Ναγκορνο Καραμπαχ: «Παυει να υφισταται» ως ανεξαρτητη δημοκρατια

Ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της από την 1η Ιανουαρίου 2024

Η αρμενική αυτονομιστική ηγεσία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο θύλακος στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν παύει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να θεωρεί εαυτόν ανεξάρτητο από το Μπακού.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες, με την οποία έλαβε τέλος η 24ωρη σύγκρουση στην περιφέρεια με τους 120.000 Αρμένιους κατοίκους, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, -ή Αρτσάχ στα αρμενικά- παύει να διεκδικεί την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν την οποία κανένα άλλο κράτος δεν αναγνώρισε αφότου προκηρύχθηκε.

Όπως μεταδίδει η έγκυρη αρμενική ειδησεογραφική πύλη 24news, «η Δημοκρατία του Αρτσάχ θα πάψει να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου του 2024», σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Σαμβέλ Σαχραμανιάν, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από όπου ήδη ο μισός αρμενικός πληθυσμός έχει διαφύγει με προορισμό τη γειτονική Αρμενία. Έτσι διαλύονται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες όλοι οι κρατικοί οργανισμοί των αυτονομιστών.

«Σύμφωνα με το διάταγμα, σε σχέση με τη δύσκολη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση, με βάση την προτεραιότητα της διασφάλισης της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Αρτσάχ, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της διοίκησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, έχοντας συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ότι η ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη μετακίνηση των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα, διασφαλίζεται μαζί με την περιουσία τους στα οχήματα κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν», γράφει η ιστοσελίδα της Αρμενίας αναφερόμενη στον διάδρομο που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την ελεύθερη Αρμενία.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι σύμφωνα με το διάταγμα «ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού εκτός της δημοκρατίας, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, γνωρίζει τις συνθήκες επανένταξης που παρουσιάζει η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να λάβει μια ανεξάρτητη και ατομική απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα παραμονής ή επιστροφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο μέλλον».

Εκτιμάται ότι πάνω από 65.000 Αρμένιοι κάτοικοι του θυλάκου έχουν κινηθεί προς την Αρμενία μετά τα γεγονότα της 19ης Σεπτεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.