Να το παρουμε «αλλιως» προτρεπει το ΚΚΕ ΑΜΘ για τα αιολικα παρκα

Προτείνει τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας

Τις αντιδιαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις για πρόσβαση σε μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον για όλους σε σχέση με την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αναδεικνύει η Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ, λαμβάνοντας θέση στο θέμα της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στην περιοχή μας. Το περιφερειακό όργανο του ΚΚΕ δηλώνει την εναντίωση του στην αυξανόμενη αδειοδότηση ανεμογεννητριών, καταθέτοντας την πρόταση για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, ο οποίος θα διασφαλίζει την υποδομή και την κάλυψη των αναγκών με κεντρικό σχεδιασμό.

Τα παραπάνω εξηγεί αναλυτικά σε σχετική της ανακοίνωση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Οι ΑΠΕ μπορεί να είναι φιλικές προς το περιβάλλον αλλά δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό. Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο μικροκλίμα των περιοχών, ενώ  πρέπει  να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτοκτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) για να κριθεί η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου.

Μέσα στη «ζούγκλα» της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοί όμιλοι είναι αυτοί που επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, με γνώμονα  πάντα τη μέγιστη κερδοφορία τους

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι προπαγανδίζουν την ευαισθησία τους για το περιβάλλον, είναι όμως έτσι; Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης»; 1ος να βρουν νέο πεδίο κερδοφορίας τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων της ενέργειας και άλλων κλάδων, 2ος το προβάδισμα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα, 3ος η ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Ο λαός πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις εξελίξεις»

Παράλληλα το ΚΚΕ ΑΜΘ επισημαίνει πως «η προπαγάνδα για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να πείσει κανέναν την ώρα που το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε από την ανυπαρξία των απαραίτητων έργων, μέτρων προστασίας, από την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Όταν παράλληλα, δεν έχει αποκλειστεί η καταστροφική επένδυση των χρυσορυχείων.

Ο λαός πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις εξελίξεις. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση στήριξε την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, ενέκρινε εκατοντάδες άδειες νέων αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα. Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια που στηρίζουν αυτή τη πολιτική.

Να το πάρουμε «αλλιώς»! Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, ο οποίος θα διασφαλίζει την υποδομή και την κάλυψη των αναγκών με κεντρικό σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει επαρκή και φτηνή λαϊκή κατανάλωση, θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, θα τηρεί την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των οικιστικών ζωνών, και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, θα αξιοποιεί όλες τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές πηγές, τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία».

Κλείνοντας το ΚΚΕ ΑΜΘ καλεί το λαό σε αγώνα για:

  • Καμιά νέα άδεια για αιολικά πάρκα.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
  • Να εκπονείται συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μια περιοχή και των συνοδών τους έργων.
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο “πράσινο τέλος” και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
  • Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.