Ν. Δενδιας: Σε ετοιμοτητα για επιχειρηση απεγκλωβισμου των Ελληνων στο Σουδαν

Μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο

Τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

O κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην αφρικανική χώρα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Δένδια

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.

Το Σάββατο, 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων, εκδόθηκε Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν. Καλέσαμε, επίσης, τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Στις 16 Απριλίου, με νέα Ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την παροχή βοήθειας στους εκεί ευρισκόμενους Έλληνες πολίτες.

Η Πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας κ. κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς και με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν.

Συγχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί, με εντολή μου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας, αλλά και συνεδριάζει δυο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, με παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, γενικότερα, παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων. Το θέμα θα το θέσω αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Έχω, επίσης, προβεί σε μια σειρά επικοινωνιών με ανώτατους ξένους αξιωματούχους, για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών. Αναφέρομαι:

  • Στις επικοινωνίες μου με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, Sameh Shoukry, στις 18 και 22 Απριλίου,
  • Στις τρεις επικοινωνίες μου με τον ‘Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ,
  • Με την ευρισκόμενη στο Παρίσι Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, κα. Ζαχαροπούλου, και
  • Με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τσούνη.

Προ ολίγου, αποφασίστηκε από τον Πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, στην Αίγυπτο, σε ετοιμότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών.

Επαναλαμβάνω, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό.

Θα ήθελα, επίσης, ως καταληκτική παρατήρηση, να πω ότι στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.