Ναι στο αιολικο παρκο στην ορεινη Νυμφαια απο το Περιφερειακο Συμβουλιο

Θα κατασκευαστεί δυτικά από την περιοχή του Οχυρού

Θετικά κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ στην δημιουργία νέου αιολικού πάρκου στην Ορεινή Ροδόπη, κοντά στο Οχυρό της Νυμφαίας.

Πρόκειται για αιολικό πάρκο 42MW, που θα δημιουργηθεί στη θέση «Κλεισούρα» που βρίσκεται περίπου 700 μέτρα βορειοδυτικά από τον συνοικισμό Νυμφαίας, 2,8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον οικισμό Μικρή Άδα, 2,6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τον οικισμό Νυμφαία, 5,3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τον οικισμό Πάνδροσο και 5,7 χιλιόμετρα βόρεια από τον οικισμό Σύμβολα.

Μαζί με το αιολικό, θα δημιουργηθεί και υποσταθμός περίπου 750 μέτρα δυτικά από τον οικισμό Πανδρόσου και 1,4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τον οικισμό Συμβόλων.

Το Αιολικό Πάρκο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 42 ΜW, αποτελείται από 10 Ανεμογεννήτριες της εταιρείας VESTAS ονομαστικής ισχύος 4,2MW η καθεμία. Ο μεταλλικός πυλώνας έχει ύψος 105 μέτρα, ενώ η φτερωτή της ανεμογεννήτριας έχει διάμετρο 136 μέτρα και αποτελείται από τρία πτερύγια.

Αξίζει να σημειωθεί πως την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας καταψήφισαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αναφέροντας αφενός πως δεν έχει προχωρήσει κάποια μελέτη για την χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, όπως έχει ζητηθεί στο παρελθόν, ενώ σημείωσαν πως υπάρχει αρνητική απόφαση της κοινότητας Πανδρόσου για το έργο.

Ιρφάν Χατζηγκενέ: «Η διοίκηση Μέτιου για άλλη μία φορά επέλεξε να μην ακούει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας»

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Περιφερειακού Συμβούλου Ξάνθης με την Περιφερειακή Σύνθεση κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, ο οποίος σημείωσε πως «δυστυχώς για άλλη μία φορά η Διοίκηση επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία στα θέματα που αφορούν την περιοχή μας και μάλιστα όσο πιο κοντά στον ορεινό όγκο, τόσο μικρότερο το ενδιαφέρον τους».

Ο ίδιος έσπευσε να επαναλάβει την πάγια θέση της παράταξης πως «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μας ενδιαφέρουν και τις στηρίζουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιαστεί η εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών», ωστόσο συμπλήρωσε πως «δυστυχώς, η διοίκηση Μέτιου για άλλη μία φορά επέλεξε να μην ακούει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας και να μην σεβαστεί τις θέσεις των κατοίκων. Και αυτό είναι καταδικαστέο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.