Νεα Κληση σε απολογια των δημοτικων συμβουλων Ιασμου που καταψηφισαν τον ισολογισμο του Δημου

Παναγιώτης Σπορίκης: «Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Υπουργείο Εσωτερικών και κυβέρνηση να σταματήσουν εδώ και τώρα κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δημοτικός Σύμβουλος Ιάσμου, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, κ. Παναγιώτης Σπορίκης, κάνοντας γνωστό πως δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσμου, που καταψήφισαν τον ισολογισμό και τους απολογισμούς του Δήμου, καλούνται για δεύτερη φορά σε απολογία. Ο κ. Σπορίκης στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια και νόθευση της ελεύθερης  βούλησης και έκφρασης ενός εκλεγμένου οργάνου, εξηγώντας το ιδεολογικό-πολιτικό πλαίσιο με βάση το οποίο τοποθετείται η Λαϊκή Συσπείρωση στην τοπική αυτοδιοίκηση και επισημαίνει το αυτονόητο, δηλαδή ότι « θα αποτελούσε πολιτικό παραλογισμό να έχουμε καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς και να υπερψηφίσουμε τους οικονομικούς απολογισμούς και ισολογισμούς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η  νέα κλήση σε απολογία των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων που καταψήφισαν τον ισολογισμό οικονομικού έτους 2020, τον οικονομικό απολογισμό Β, Γ και Δ τριμήνων του έτους 2021, καθώς και τον οικονομικό απολογισμό Α τριμήνου 2022 του Δήμου Ιάσμου Ροδόπης, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, «για το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» αποτελεί απαράδεκτη αντιδημοκρατική ενέργεια, διοικητική πράξη περιορισμού και νόθευσης της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης ενός εκλεγμένου οργάνου. Είναι συνέχεια της προηγούμενης κλήσης σε απολογία την οποία αντικρούσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση πολιτικά και νομικά μέσω υπομνήματος. Συγκαταλέγεται στη μακριά λίστα νομοθετημάτων, εγκυκλίων, αποφάσεων κλπ που συγκροτούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξασφαλίζουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στο επίπεδο των Δήμων, των Κοινοτήτων και των Περιφερειών.

Αυτό το πλαίσιο το συνδιαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση με τις εκάστοτε «μεταρρυθμίσεις» (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως αυτές για την περιβόητη «κυβερνησιμότητα» που έφερε η ΝΔ. Με αυτό το πλαίσιο συμφωνούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τι ισχυρίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ερμηνεύοντας πληθώρα νόμων, άρθρων και διατάξεων; Ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τους οικονομικούς απολογισμούς αποτελούν «δέσμια αρμοδιότητα» και πως τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων «έχουν μόνο τη δυνατότητα κατά τη λήψη της σχετικής απόφασης να διατυπώσουν παρατηρήσεις…». Και πως «… η μη άσκηση αρμοδιότητας, πόσο δε μάλλον δέσμιας, από το διοικητικό όργανο συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, επισύροντας τις αντίστοιχες πειθαρχικές ευθύνες». Μάλιστα ακόμα και αν προκύπτουν διαχειριστικά λάθη, παραλείψεις ή και ατασθαλίες, το μόνο που μπορεί να κάνει ένας δημοτικός σύμβουλος είναι να τις επισημάνει! Το πρόβλημα για την Αποκεντρωμένη βρίσκεται στο γεγονός ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης (που ωστόσο είναι πλειοψηφική δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο) καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό 2021, κάθε παράταξη με το δικό της σκεπτικό και επομένως αυτός δεν εγκρίθηκε. Αν είναι σωστή η ερμηνεία που δίνει η Αποκεντρωμένη τότε προφανώς πρόκειται για ζήτημα που διέλαθε της προσοχής της σημερινής κυβέρνησης αφού αντίστοιχα «προβλήματα» τα έλυσε με το νόμο για την «κυβερνησιμότητα».

Με λίγα λόγια, όπως παρακάμπτεται η όποια κατ΄ επίφαση «δημοκρατική» λειτουργία, με τις αποφάσεις για τα πλέον σοβαρά ζητήματα να παίρνονται σε Επιτροπές του Δήμου καθιστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν «διακοσμητικό» ή όπως συμβαίνει με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα (που στην ουσία δεν υπάρχει η δυνατότητα καταψήφισης μιας εισήγησης, παρά μόνο η κατάθεση ξεχωριστής εισήγησης), έτσι και στην υπόθεση των οικονομικών απολογισμών και των ισολογισμών, η ψηφοφορία καθίσταται πέρα για πέρα κάλπικη! Δεν υπάρχει το γνωστό σε όλους «υπέρ, κατά, λευκό». Υπάρχει μόνο το «υπέρ» και για όποιον επιθυμεί η «διατύπωση παρατηρήσεων και αντιρρήσεων»!!! 

Αυτό το πλαίσιο αποτελεί εξέλιξη μιας πορείας αντιδραστικοποίησης των ΟΤΑ, μετατροπής τους σε κατεξοχήν κρατικά όργανα εφαρμογής των κατευθύνσεων των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πάση θυσία διασφάλιση της ανταποδοτικής λειτουργίας, της λειτουργίας με τη λογική «κόστους – οφέλους», με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Για να κερδίζουν οι λίγοι και να την πληρώνουν οι πολλοί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου τοποθετείται πάντα με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Από το μετερίζι του αγώνα για τα δικαιώματα του λαού, δίνουμε τη μάχη μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε σύγκρουση με το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας του. Για αυτό καταψηφίσαμε τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς και τα ανεπαρκή, για τα μεγάλα ζωτικά προβλήματα του λαού, τεχνικά προγράμματα. Με τα ίδια πολιτικά κριτήρια, τοποθετηθήκαμε απέναντι στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τους οικονομικούς απολογισμούς και ισολογισμούς. Γιατί τα πεπραγμένα της διοίκησης ανταποκρίθηκαν σε όσα προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί.

Θα αποτελούσε λοιπόν πολιτικό παραλογισμό να έχουμε καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς – που προέβλεπαν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις δημοτικές υπηρεσίες, έσοδα που βαίνουν μειούμενα από τα κράτος και αυξάνονται χρόνο με το χρόνο από τις τσέπες των δημοτών (ίδια έσοδα από την τοπική φορολογία, τέλη, κάθε είδους χαράτσια και πρόστιμα), που στο σκέλος των δαπανών έχουν για εργολάβους και επιχειρηματικούς ομίλους αλλά υστερούν όταν πρόκειται για τη στήριξη του λαού! – και να υπερψηφίσουμε τους οικονομικούς απολογισμούς και ισολογισμούς που αποτύπωσαν αυτές τις ίδιες προτεραιότητες και στοχεύσεις.

Σε αυτήν την ξεκάθαρη πολιτική θέση εμμένουμε και δεν αίρουμε την τοποθέτηση και την ψήφο μας. Καλούμε δε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να σταματήσουν εδώ και τώρα κάθε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.