«Να μπει τωρα ενα τελος στην διακριση Ελληνων πολιτων αναλογα με την εθνικη τους καταγωγη για την προσβαση στις δημοσιες λειτουργιες»

Τροπολογία από πέντε βουλευτές της ΔΗΣΥ μεταξύ των οποίων ο Ιλχάν Αχμέτ

Με τροπολογία που κατέθεσαν χθες και συνυπογράφουν πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, εισάγεται προτεινόμενη διάταξη για την κατάργηση της πρόβλεψης του υπαλληλικού κώδικα σύμφωνα με την οποία «όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να διορισθούν ως υπάλληλοι πριν από την συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση της» .
 
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ι) Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης – πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
 
Να σημειωθεί ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι (ΟλΣτΕ 3317/2014), στην περίπτωση που εισάγεται με διατάξεις του κοινού ή του κανονιστικού νομοθέτη διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες, η διάκριση αυτή δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή.  Η ανωτέρω κρίση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αφορά στην εισαγωγή πολιτογραφηθέντων με καταγωγή από τρίτες χώρες (αλλογενείς και μη καταγόμενους από κράτη – μέλη ΕΕ) στις στρατιωτικές σχολές (με πρόβλεψη του «γένους» ως προσόντος του υποψηφίου) και κατ’ επέκταση στις ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή στον «πυρήνα» της κρατικής λειτουργίας.
 
Ως εκ τούτου, η ισχύουσα σήμερα διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 4 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26 Α΄), καθώς και η συναφής διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 12 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, ΦΕΚ 143 Α΄), με τις οποίες ορίζεται ότι «όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να διορισθούν ως υπάλληλοι πριν από την συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση της», τελούν σε προφανή αντίθεση προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών και της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασής τους στις δημόσιες λειτουργίες, καθώς εισάγουν αδικαιολόγητους και δυσανάλογους περιορισμούς εις βάρος των πολιτογραφηθέντων Ελλήνων αλλογενών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.