«Να μπορουν εκπαιδευτικοι (ΠΕ70) μελη της μουσουλμανικης μειονοτητας να εργαζονται σε μειονοτικα σχολεια»

Ζητούν από τον Νίκο Φίλη βουλευτές του ΚΚΕ

Να καταργηθούν οι διατάξεις νόμων που απαγορεύουν σε εκπαιδευτικούς ΠΕ70 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να διδάσκουν σε μειονοτικά σχολεία ζητούν από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δύο βουλευτές του ΚΚΕ. Όπως σημειώνουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής η παραπάνω απαγόρευση έχει δημιουργήσει «σοβαρές ανωμαλίες και δυσλειτουργίες σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών της μειονότητας και γενικότερα». 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές:

«Με το άρθρο 64 παρ. 1 του Ν. 4310/2014 που ρυθμίζει ζητήματα εκπαιδευτικού προσωπικού στα μειονοτικά σχολεία ορίζεται ότι:
«…Στις θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτές ορίζονται σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου εβδόμου του ν. 694/1977 (Α΄ 264), δεν επιτρέπεται να υπηρετούν μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».
 
Με την ψήφιση του παραπάνω άρθρου, εκπαιδευτικοί ΠΕ70 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που εργάζονταν για χρόνια σε μειονοτικά σχολεία αναγκάστηκαν σε μετάθεση σε δημόσια σχολεία το σχολικό έτος 2015-16. Ταυτόχρονα, αναστάτωση προκλήθηκε φέτος και σε άλλα σχολεία καθώς η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ70 μελών της μουσουλμανικής μειονότητας οδήγησε στην αλλαγή σχολείων άλλων εκπαιδευτικών στη μέση της χρονιάς, καθώς οι πρώτοι δεν μπορούσαν να εργαστούν σε σχολεία που είναι μειονοτικά και είχαν κενά.
 
Από την πρώτη στιγμή, την αντίθεσή τους σε αυτό το άρθρο είχαν εκφράσει το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών σωματεία της Θράκης και ζητούσαν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, υποστηρίζοντας ότι:
 
Και στα δύο προγράμματα του μειονοτικού σχολείου πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διδάσκει κάθε εκπαιδευτικός που διαθέτει την κατάλληλη παιδαγωγική-επιστημονική εκπαίδευση αλλά και την κατάλληλη εκπαίδευση στη γλώσσα που διδάσκει, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα.
 
Επειδή η επιστημονική τεκμηρίωση είναι με βάση τη γλώσσα και όχι τη θρησκεία ή την καταγωγή.
 
Επειδή αποδείχθηκε και στην πράξη ότι η εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν.4310/2104, δημιουργεί σοβαρές ανωμαλίες και δυσλειτουργίες σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών της μειονότητας και γενικότερα,
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την κατάργηση της παρ.1 του άρθρου 64 του ν.4310/2014 ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά να μπορούν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να εργάζονται με τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ΠΕ70».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.