Ν. Μηταρακης: «Να ξεκαθαρισουν οι ΜΚΟ τι σχεση ειχαν με τα fake news για τη “μικρη Μαρια”» 

Η εμπλοκή ή όχι συγκεκριμένων Ελλήνων στην υπόθεση εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, έθεσε επί τάπητος τον ρόλο που είχαν συγκεκριμένες ΜΚΟ στα όσα διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο του 2022 στον Έβρο, στην υπόθεση των 38 μεταναστών, και τον «θάνατο της μικρής Μαρίας».  

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το «fake news» της δεκαετίας, όπως χαρακτήρισε πρόσφατα ο ελβετικός Τύπος τον δήθεν θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογράμμισε πως συγκεκριμένες ΜΚΟ φαίνεται πως έχουν παίξει συγκεκριμένο ρόλο στο να στηθεί η πλεκτάνη με το νεκρό παιδί ενώ αποκάλυψε πως ο άτυπος εκπρόσωπος Τύπου των «38» στον Έβρο, έφυγε από την Ελλάδα σχεδόν αμέσως χωρίς να της έχουν χορηγηθεί ταξιδωτικά έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές.

Αναλυτικότερα, για την υπόθεση της «Μαρίας του Έβρου» ο υπουργός σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω, πως ξεκίνησε αμέσως έρευνα για το περιστατικό. Το πρώτο καμπανάκι ήταν πως η οικογένεια δεν θέλησε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική πλευρά, έγινε επανέλεγχος και αντιπαραβολή και στις 30 Αυγούστου είπα ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε νεκρό παιδί και πως όλα τα 4 παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε πως δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό. Πολλά στελέχη του επιμένουν πως όλα αυτά έγιναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τη γενναία πράξη και να ζητήσει συγγνώμη. Καλό είναι, δεν είναι κακό αυτό».  

Για το ενδεχόμενο να βρίσκεται Έλληνας πίσω από αυτή την σκηνοθετημένη υπόθεση, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως «υπάρχουν καταθέσεις των 38 στον Εισαγγελέα και εξετάζεται. Από εκεί και πέρα να σημειώσω, πως την υπόθεση των 38, την έφεραν δυο ελληνικές ΜΚΟ. Η μία ήταν η Human Rights 360 και η άλλη ήταν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με πρόεδρο, πρώην Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Υπουργείο, τότε. Βλέπουμε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπονοώ πως εμπλέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέπουμε δυο ΜΚΟ που συμμετείχαν στην κατασκευή ψευδών περιστατικών. Αν δεν είχαμε δείξει σοβαρότητα και να είχαμε παρασυρθεί να μπούμε σε τουρκικό έδαφος, θα μιλούσαμε πολύ διαφορετικά. Επίσης θέλω να τονίσω, ότι η υπόθεση των 38 έχει πάει σε κύρια εκδίκαση στο Στρασβούργο.  Η εμπλοκή ή όχι συγκεκριμένων Ελλήνων εξετάζεται».   

Για την Μπαϊντάα, τη γυναίκα που ουσιαστικά ήταν ο εκπρόσωπος των «38» ο υπουργός σημείωσε πως: «δεν θεωρούμε πως είναι το ίδιο πρόσωπο. Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά έχουμε κάνει αναλύσεις και δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Η Μπαϊντάα βρίσκεται εκτός Ελλάδος, εντός Ευρώπης. Θεωρώ πως είναι ζήτημα των Αρχών να την καλέσουν. Την έχω γνωρίσει προσωπικά, είναι μια καλλιεργημένη και μορφωμένη γυναίκα. Ό,τι είχε να πει η ίδια, τα είπε στα Μέσα που επικοινωνούσε. Από εκεί και πέρα, όπως έχω πει, ελάχιστοι αναφέρθηκαν στο περιστατικό και κανείς δεν ξέρει πού και πώς θάφτηκε το παιδί! Για αυτό μπορέσαμε μέσα σε 15 μέρες, να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη και εικόνα. Η Ελλάδα, ουδέποτε παρείχε στη συγκεκριμένη ταξιδιωτικά έγγραφα. Ή είχε άλλα έγγραφα ή έφυγε παράνομα. Εμείς δεν χορηγήσαμε κάποιο έγγραφο. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, τα έγγραφα που λαμβάνουν οι αιτούντες άσυλο, δεν επιτρέπουν σε κάποιον να φύγει από τη χώρα. Η συγκεκριμένη μεταφέρθηκε σε άλλη δομή, στην οποία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι περίκλειστη. Αυτό είναι κάτι που διερευνούν οι Αρχές. Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει».  

Ο κύριος Μηταράκης, έκλεισε αναφέροντας πως «το πολιτικό μήνυμα είναι πως η Ελλάδα θα συνεχίσει απέναντι σε κάθε πρόκληση και fake news να φυλάει τα σύνορά της, δεν αλλάζει πολιτική» 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.