ανεκτικότητας πρόκειται, αφού πρόκειται για σαφή παραβίαση του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου- και θα απαντήσω στα θέματα αυτά. Κι όποτε τα βάζετε θα τα απαντάω, αλλά κάθε φορά θα το επισημαίνω. Διότι αύριο θα δούμε πάλι στις εφημερίδες μια καταχώρηση από το facebook με αυτά τα πράγματα. Και ξέρετε ποιο είναι το προνόμιο που έχετε και το εκμεταλλεύεστε ως αντιπολίτευση σε αυτήν την φάση; Ότι αύριο δεν μπορεί να στείλει ο δήμαρχος ένα δελτίο τύπου με απάντηση σε όλα τα ζητήματα, που βάζει η κάθε παράταξη εδώ πέρα, αξιοποιώντας τον θεσμό της κατάθεσης ερώτησης για κάποιο θέμα. Σας το έχω ξαναπεί, όποια παράταξη επιθυμεί να βάλουμε ειδικό θέμα δημοτικού συμβουλίου για οποιοδήποτε σοβαρό θέμα κρίνετε, όπως για παράδειγμα για τον τουρισμό, ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο να το αφιερώσουμε σε αυτό. Αλλά όχι έτσι…». 

«Λίγο μυαλό να έχει ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, γιατί παρακάμπτουν την Κομοτηνή οι τούρκοι τουρίστες»

Εστιάζοντας στα επί μέρους θέματα, που έθιξε στην παρέμβασή της η κ. Καζάκου, ο κ. Πετρίδης παρατήρησε αρχικά ότι «πάνω από το 50% των ζητημάτων αφορούν άλλους φορείς», για να επισημάνει ότι παρόλα αυτά για αρκετά θέματα εκτός αρμοδιότητάς του έχει προβεί σε παρεμβάσεις, αλλά απείχε από τη διαφήμιση αυτών. «Το να μην βγαίνω και να μην κάνω μια επικοινωνιακή διαφήμιση των παρεμβάσεών μου, το “κατόπιν ενεργειών μου ή κατόπιν παρεμβάσεών μου έγινε αυτό” είναι μια ατέλεια που έχω ως άνθρωπος και ως πολιτικός», σημείωσε. «Δε θα το κάνω ποτέ, ακόμα κι αν εσείς με καθοδηγείτε σε αυτήν την κατεύθυνση», προσέθεσε, «οι παρεμβάσεις γίνονται όμως».
 
Για το θέμα της βίζας των 72 ωρών, «δείτε το λίγο καλύτερα αυτό και συζητήστε το με ανθρώπους που γνωρίζουν», συνέστησε στην κ. Καζάκου, και «εξετάστε πού πηγαίνουν οι τούρκοι τουρίστες, περνώντας τα σύνορα», συμπλήρωσε, «εξετάστε γιατί παρακάμπτουν την Κομοτηνή και θα καταλάβετε ότι δεν έχει να κάνει με την έλλειψη τουριστικού προϊόντος αλλά έχει να κάνει με άλλα ζητήματα, που λίγο μυαλό να έχει ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί». 

«Οι αδελφοποιήσεις έχουν ξεπεραστεί»

Αναφορικά με τις αδελφοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο θεσμός αυτός έχει ξεπεραστεί, αποκρίθηκε ότι συνειδητά απέχει η διοίκηση από την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών για την τουριστική αξιοποίησή τους. «Η λογική των αδελφοποιήσεων έχει δοκιμαστεί τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε. «Οι αδελφοποιήσεις ιστορικά έχουν αποδείξει ότι δεν οδηγούν σε κανενός είδους προστιθέμενη αξία και κυρίως στον τουρισμό», προσέθεσε, «και γι’ αυτό οι σύγχρονοι δήμοι τουλάχιστον τις έχουν απορρίψει». «Είναι καλά τα ταξιδάκια, να πηγαίνουμε δεξιά-αριστερά, να τρώμε λεφτά και να περνάμε όμορφα», σχολίασε κλείνοντας, «αλλά εμάς δεν μας αγγίζει αυτό». 

«Πολύ ωραία σκέψη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μια άλλη Ελλάδα»

«Πολύ ωραία σκέψη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια άλλη συγκυρία, όπου και οι προϋποθέσεις οι οικονομικές θα υπάρχουν και οι θεσμικές δυνατότητες και όλο το υπόλοιπο πλαίσιο», απάντησε με νόημα ο κ. Πετρίδης στην πρόταση για πρόσκληση δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων στην περιοχή, για να παρατηρήσει, απευθυνόμενος στην κ. Καζάκου, ότι «πάλι έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση».  

«Έπρεπε να στείλουμε τις χιλιάδες καρτ ποστάλ, που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση»

Δίχως να διαψεύσει την πληροφορία, που κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σχετικά με τη χορήγηση έντυπου υλικού εκ μέρους του δήμου στην Περιφέρεια για την τουριστική έκθεση, ο κ. Πετρίδης προτίμησε να κάνει έναν ελιγμό και να στρέψει τη συζήτηση στα πεπραγμένα της διοίκησης Κοτσάκη. «Μας κατηγορήσατε ότι έγινε μια έκθεση, όπου δεν υπήρχε έντυπο υλικό», σημείωσε απευθυνόμενος στην κ. Καζάκου, για να προσθέσει με διάθεση ειρωνείας «μας συγχωρείτε, έχετε δίκιο, έπρεπε να στείλουμε τις χιλιάδες καρτ ποστάλ, που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση και τις έχουμε ακόμα και τώρα και τίποτα άλλο για τον τουρισμό. Τότε, που και χρήμα υπήρχε και δυνατότητες υπήρχαν…». 

«Η δημοπράτηση των παραλιών έγινε ευθύς αμέσως μόλις μας δόθηκε η δυνατότητα»

Συνεχίζοντας με την ίδια διάθεση, «καλή η επικοινωνία αλλά τουλάχιστον αυτοπροστατευτείτε και προστατέψτε κι εμένα από το να απαντάω σε κριτικές του είδους «αργήσατε να δημοπρατήσετε τις παραλίες», απάντησε στην κ. Καζάκου στη σχετική της ερώτηση. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι δε γνωρίζετε, γιατί οφείλατε να γνωρίζετε, ότι η δημοπράτησητων παραλιών έγινε ευθύς αμέσως μόλις μας δόθηκε η δυνατότητα από την κεντρική διοίκηση», έσπευσε να επισημάνει. 

«Όντως υπάρχει μια αδυναμία στην αξιοποίηση των κατασκηνώσεων της Πανδρόσου»

Για το τέλος, και μετά από υπενθύμιση εκ μέρους της κ. Καζάκου, ο κ. Πετρίδης άφησε το θέμα του τι μέλλει γενέσθαι με τις κατασκηνώσεις της Πανδρόσου. Η απάντηση, που έδωσε, μάλλον δεν ικανοποίησε κανέναν, αφού προοπτική στον κοντινό ορίζοντα για επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων δε φαίνεται να υπάρχει. «Όντως εκεί υπάρχει μια αδυναμία στην αξιοποίησή τους», αναγνώρισε, «είναι ένα από τα σημεία της κριτικής, στα οποία έχετε ένα δίκιο». Υπενθύμισε, βέβαια, τη δραματική έλλειψη προσωπικού, που ταλανίζει το δήμο, αλλά επανέλαβε ότι «εκεί την κριτική τη δέχομαι, θα έπρεπε να βρούμε ενδεχομένως τρόπους, ακόμα και κάνοντας το αδύνατο δυνατό να τις λειτουργήσουμε». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.