Να μεγιστοποιησουν τον ρολο του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης θελουν ΠΑΜΘ και ΥΠΠΟΑ

Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού «Ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αγαθό για όλους τους πολίτες, και είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε αυτό όπου και αν βρίσκονται»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί από το Σάββατο στη Θράκη.

Ο Υφυπουργός είχε συναντήσεις και επισκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη, πριν επισκεφτεί την Κομοτηνή τη Δευτέρα, ενώ θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στον Έβρο.

Προγραμματισμός για όλη την ΑΜΘ

Ο κ. Γιατρομανωλάκης επισκέφτηκε αρχικά το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και την ειδική σύμβουλο, υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και αρμόδια για τις δράσεις πολιτισμού και τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, και στη συνέχεια πραγματοποίησε σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

«Συζητάμε, ακούμε, μαθαίνουμε, γιατί μόνο αν έχεις ξεκάθαρη εικόνα μπορείς να διαμορφώσεις προγράμματα» σημείωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης, ο οποίος τόνισε πως ελέγχουν ποια έργα μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο Ανάκαμψης, με ειδικό πρόγραμμα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Από την επίσκεψή του, τόνισε, επιβεβαιώθηκε αυτό που γνώριζαν ήδη, ο σημαντικός πολιτιστικός πλούτος της περιοχής, αλλά και οι δυνατότητες που έχει ο κλάδος του πολιτισμού να αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης της περιοχής, σε ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα φέρει θέσεις εργασίες στη Θράκη, θα κρατήσει τον κόσμο της σε αυτή και θα ενισχύσει και το brand name της ως τουριστικός προορισμός.

Βήματα για ένα μοντέλο λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής

Ειδικά για το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Κομοτηνής όσο και της Θράκης, λόγω της πολιτιστικής εμπειρίας που μπορεί να παρέχει, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

«Μέλημα του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της Περιφέρειας είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας του, και μεγιστοποίησης του ρόλου που μπορεί να παίξει» ανέφερε, εντοπίζοντας κοινή πρόθεση, και από τις δύο πλευρές, για να βρεθεί ένα αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας, που θα φέρει και μια προστιθέμενη πολιτιστική αξία στην πόλη.

Για αυτό και συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα ενεργειών με τον κ. Περιφερειάρχη, που θα εντάξουν και στο ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αποκτήσει το Μέγαρο Μουσικής το ρόλο που του πρέπει μέσα στην καθημερινή ζωή της Κομοτηνής, μέσα από ένα ενδιαφέροντα πολιτιστικό προγραμματισμό.

Πέρα αυτού, συμφώνησαν να κάνουν μεθοδικά βήματα για να αποκτήσει και εντονότερη δραστηριότητα, με την συζήτηση να αγγίζει θέματα λειτουργίας, προγραμματισμού αλλά και υποδομών. «Σχεδιάζουμε ένα πλάνο για να περάσει το Μέγαρο στην επόμενη του μέρα» ανέφερε συγκερκιμένα ο υφυπουργός.

Νέα διαδρομή για τον σύγχρονο πολιτισμό της ΑΜΘ

Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτά που θα προκύψουν μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού, θα είναι και σημαντικά για την περιοχή μας, αλλά και τη λειτουργία του Μεγάρου.

Πέρα από την πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας οδού, στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σημαντικά μνημεία της περιοχής, ο Περιφερειάρχης αποκάλυψε πως η Περιφέρεια συζητά τη δημιουργία μιας νέας διαδρομής με κτίρια σύγχρονου πολιτισμού και άλλα σημεία που θα τη συμπληρώσουν, ώστε η περιοχή μας να αποτελεί προορισμό για Έλληνες και ξένους.

Η δε κ. Κοσμίδου σημείωσε πως ότι στόχος τους σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ακριβώς να μεγιστοποιήσουν τον καταπληκτικό χώρο που διαθέτει η Περιφέρεια, και «την προσπάθειά μας τη μικρή να την μεγαλώσουμε».

Συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής

Μετά από την Περιφέρεια ο κ. Γιατρομανωλάκης μετέβη στο Δήμο Κομοτηνής, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, με τον οποίο συζήτησαν για τον πολιτισμό στην περιοχή μας, και κοινά προγράμματα μέσα από τα οποία θα μπορέσει το πολιτιστικό της απόθεμα να αναπτυχθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό.

«Είναι μεγάλη μας η χαρά που το Υπουργείο έρχεται στην πόλη μας για τον πολιτισμό της περιοχής μας» ανέφερε ο κ. Γκαράνης, σημειώνοντας πως θα είναι χαρά τους να έχουν στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής για τον Πολιτισμό, που αποτελεί ένα «δημόσιο αγαθό για όλους τους πολίτες, και είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε αυτό όπου και αν βρίσκονται».

Επανέλαβε δε και στον Δήμαρχο Κομοτηνής την δυνατότητα το πολιτισμού να δώσει προστιθέμενη αξία στη Θράκη, με ήπιο βιώσιμο τρόπο, τονίζοντας πως προσβλέπει σε μια συνεργασία σε βάθος χρόνου, η οποία θα φέρει καλά αποτελέσματα για την περιοχή, με ανύψωση τόσο του πολιτιστικού επιπέδου, όσο και της τοπικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Να εκπληρώσει το ΔΗΠΕΘΕ τον καλλιτεχνικό και τον εκπαιδευτικό του σκοπό

Ο Υφυπουργός στη συνέχεια μετέβη στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρό του κ Νότη Χαραλαμπίδη.

Ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε πως τους απασχολεί η λειτουργία και των δύο ΔΗΠΕΘΕ της ΑΜΘ, Καβάλας και Κομοτηνής, για αυτό και είχε συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη μας.

Τα ΔΗΠΕΘΕ, τόνισε, οφείλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη πολιτιστική ζωή των πόλεων στις οποίες έχουν την έδρα τους και όχι μόνο, για αυτό και επιδίωξε να επισκεφτεί αυτό της Κομοτηνής, ώστε να γνωρίσει από πρώτο χέρι τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, ώστε να βρεθούν λύσεις.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι κάθε ΔΗΠΕΘΕ να παίξει πιο έντονο ρόλο στην πόλη που δραστηριοποιούνται, εκπληρώνοντας και τους δύο σκοπούς τους, τον καλλιτεχνικό και τον εκπαιδευτικό. «Μας ενδιαφέρουν και τα δύο κομμάτια, και αυτά θα εξερευνήσουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.