Νεα αρχη με τη Νεα Αριστερα για τον Οζγκιουρ Φερχατ

Για τους λόγους που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πεποίθησή του στις συμπράξεις για το καλό της Ροδόπης μίλησε ο Βουλευτής Ροδόπης

Μια νέα αρχή, με τη Νέα Αριστερά κάνει ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, που το πρωί του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου εγκαινίασε το πολιτικό του γραφείο, που συστεγάζεται με το γραφείο της Νέας Αριστεράς, στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 12.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, αναφέρθηκε στους λόγους που αποφάσισε να ενταχθεί στο νέο αυτό σχηματισμό, τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη της Ροδόπης, με πραγματική στήριξη στο πανεπιστήμιο, τους αγρότες της αλλά και τις υποδομές της.

Εξέθεσε επίσης τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχή στο νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων ζευγαριών, μίλησε για την πορεία του ως βουλευτής, και ενώ δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά και εθνικά, δεν απέφυγε να εκθειάσει τον πρώην πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα.

Ξεκάθαρος για τις επιλογές

Ως εκπρόσωπος της Ροδόπης, και ειδικότερα της μειονότητας, τόνισε πως στους λίγους μήνες που υπηρετεί τόσο κοινοβουλευτικά όσο και την κοινωνία, έχει αντιληφθεί πως πρέπει να είναι ειλικρινής και να κοιτά την κοινωνία στα μάτια, και ξεκάθαρος για τις επιλογές και τις θέσεις που πρέπει να τεθούν για να πάει μπροστά η κοινωνία.

«Υπηρέτησα από όποιο κομματικό πόστο βρέθηκα, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Νέα Αριστερά, αλλά πολύ περισσότερο ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος του λαού της, τη Ροδόπη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και θα συνεχίσω να την υπηρετώ για να γίνει μια περιοχή που αξίζει να ζει κανείς» σημείωσε. Αυτή η προσπάθεια όμως αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, μιας και είναι ανάμεσα στις φτωχότερες της Ελλάδας και της Ευρώπης, με τον κ. Φερχάτ να επισημαίνει πως παρά τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, οι άνθρωποί της δεν κατάφεραν να βρουν το σωστό βηματισμό ώστε να γίνει ανταγωνιστική, ελκυστική και θα δίνει προοπτική και νόημα στη ζωή των νέων ανθρώπων. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης, τόνισε, είναι ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και των πολιτικών κομμάτων κι σχηματισμών.

«Η Ροδόπη μας, είναι πλούσια σε πολυπολιτισμικότητα, στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της, και στις δημοκρατικές τομές που μπορεί να ανοίξει ώστε η κοινωνία μας να πάει μπροστά» τόνισε. «Εμείς είμαστε οι εγγυητές της σταθερότητας και της πολιτικής έκφρασης όλων των πολιτών, ανεξαιρέτως σε ποια κοινωνική κατηγορία και ομάδα ανήκουν» σημείωσε μιλώντας για την παράταξή του, θυμίζοντας πως ο αγώνας τους θα έχει πάντα ταξικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα τους δώσουν και τις λύσεις.

Ενίσχυση ΔΠΘ και αγροτών

Αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν την περιοχή μας, ξεκίνησε από το ΔΠΘ, τονίζοντας πως θέλουν ένα πανεπιστήμιο αρωγό στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας ώστε να εξελιχθεί, και όχι να κλείνουν τα τμήματά του, με αποτέλεσμα λιγότερους φοιτητές, αλλά και ένα πανεπιστήμιο περιορισμένων δυνατοτήτων.

Για αυτό και η Νέα Αριστερά γενικότερα, και ο ίδιος ως βουλευτής Ροδόπης, αντιμάχονται τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας πως αν αυτά ιδρυθούν, τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ, που υποστηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Συνεχίζοντας στα αγροτικά θέματα, που βρίσκονται ψηλά στην επικαιρότητα λόγω των κινητοποιήσεων, τόνισε πως η Ροδόπη, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τομέα, έχει και πολλά πλεονεκτήματα, με πολλά ποιοτικά προϊόντα που δεν έχουν βρει τη θέση τους στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Όμως τόνισε πως οι πολιτικοί πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους αγρότες, πως το μοντέλο παραγωγής αυτή τη στιγμή δεν τους βοηθά, και οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες σταδιακά εξαφανίζονται λόγω των κυβερνητικών επιλογών.

Ειδική μνεία έκανε στους καπνοπαραγωγούς, που η συρρίκνωση και η αύξηση του κόστους παραγωγής, δεν τους αφήνουν περιθώρια για να παράγουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η Νέα Αριστερά, σημείωσε, έχει πολιτικό πρόγραμμα και πρόταση, για την δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τους παραγωγούς ώστε αυτό που παράγουν να αξίζει, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και κάνοντας έκκληση στο ΥΠΑΑΤ να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Στην καρδιά της προοδευτικής παράταξης η Νέα Αριστερά

Όσο αφορά το θέμα της ανάπτυξης, η Ροδόπη είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές σε θέματα υποδομών, τόνισε ο βουλευτής, θυμίζοντας πως αποτελεί γεωστρατηγικός κόμβος, και σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να ανταποκριθεί η πολιτεία για να αποκτήσει μια ισχυρή οικονομία.

Όλες οι κοινοβουλευτικές τους προτάσεις, το έργο, και οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην κοινωνία, αποσκοπούν σε μια περιοχή που θα είναι πολύ καλύτερη από σήμερα.

«Το νέο μας γραφείο θα γίνει το πολιτικό σπίτι όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα βρίσκονταν πριν» σημείωσε, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν, μετά από σκληρές και βασανιστικές αποφάσεις, μπορούν να αλλάξουν κόμματα και καταστάσεις.

Όμως η Νέα Αριστερά προάγει την προοδευτική παράταξη, συμβολίζει την συνοχή στον τόπο, τα αριστερά ιδανικά που πρέπει να εξυπηρετούν την κοινωνία. «Οι αρχές και οι αξίες μας είναι αυτές που θα μας οδηγήσουν από εδώ και στο εξής χωρίς τοξικότητα, χωρίς διαξιφισμούς και χωρίς πολιτικές ίντριγκες, με μόνη παρακαταθήκη την εμπειρία και την εμπιστοσύνη του λαού της περιοχής» ανέφερε, ευχαριστώντας τους γιατί άντεξαν σε πολλές πιέσεις, προεκλογικά και μετεκλογικά, δείχνοντας πως οι άνθρωποι λειτουργούν και παράγουν καλύτερα σε ένα δημοκρατικό τόπο, που μπορούν να σκεφτούν και να εκφράζονται ελεύθερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περιοχή όπου η αρμονική συνύπαρξη των δύο σύνοικων στοιχείων μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αποχή με το βλέμμα στην τοπική κοινωνία για το γάμο των ομοφύλων

Ερωτηθείς για την αποχή του στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Φερχάτ σημείωσε πως κάθε βουλευτής πρέπει να σκέφτεται σοβαρά πριν νομοθετήσει, βγαίνοντας από τα κομματικά στεγανά.

«Σέβομαι τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, απλώς δεν θα μπορούσα να μετέχω, ακυρώνοντας την πολιτική σταδιοδρομία που μου έχει δώσει η τοπική κοινωνία» ανέφερε, σημειώνοντας πως η νομοθέτηση πέρα από τη νομιμότητα, αφορά και την ηθική πλευρά της πολιτικής του. Για αυτό και δεν μετείχε, για να μπορεί να κοιτά στα μάτια την τοπική κοινωνία και να μην παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις που έχει με αυτή.

Θεωρεί δε πως βουλευτές από την περιοχή μας που ψήφισαν υπέρ να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς τις ανακρίβειες που θεωρεί ότι είναι η σύνδεση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια με τα μειονοτικά δικαιώματα που έγινε μετά την ψήφιση. «Για κάτι το οποίο δεν μπορεί να υποστηριχθεί μέσα στην τοπική κοινωνία της Ροδόπης, ο εκπρόσωπος του λαού θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του με πολύ σκέψη και ώριμη αναζήτηση των λύσεων» ανέφερε.

Δεν παραδίδει την έδρα

Όσο για το αίτημα από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει την έδρα του, ο κ. Φερχάτ τόνισε πως η εκλογή στην έδρα έρχεται κάτω από συγκεκριμένες ονομασίες κομμάτων, αλλά και βάση των πολιτικών και τα προγράμματα των κομμάτων αυτών.

Θεωρεί δε πως από τη στιγμή της αποχώρησης του πρώην προέδρου κ. Αλέξη Τσίπρα, και τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια, τα πράγματα άλλαξαν άρδην όσο αφορά αυτά τα προγράμματα.

Όσο για την παράδοση της έδρας, υπενθύμισε πως για να αποκτήσει κάποιος μια έδρα εκλέγεται από το λαό, και μπορεί να την πάρει πίσω μόνο ο λαός. Ειδικά στη Ροδόπη, ανέφερε, η απόσταση που τον χώριζε σε αριθμό ψήφων από τους υπόλοιπους δεν άφηνε τέτοιες εκκρεμότητες.

«Δεν μας πτοεί τι λένε οι πρώην σύντροφοι, αλλά δεν θα δεχτούμε να αποκαλούνται οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς αποστάτες» ανέφερε, γιατί στα δύσκολα δεν το έβαλαν στα πόδια, ενώ προσπάθησαν να ξεκινήσουν ένα κόμμα από την αρχή, για να καλύψει το κενό από την κεντροαριστερά μέχρι την αριστερά και να δώσει νέα πνοή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο μεγαλύτερος εχθρός, σημείωσε, είναι η αποχή, η αποξένωση που νοιώθουν οι νέοι από την πολιτική, που δεν τους ελκύει πια. «Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα μας να απευθυνθούμε στην καρδιά και τη ζωή τους, και να είμαστε ρεαλιστές απέναντι στην κοινωνία» ανέφερε.

Θύμισε δε πως με την αποχώρησή του ίδιου και άλλων μελών του κόμματος από το ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησαν πάνω από 700 άτομα από τη Ροδόπη, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή, δείχνοντας, κατά την άποψή του, πως ήταν εσφαλμένη η προσπάθεια που έγινε εντός του κόμματος για να ελεγχθούν καταστάσεις.

Δεν θέλησε δε να σχολιάσει για τα νέα μέλη που μπορεί να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ και τυχόν εσωτερικές αντιδράσεις που υπάρχουν, σημειώνοντας πως δεν έχουν κοινή πορεία με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάτι να τους συνδέει, όμως τα τελευταία γεγονότα αποκαλύπτουν μιζέρια όσο αφορά τον τοπικό πολιτικό σχηματισμό.

Ανασυγκρότηση για τη Νέα Αριστερά

Στη Νέα Αριστερά, ανέφερε, έχουν σχηματιστεί οργανώσεις Μελών, έχουν σχηματιστεί τα άτυπα συντονιστικά, και αυτές τις μέρες θα ανακοινωθεί και αυτό της Ροδόπης. Πιστεύει δε πως η εμπειρία των κοινοβουλευτικών μελών της Νέας Αριστεράς τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούν το όγκο του κοινοβουλευτικού έργου και πως μέχρι τις εκλογές η Νέα Αριστερά θα δει τα ποσοστά της να αυξάνονται, την ώρα που ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι σε θέση να καλύψουν την μεγάλη πλειοψηφία του προοδευτικού Δημοκρατικού κόσμου.

Απαντώντας στις κατηγορίες από συγκεκριμένες πλευρές, για μη δραστηριοποίηση τοπικά, σημείωσε ότι έχει βρει την πολιτική σταθερότητα, βάζει μπροστά όλη την κοινωνία, και δεν βάζει διακριτά όρια στη σχέση τους με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, και η συνεργασία με τους υπόλοιπους βουλευτές της Ροδόπης θεωρείται δεδομένη όταν πρόκειται για το καλό της περιοχής.

«Το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τελειώσει για τη χώρα»

Ο κ. Φερχάτ έμπλεξε πάντως το εγκώμιο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας πως είναι ένας άνθρωπος με σοβαρότητα και ευθύνη αποφάσισε να αποχωρήσει από το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας υπηρετήσει μέσα από τη συλλογικότητα.

Άλλωστε τον εκτιμά πολύ ως άνθρωπο, που σκέφτεται το καλό του λαού και της κοινωνίας, ενώ θεωρεί πως θα υπάρχουν εξελίξεις στο χώρο από την κεντροαριστερά μέχρι την Αριστερά, και εκτιμά πως το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τελειώσει για την χώρα, και δεν οφείλεται σε αυτόν η διάλυση του πολιτικού χώρου, που δεν είχε αναχώματα και δικλείδες ασφαλείας.

«Η ηγετική του φυσιογνωμία αλλά και η ανθρωπιά που τον διακατέχει τον κάνουν μοναδικό» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.